vineri, 31 mai 2013

Aşa

                      Cum vă spuneam şi ieri , am terminat clasa a XII-a şi putem spune că ioi-ioi-ioi , ce bine-mi pare ! Fiică-mea mi-a făcut onoarea de a participa la festivitatea ce a avut loc pe terenul de sport al Colegiului Naţional George Coşbuc din Cluj Napoca şi , ca să nu credeţi că bat câmpii , iată dovada :

 

                    
                          După cum se poate observa , am primit şi premiu ! Nu , nu doar pentru bună purtare , ci pentru ,,rezultate deosebite obţinute în activitatea şcolară în anul 2012-2013'' . Aha ! Limbaj mai de lemn ca în expresia mai sus precizată am mai întâlnit doar în gura politicienilor ! Pardon ! Ăsta este alt subiect , cred că am luat-o pe arătură ! Să revenim : decorul nu îmi aparţine , doar acolo am găsit un pic de loc să facem fotografii . Să nu îmi cereţi toca împrumut , pentru a vă face şi voi fotografii , că .... am pierdut-o ! La sfârşitul festivităţii le-am aruncat cu toţii spre cer şi ce să vezi , unele nu au mai ajuns la foştii deţinători ! :) E drept că am zărit pe careva la plecare că avea o plasă din care se iţeau tot felul de colţuri , dar no , ..ce să mai zic .....
                          Ultima frază de mai sus a fost o glumă !
                          Un capitol important aproape că s-a încheiat , urmează alte provocări . Atât pentru copii , cât şi pentru părinţi .
                          Cam atât pentru azi ! Vă doresc o zi plăcută în continuare !

joi, 30 mai 2013

Absolvirea

                      Clasei a XII-a de către fiica mea este un moment important din viaţa familiei mele . Sunt deosebit de mândru că media finală a ultimului an de liceu este 9.55 şi nu pot să nu adaug că este cea mai mare medie anuală din .... istoria familiei mele ! :)
                      Festivitatea de încheiere a anului şcolar şi absolvire a liceului are loc astăzi , aşa că voi avea o zi plină de mândrie şi mulţumire , pe care le datorez întru totul fiicei mele , Ioana Georgiana !
                      Felicitări Georgi !
                      Baftă şi succes la examenul de bacalaureat şi să te vadă tata studentă la sfârşitul lunii iulie !

miercuri, 29 mai 2013

Şoferii

                      Sunt toţi la fel (sau , mă rog , o seamă dintre ei !) , indiferent de ... religie ! :)
                      În apropierea blocului în care locuiesc fiinţează Biserica Creştină Baptistă Betel . Wau , o să spuneţi ! :) După cum bine ştiţi , duminica dimineaţă credincioşii merg la biserică . Aşa se întâmplă şi cu baptiştii (pocăiţii ar putea spune nişte răutăcioşi) de la biserica mai sus numită . Puţin înainte de ora 13 am trecut prin apropiere şi mă uitam cum persoane de toate vârstele , fain îmbrăcate (cu hainele bune , de mers la biserică) , ieşeau voioase de la slujbă (oare aşa se numeşte şi la ei ?) şi îşi luau la revedere , politicoase , unele de altele . Au urcat în maşinile parcate peste tot în intersecţia din imediata apropiere şi o parte dintre ei au pornit utilajele de redare a muzicilor bisericeşti în acord cu credinţa la care au aderat . .... bine că sunt eu deştept..... da aveţi dreptate , sunt răutăcios . În momentul în care deschizi geamurile maşinii şi îi obligi pe cei din apropiere să asculte muzica din maşina ta , mai este oarece diferenţă între ..... manele şi o cântare baptistă ? Da , volumul ar putea fi diferenţa : manele parcă sunt ascultate mai tare .
                       La câteva sute de metri de locul deja pomenit este o intersecţie semaforizată . Este cel puţin amuzant să treci pe lângă maşinile baptiştilor care staţionează la semafor , fiecare cu cântarea ei . Îmi pare rău , sunt convins că sună cam aiurea , dar asta am văzut/auzit duminică la prânz . Şi asta nu e tot . :)
                       Strada pe care se desfăşoară povestea mea este secundară în raport cu strada pe care o intersectează . Timpul de aşteptare la semafor este mai lung decât cel în care maşinile au verde . Ei bine , cel puţin două dintre maşinile despre care v-am scris mai sus au trecut pe roşu . Poate se grăbeau spre casă . Dar aşa sunt ei mai buni ca noi ? Şi la doi paşi de biserică şi la cinci minute de la terminarea întâlnirii de duminică ?
                        Ştiu că :
1. nu este în regulă să generalizezi
2. nu este în regulă să etichetezi
3. nu este în regulă să faci pe deşteptu' .
O.K. Dar vin şi întreb : cine este perfect ? :)
                        Dacă doriţi , ridicaţi piatra şi spuneţi-mi părerile voastre .

marți, 28 mai 2013

Două

                      Filme faine am văzut week-end-ul care a trecut . Ca de obicei , o să vă zic şi vouă căte ceva despre ele .
                      Atac în Wall Street , SUA 2013 , în original ,, Assault on Wall Street'' este interesant pentru modul în care un om obişnuit alege să-i pedepsească pe cei care au generat criza care a debutat în 2008 . În rolul principal este Dominic Purcell care interpretează rolul unui agent de securitate a cărui soţie este bolnavă de cancer . În sistemul de asigurări din USA dacă asigurarea medicală nu acoperă sume uriaşe , bolnavul de cancer are mari probleme . Eroul filmului simte pe propria piele cum este să pierzi toate economiile din cauza jocurilor murdare ale brokerilor cărora nu le pasă absolut deloc de clienţii lor  . Necazurile nu se opresc aici , soţia se sinucide , banca îi ia casa şi îşi pierde şi job-ul . Ei bine , omul alege să-i pedepsească pe vinovaţii de situaţia în care a ajuns în cel mai pur stil ,,americănesc" .  Filmul este interesant şi pare rupt din realitate . Pentru binele tuturor celor din ţara cea mai democratică  (cel puţin aşa vorbeşte lumea) cred că ar fi bine să rămână doar un film . Foarte multe persoane au avut de pierdut în urma crizei pornite din Wall Street şi soluţia nu este deloc potrivită .

 
 

                          Trailerul îl puteţi viziona aici : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8Y-NqShTj5w .

                            Al doilea film este o comedie uşoară . ,,Meet Bill '' , SUA , 2007 , cu Bernie Goldmann şi Melisa Wallack în rolurile principale . Bill , eroul filmului , este un accesoriu în familia sa : soţia îl înşeală , socrul îi este şef , cumnatul îi dă ordine atât la serviciu cât şi în afara lui . Ei bine , cu ajutorul unui puşti (un elev al cărui mentor ajunge printrun concurs de împrejurări) îşi propune şi chiar reuşeşte să redevină omul  care să iasă din infernul a cărui victimă a fost . Viaţa trebuie trăită de fiecare exact aşa cum îşi doreşte ; desigur că pentru asta trebuie să lupţi . Glume bune , faze faine , destindere totală .



                       Trailerul îl găsiţi aici : http://www.cinemagia.ro/trailer/meet-bill-1248/ .

                       Vă doresc vizionare plăcută şi , nu în ultimul rând , aştept părerile voastre !

luni, 27 mai 2013

Gânduri

                      De tot felul îmi trec prin cap în această perioadă . Sunt părintele unei eleve care urmează să susţină examenul de bacalaureat . Cu emoţiile aferente . Mai ales pentru mine , se pare . Fiica mea ajunge la o răscruce de drumuri . Se încheie o etapă şcolară şi o alta este pe cale de a debuta . No bine , no ! Asta este întrebarea : cum ne ajutăm copiii să aleagă un drum în viaţă ? Pe o piaţă a muncii cu destule zone întunecate , care credem că este meseria pentru care merită să te pregăteşti ? Evident , urmează suprapunerea realităţilor cu îndemânările/înclinaţiile/dorinţele/posibilităţile viitorului absolvent de liceu .
                      Se spune că dacă alegi bine acest început de drum , eşti rezolvat pe viaţă . De acord până la un punct . Dacă îţi dai seama că alegerea nu te reprezintă , există posibilitatea să o iei de la început . Evident , în primii ani de facultate , mai târziu lucrurile sunt mult mai complicate . În familie fiecare ştie ce face şi cât de mult se implică în această perioadă . Dar şcoala cu ce se laudă ? Ei bine , nu prea are cu ce ! Cel puţin la Coşbuc (în Cluj) nu a existat nici un moment de consiliere profesională (ce pompos sună) sau de îndrumare în carieră . În săptămâna ,,şcoala altfel'' , diriginta a ales să meargă în excursie cu alte clase în loc să încerce să facă un tur al facultăţilor pentru a le prezenta elevilor , la faţa locului , oportunităţile specifice fiecăreia dintre ele . În Cluj avem mari universităţi , dar colaborarea dintre ele şi elevii din clasele a XII-a lasă mult de dorit .
                       Absolvenţii de liceu , sunt , în ciuda vârstei , destul de ..... imaturi pentru a înţelege pe deplin ce îi aşteaptă şi cât de important este să faci o alegere bună . Frământările sunt diverse : sunt profesii care se potrivesc mai bine fetelor şi altele care se potrivesc mai bine băieţilor ? Inginer sau profesor ? Ştiinţe exacte sau socio-umane ? Care sunt perspectivele ? Întro societate unde scara de valori este proprie ficărui grup socio-profesional şi nu una comună pe de-a-ntregul , este destul de dificil să-ţi dai cu părerea . Care sunt nevoile de azi pe piaţa muncii ? Cum vor evolua acestea peste trei-patru ani ? Cât este de bine pentru toţi tinerii să meargă la facultate pentru a îngroşa rândurile posesorilor de licenţe care nu-i ajută la nimic ? Cum se simt cei care lucrează în domenii care nu au nicio legătură cu pregătirea lor universitară ? Nu ar trebui mediatizate experienţele acestora în această perioadă ? Sunt sau nu , în România , universităţile particulare (doar) nişte societăţi comerciale care scot bani frumoşi din dorinţa (uneori snoabă) a tinerilor de a absolvi o facultate ?  MUNCA a devenit o ruşine pentru noi ?
                        Voi cum vedeţi gândurile mele ? Ce părere aveţi despre acest moment din viaţa oricărui părinte ? Aştept cu real interes părerile voastre .

duminică, 26 mai 2013

Vacanţa

                     De vară se apropie . Dacă nu aveţi încă planul făcut , îndrăznesc să vă fac o sugestie :

                     http://vimeo.com/63691010 .

sâmbătă, 25 mai 2013

Gluma

                     ,, Felul meu de a glumi este să spun adevărul . Aceasta este cea mai nostimă glumă din lume .''

                      George Bernard Shaw

                     O fi de actualitate ? Oare sunt persoane care râd la glumele mele ?
                     Voi ce spuneţi ?

vineri, 24 mai 2013

Clătitele

                      Sunt deosebit de pretenţioase cu cei care le mănâncă ! Aceştia trebuie să fie , în primul rând , pofticioşi ! Cum sună ceea ce am scris mai sus ? OK , mărturisesc următoarele : îmi propun să vă spun cum fac eu clătite , ce reţetă folosesc şi prin asta să mă alătur campaniei : http://www.beko-innovachef.ro/ .
                      Acestea fiind deja scrise , iată ingredientele necesare : 1 kg faină albă (000) , 1 l lapte , 1,5 l apă minerală (cu bule , cum ar spune cineva !) , sare (după ochi !) , 4 ouă , 150 ml ulei de floarea soarelui (e foarte bun cel de pe la noi ) , dacă vă place coaja rasă a unei lămâi .  Pentru umplutură sunt necesare : dulceaţă de căpsuni , pastă de măceşe , cremă de cacao , smântână (minim20%), caşcaval ras 150 gr şi orice altă combinaţie vă mai place . :) . De exemplu , urdă 300 gr , zahăr 75 gr şi un ...snop de mărar .
                      Întrun vas mare şi fain (neapărat) se pune făina , apoi sarea şi laptele . Urmează ouălele şi 1 l de apă minerală cu multe bule ; cu mixerul se omogenizează cele mai sus menţionate pe vitaza turbo ! După ce la suprafată apare o mică spumă , se pun cam 50 ml ulei ; se continuă amestecarea şi se completează cu apă minerală până se obţine o compoziţie care curge uşor (acest lucru se verifică , bineînţeles , cu un polonic !) . Cei care doresc , în acest moment adaugă coaja de lămâie . Ei bine , abia acum urmează surpriza : tocmai v-aţi făcut de lucru pentru o oră/o oră şi jumătate , la două tigăi ! :) Şi nu mai puţin important , aveţi ocazia să vă împrieteniţi cu toţi vecinii de pe scară ! Îmi pare rău dacă nu zâmbiţi , dar asta este reţeta !
                      Se pun pe foc cele două tigăi în care se toarnă uleiul , la încins . Se pune uleiul întrun bol şi cu ajutorul polonicului turnăm , cu calm şi metodă , cele aproximativ 100 de clătite , în cele două tigăi ! Se coc cu grijă şi atunci cănd se dezlipesc singure , se face manevra aceea amuzantă în care clătita fie se întoarce , fie se lipeşte de tavan ! Se pune un strop de ulei cu ajutorul unei linguriţe înainte de a pune fiecare clătită în tigaie . Şi tot aşa , până când vasul cel mare şi fain se goleşte . :)
                      Pentru umplerea lor sunt mai multe variante :
1 . se ung pur şi simplu cu dulceaţă sau cremă de cacao sau pastă de măceşe .
2 . se ung cu smântână şi se adaugă dulceaţă de căpşuni .
3 . se ung cu smântână ,se pune caş ras apoi o clătită şi iar smântână , caş , clătită , ....  . Construcţia astfel obţinută se pune la cuptorul încălzit bine în prealabil pentru 10 minute .
4 . urda se presară cu zahăr şi se amestecă liniştit ; se adugă trei fire din snopul de mărar şi se continuă mişcarea (musai) liniştită de amestecare . Cum de ce ? Aşa trebuie , n-o să schimbăm noi acum reţeta ! Cu acest amestec se umplu clătitele pe care le împăturaţi în două şi le mai coaceţi un pic în tigăile despre care credeaţi că a-ţi scăpat .
                       No bine , no ! Acum mergeţi şi daţi sfoară-n scară şi chemaţi vecinii la masă . Cel mai bun semn dacă v-au ieşit sau nu este salutul de a doua zi !
                       Promit că prima dată când voi pune în practică reţeta foarte complicată pe care v-am descris-o mai sus , revin cu un articol nou în care o să fie şi fotografii .
                       Cu acest articol m-am alaturat campaniei Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea Patrascu, Cetin Ametcea, Sebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by BEKO

joi, 23 mai 2013

Argo

                      Este un film deosebit , inspirat din fapte reale , regizat de Ben Affleck şi produs în 2012 care continuă tradiţia prezentării seriozităţii cu care tratează SUA situaţiile în care sunt implicaţi cetăţenii americani pe tot globul , cu atât mai mult cu cât este vorba despre angajaţi ai administraţiei . Premiat în 2013 cu trei premii Oscar pentru cel mai bun film , cel mai bun scenariu adaptat şi cel mai bun montaj la care se pot adăuga două premii Globul de aur pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film dramă , filmul ne dezvăluie operaţiunea de salvare a şase funcţionari ai ambasadei americane de la Teheran în anul 1980 .
                       Doresc să fac o precizare : vă recomand să vedeţi unele filme în calitate de simplu spectator care doreşte să comunice cu ceilalţi pasionaţi de filme . Nu mă consider critic de film sau o voce autorizată în domeniu , pur şi simplu vă spun şi vouă ce filme am mai văzut şi au fost faine . Acestea fiind lămurite , să revenim .
                       Argo este impresionant prin subiectul dezbătut : întro lume furioasă a Iranului anului 1979 care consideră că SUA stau la baza tuturor relelor abătute asupra lumii (această percepţie s-a modificat de atunci ?) sunt luaţi ostatici aproape toţi cei care se aflau în clădirea ambasadei . Şase americani reuşesc să scape şi se refugiază la domiciliul ambasadorului canadian la Teheran . CIA intră pe fir şi filmul prezintă modul extrem de riscant în care au fost scoşi din Iran cei şase . Un film care te ţine sub tensiune , care prezintă întâmplări reale şi care aduce un omagiu celor care se străduiesc zi de zi pentru a păstra lucrurile sub control .
                        Dacă sunteţi curioşi să vedeţi cu proprii ochi ce şi cum , o puteţi face accesând adresa următoare : http://filmehd.net/argo2012-film-online.html .

miercuri, 22 mai 2013

Hotelul

                      Ialomiţa din Amara este încadrat în categoria de servicii hoteliere de 3 stele . Are un site de prezentare mult prea colorat (împopoţonat) după părerea mea , dar nu asta este important . Lângă acesta există un complex de tratament balnear , fapt care îi asigură supravieţuirea . Habar n-am dacă persoanele care iau deciziile în privinţa locaţiilor unde se acordă bilete de tratament pensionarilor ştiu exact care sunt condiţiile pe care le asigură acest hotel pentru care efectuează plăţi ... de 3 stele !
                      Cineva apropiat mie a fost recent la tratament în această locaţie . Localitatea Amara este situată la 7 km de Slobozia , în prea-însorita câmpie a Bărăganului . Dacă în ceea ce priveşte programul de tratament nu a avut nimic de reproşat , serviciile hoteliere lasă mult de dorit . De fapt , sunt inacceptabile ! Mâncarea este destul de rea şi în cantităţi suspect de mici . Cea mai mare problemă este LIPSA APEI ! Da , da ! La trei stele  zilnic nu ai apă ore în şir . Apă caldă şi mai rar , de regulă seara .
                       Să vă spun acum ce m-a indignat cel mai tare : hotelul este ocupat în cea mai mare parte datorită programului de tratament oferit pensionarilor . Ştiu că aceştia plătesc pentru 18 zile de cazare , masă şi tratament ,,doar'' jumătate din pensia pe care o au . Dar acesta nu este un motiv (o scuză) pentru lipsa apei . În anul 2013 , la un hotel de trei stele unde sunt cazate persoane în vârstă nu este apă ! Deşi fiecare cameră are toaletă proprie , aceasta nu poate fi folosită ! Greşesc : vârsta persoanelor cazate nu intră în discuţia condiţiilor obligatorii pentru gradul de confort minim care trebuie asigurat în concordanţă cu tarifele afişate la recepţie !
                       Viaţa persoanelor de vârsta a treia din această ţară este plină de neajunsuri şi greutăţi . Se calcă în picioare (la figurat , desigur !) pentru un bilet de tratament , în speranţa că durerile care îi macină vor mai fi alinate . Odată ajunşi în staţiuni , pe nimeni nu mai interesează cum sunt trataţi . Nu există feed-back . Lucrurile merg rău la nesfârşit .
                        În apropierea hotelului despre care vă povestesc cu foc este o pădure de nuci . La prima vedere ai crede că pensionarii merg acolo pentru a sta pe o bancă la umbră , la adăpost de soarele dogoritor . În realitate , lucrurile stau un pic altfel : pădurea este plină de ..... hârtie igienică , aş spune eu aşa , mai delicat !
                        Merită părinţii/bunicii noştri un asemenea ....tratament ?

marți, 21 mai 2013

Drumul




                  Laptelui este numele unei campanii de mediatizare a modului în care se prepară atât de îndrăgitul iaurt şi de ce nu , un bun prilej pentru a afla care este efortul depus pentru transformarea laptelui în iaurt ,  iniţiată de compania Danone , după cum reiese de aici : http://www.danone.ro/drumullaptelui/ .   În acest mod putem afla , din interior , ce şi cum se face pentru ca , la raft la supermarket , noi să putem avea posibilitatea să cumpărăm produse lactate de calitate superioară . Ştiu , uneori când vrei să vorbeşti de bine  ajungi să spui fraze care pot determina pe unii să zâmbească acru în colţul gurii . Ei bine , sper să am ocazia să vă spun despre modul în care se face transportul laptelui de la ferme la fabrici din proprie experienţă .

                 

                  În vremurile pe care le trăim , din păcate pentru noi toţi , îndemnul la muncă a dispărut aproape din mesajele tuturor celor care sunt (sau se doresc a fi) formatori de opinie . Chiar şi din sfaturile profesorilor răzbat îndemnuri care uneori sunt ridicole : altul poate să meargă la facultate şi tu nu ? Bine , bine , dar să munceşti este o ruşine , întreb eu ? Ei bine , în acest context , pe finalul unei etape şcolare din viaţa de elev , a prezenta ce presupune procesul de producţie  al iaurtului poate duce la conştientizarea faptului că orice meserie (ocupaţie) este onorabilă , că este în regulă să optezi ca după terminarea liceului să mergi în căutarea unui loc de muncă . În ceea ce mă priveşte am depăşit demult această etapă . Am adunat deja 24 de ani de vechime în serviciu şi consider că ai încuraja pe tineri să muncească este exact ceea ce este necesar în acest moment . Am carnet de conducător auto categoriile B, C, D, E şi aş fi deosebit de onorat dacă aş putea avea ocazia să fac parte din echipa transportatorilor de lapte , cu cisternele Danone .




                  Conform informaţiilor companiei Danone , drumul laptelui a pornit în 1999 şi azi măsoară 5000 km pe care îi străbat zilnic cele 14 cisterne proprii , în etapa în care laptele de la peste 8200 de văcuţe ajunge la fabricile unde se transformă , aţi ghicit , printre altele şi în iaurtul despre care tot vorbim aici .
                  Îmi face plăcere să vă anunţ şi faptul că această campanie este iniţiată prin grija Blogal Initiative (http://blogalinitiative.ro/ ) .

luni, 20 mai 2013

Telefonia

                 Multiplă este o expresie care îi poate determina pe unii contemporani să ridice miraţi o sprânceană (sau de ce nu , pe amândouă ?) şi să se gândească : oare este vorba despre un mobil cu două sim-uri ? Nu , nu este vorba despre telefonie mobilă , ci despre realizarea unui fizician român care a reuşit să transmită simultan , pe o linie telefonică lungă de 15 km , 5 convorbiri fără ca acestea să interfereze . Hei , oameni buni ! Ştiu că zâmbiţi , dar vorbim despre anul 1906 !  Fundamentele teoretice ale telefoniei multiple au fost publicate în 1907 în revista „Elektrotechnische Zeitschrift” şi apoi, în 1914 , în lucrarea „The use of High-Frequency Alternating Currents in Telegraphy , Telephony and for Power Transmission” publicată în revista “The Electrician”.
                 Numele românului despre care vreau să vă scriu câteva rânduri este Augustin Maior (n. 22 august 1882 , Reghin – d. 1963 , Cluj) fizician , pedagog şi inventator român .
Augustin Maior a urmat primii ani de educaţie şcolară la Reghin , în limba germană : grădiniţa , şcoala primară şi secundară , Liceul Evanghelic German . Apoi a frecventat cursurile Liceului Piarist din Târgu Mureş şi ale Liceului Catolic din Budapesta , demonstrând , pe lângă uşurinţa de însuşire a limbilor străine şi aptitudini dosebite în domeniul fizicii şi matematicii . A promovat examenul de Bacalaureat în anul 1900 după care, până în 1904 a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică a Institutului Politehnic din Budapesta . În decusul anului 1905 a frecventat o serie de cursuri postuniversitare la universităţi renumite din Viena , München şi Göttingen , audiind mari personalităţi ştiinţifice ale vremii , ca D. Hilbert , H. Minkowski , F. Klein , C. Rünge , E. Riecke , L. Prandtl , E. Wiechert sau mai tinerii M. Born , L. Debyeand şi M. von Laue . După primul război mondial şi unirea Transilvaniei cu România , Augustin Maior îşi pune experienţa sa la dispoziţia autorităţilor române , devenind director general al Poştelor , Telegrafelor şi Telefoanelor din Transilvania şi Banat . Aproape simultan , în iulie 1919 , a fost numit profesor titular la Universitatea din Cluj şi apoi director al Institutului de Fizică Teoretică şi Tehnologică al Facultăţii de Ştiinţe . În perioada 1929-1946 a fost şi decan al facultăţii . A predat studenţilor săi cursuri conţinând multe idei moderne , cum sunt cele de „Electricitate şi Magnetism” sau de „Acustică şi optică”, pe care le-a şi publicat în diverse ediţii.
Augustin Maior a fondat Şcoala de Fizică Teoretică de la Universitatea din Cluj , menţinând un contact permanent cu marile idei ale timpului şi având contribuţii remarcabile în domeniile aflate în dezvoltare în Europa . Aceste contribuţii au fost pe deplin recunoscute în anul 1950 , când laureatul Premiului Nobel M. Louis de Broglie a prezentat la Academia din Paris lucrarea lui Augustin Maior intitulată „Câmpurile gravitaţionale şi magnetismul”. Acesta a fost unul dintre ultimele evenimente fericite din viaţa zbuciumată a lui Augustin Maior de dupa 1947.
                      Mi-am propus să vă scriu rândurile de mai sus pentru a populariza iniţiativa deosebită a companiei 3M ROMÂNIA de a organiza campania PR3MIAZĂ INOVAŢIA printro serie de evenimente ale căror detalii le puteţi vedea aici :  http://premiileinovatiei.ro/  . Aşadar  vom avea parte de o bună ocazie de a ne dezmorţi mândria că înaintaşii noştri nu au fost nicidecum cerşetori pe la porţile Europei şi putem să le spunem asta şi celorlalţi europeni , ori de câte ori avem ocazia . Despre campania sus amintită am mai scris câteva rânduri aici : http://gigitepus.blogspot.com/2013/05/inovatiile.html .



Bibliografie : http://premiileinovatiei.ro/augustin-maior/

duminică, 19 mai 2013

Gheaţa

                      Poate fi , printre altele , materie primă pentru un artist . Sau poate fi doar un pretext bun pentru o reclamă a unui producător de scule profesionale în domeniul tăiere , aşchiere , polizare . De asemenea poate fi momeala de a face fapte de care ar trebui să te ruşinezi mai târziu .

                      http://vimeo.com/64570202


                      Părerea voastră care este ?

sâmbătă, 18 mai 2013

Caietul

                 Este subiectul despre care doresc să vă spun astăzi câte ceva . Desigur că ştiţi cu toţii despre ce este vorba . Este baza oricărui început în a descifra tainele scrisului . Semnele (bastonaşele !) mânzgălite la începutul clasei întâi au fost pentru absolut toţi cei care ştiu să scrie motiv de nemulţumire pentru părinţi sau învăţători : ba nu erau egale , ba erau strâmbe , prea înclinate sau evident , prea drepte . Martorul tăcut al acestor eforturi care aveau ca scop pătrunderea în lumea fascinantă a cunoaşterii a fost caietul .
                 Lumea în care trăim este întro continuă schimbare . O adevărată competiţie între cei care doresc să facă diferenţa între  noi cei de azi şi .....noi , cei de ieri . Pentru părinţii de azi există posibilitatea de a face aceste caiete deosebit de atractive . Tinerii elevi pot avea parte de momente de relaxare şi pot desfăşura adevărate competiţii , de genul ,,al cui caiet este mai interesant ? '' . Cum ? Ei bine , caietele SKAG AR sunt disponibile aici : http://www.rechizitelemele.net/caiete-si-hartie/caiete-scolare/caiete-cu-aplicatie-ar-skag--4867--product.html .
                  Despre ce este vorba ? Ce sunt aceste caiete ? Caiete cu spiră metalică , copertă din carton , 2 subiecte , 7 modele disponibile , tip : dictando , 60 file , format A4 . Până aici nimic neobişnuit . Diferenţa o face coperta .        
                  Cum ar fi ca elevul din familia ta să aibă tot timpul în geantă sau rucsac un elefant ? Sau un delfin ? Dar o pasăre Colibri ? Posibil . :) Ai nevoie de :
  • un caiet Skag AR (sunt 8 modele disponibile) ;
  • un smartphone sau o tabletă ;
  • să descarci aplicaţia Skag AR gratuit din Google Play sau App Store ;
  • să deschizi aplicația , să o postezi deasupra caietului și magia se va dezlănțui .
                   Leii vor alerga cu viteza vântului și vor răcni din toate puterile . Păsările Colibri ciripesc și zboară din copac în copac . Delfinii sar din apă și te salută , urangutanul va avea grijă să te înfioare , elefantul se va plimba liniștit , în timp ce tigrul și pantera vor alerga în căutarea prăzii. Toate sub supravegherea atentă a vulturilor , care vor veghea din înălțimi . Un mic filmuleţ demonstrativ puteţi vedea aici : http://www.youtube.com/watch?v=QACMjUYP6mk&feature=player_embedded&list=PLDd60Q9tXIxTkPgP3nCP0d7Kj5cZxZXqh .
                
                     Doresc să primesc şi eu un asemenea caiet , chiar dacă tainele scrisului le-am cam desluşit . Sunt gata să fac o mică bucurie unui elev şi , de ce nu , să duc vorba mai departe despre delfini , urangutani , păsări , elefanţi , tigri .......

vineri, 17 mai 2013

Inovaţiile

                     Sunt , în general , rodul muncii cu mintea al unor oameni care au curajul să gândească altfel , care ştiu că aproape orice este posibil cu condiţia să fii perseverent , să ţi se acorde încredere şi nu în ultimul rând , resurse . În semi-întunericul în care se zbate România de o bună bucată de vreme , a-ţi propune să-i popularizezi pe cei care şi-au adus aportul la crearea lumii moderne este un fapt demn de laudă şi de mediatizare , deopotrivă .
                     Anual , sute de inventatori şi oameni de ştiinţă români se înscriu în concursurile de inventică de pe întreg globul , pentru a demonstra lumii întregi valoarea ,,minţii'' româneşti . Ei bine , aceşti români de excepţie umplu vitrinele cu medaliile obţinute la aceste concursuri şi , culmea , cei care ar trebui să promoveze aceste adevărate valori (autorităţi , societate civilă) nu fac aproape nimic .  În contextul arătat , iniţiativa companiei 3M , care împlineşte 15 ani de activitate în ţara noastră , de a promova inovaţia românească printrun proiect organizat de Arena Communications este mai mult decât binevenită .
                     PR3MIAZĂ INOVAŢIA (http://premiileinovatiei.ro/) este ceea ce lipseşte românilor pentru ai ajuta să-i cunoască pe inventatorii lor şi astfel , să le ofere prilejul de a fi mândri de realizările celor care prin invenţiile lor salvează vieţi , modifică destine , transformă oameni şi instituţii .
                      Campania ,,Premiază inovaţia'' este un proiect complex care se axează pe implicarea tuturor actorilor şi vectorilor sociali care participă la acest regal al ştiinţei româneşti : profesori , studenţi , cercetători , mediul academic , mediul de afaceri , autorităţi ,  mass media .
PR3MIAZĂ INOVAŢIA începe prin câteva evenimente locale desfăşurate în universităţi prestigioase alese pentru istoria şi tradiţia lor în cercetare , pentru implicarea în tot ceea ce presupune formarea şi dezvoltarea de lideri în domeniile respective . Calendarul evenimentelor este următorul :

1.Cluj, Universitatea Tehnica
Data eveniment: miercuri, 22 mai

KOL local: Radu Munteanu
Sala: Facultatea de Constructii, Amfiteatrul A2
Locatie/ adresa: Str. Gheorghe Bariţiu  Nr. 25
Ora start eveniment: 12
Grupul de business 3M in focus: Electronica si energie
Speaker-ul 3M Romania: Catalin Velescu
Director resurse umane: Nadia Badea -HR Manager 3M Romania

2. Iasi, Universitatea tehnica Gheorghe Asachi
Data: joi, 23 mai
KOL locali: Boris Plahteanu ; Neculai Eugen Seghedin
Locatie/adresa: Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului- Str. Dimitrie Mangeron,
Nr. 73
Sala: Amfiteatrul CH II- Ilie Matei, etaj 1 ,
Ora start eveniment: 12.00
Grupul de business 3M in focus: Industrial
Speaker-ul 3M Romania: Directorul grupului “Industrial” – Alexandru Dan Budau.
Director resurse umane: Nadia Badea -HR Manager 3M Romania.


                     Campania va culmina cu o gală a premiilor inovaţiei româneşti , la care vor fi premiaţi cei mai importanţi inventatori ai anului în curs , alături de un premiu de popularitate , în funcţie de voturile publicului .  
 
 

 







joi, 16 mai 2013

Refugiaţii

                  Sunt o categorie de cetăţeni români care , la începutul anilor '40 au fugit din calea Ungariei hortyste care a pus stăpânire pe Ardealul de Nord-Vest . Aceia dintre ei , care mai trăiesc , au dreptul la o indemnizaţie lunară în valoare de 108 lei pentru fiecare an în care au fost persecutaţi din punct de vedere etnic , conform legii 189 din 2000 cu completările şi adăugirile ulterioare . Un gest reparatoriu făcut pentru cei care au suferit urgia războiului , care şi-au părăsit casele aflate în calea tăvălugului maghiar .
                  No bine , no ! Şi care-i treaba cu refugiaţii ăştia ? Păi să vă spun eu care-i treaba : un număr însemnat de persoane (altfel onorabile) beneficiază (sau au făcut demersuri ) în mod necuvenit de prevederile legii mai sus menţionate pentru simplul motiv ... că este posibil . Adăugat , fireşte , intenţiei vădite de a încălca legea , de înşelăciune şi de a se înscrie în grupul românilor care se descurcă . Acuze grele la adresa unei categorii de persoane cu vârste înaintate .
                  Iată cum stau lucrurile : pentru a obţine această indemnizaţie este suficient să obţii , în lipsa înscrisurilor (dovezilor) oficiale , declaraţia unor martori care se aflau în aceeaşi situaţie sau care au făcut deja demersuri pentru a obţine calitatea de refugiat . Vorbim despre perioada 1940-1945 . Azi , în 2013 , persoanele în cauză au peste 70 de ani . Ei bine , oare este posibil ca o persoană în vârstă de 78 de ani , să zicem , să-şi amintească despre faptul că în anul 1941 (pe când avea 6 ani ) s-a întâlnit cu o altă persoană în vârstă de 74 de ani (care în 1941 avea 2 ani) întro localitate de la graniţa acelor vremuri dintre România şi Ungaria ? Dacă pot accepta asta , cum ar suna dacă v-aş spune că sunt martori care îşi mintesc de zeci de persoane ? Pot să adaug că unii dintre martori au deficienţe de auz sau vedere , lucru care , în mod curios , nu-i împiedică pe notari să constate că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru autentificarea unor acte .
Au apărut adevărate reţele care procură atât de necesarele dovezi , din care fac parte şi notari . Dacă despre ceilalţi nu ştiu ce să mai cred , pe notarii care se implică în aceste mizerii nu îi înţeleg . Cu toţii ştim că a fi notar înseamnă să ai câştiguri foarte bune . Atunci de ce să faci aşa ceva ?
                 Intră apoi în discuţie angajaţii caselor de pensii , prin grija cărora se acordă aceste indemnizaţii . Lor nu li se pare cel puţin suspect că zeci de dosare au aceeaşi martori ? Că , în unele situaţii , mai mult de jumătate din populaţia unor sate primeşte această indemnizaţie pe baza declaraţiilor a doar doi martori ?  Unii dintre voi o să-mi spuneţi că asta nu este treaba lor . Sau a mea . Posibil să aveţi dreptate .
                 Dar nu pot să nu mă întreb : când o să începem să facem cu adevărat ceva pentru ţara asta ? Sunt depăşit de evenimente ? Doar fraierii mai cred în acest cuvânt : ţară ? Este greşit să mai sper că minciuna şi hoţia ar trebui oprite ? Să mai cred întro viaţă mai bună , dacă nu pentru mine , măcar pentru copilul meu ?

miercuri, 15 mai 2013

Două

                     Subiecte mi-am propus să abordez astăzi , pe scurt . Este corect să menţionez ce răspunsuri am primit de la două instituţii , după cum urmează :
                     1. În data de 1 mai m-am adresat primăriei din Cluj Napoca pe site-ul domnuleprimar.ro , sesizând prezenţa unor saci cu moloz la punctul de colectare al gunoiului menajer . Am tratat subiectul aici : http://gigitepus.blogspot.ro/2013/05/molozul.html . Am primit răspuns pe e-mail pe data de 8 mai că problema s-a rezolvat încă de pe 3 mai , lucru care este întru totul adevărat . Dacă ţinem cont de mini-vacanţa bugetarilor din1-6 mai , pot spune că în mod surprinzător , lucrurile s-au mişcat .
                     2. În data de 19 aprilie am scris un e-mail către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj în care puneam întrebări în legătură cu plata de către elevi a diplomelor de absolvire a liceului , subiect tratat aici : http://gigitepus.blogspot.ro/2013/04/diploma.html . Pe când credeam că subiectul este de mult închis şi că am vorbit în vânt , spre surprinderea mea , pe 10 mai am primit un răspuns scris de doamna Laura , pe care îmi permit să vi-l arăt şi vouă : ,, Baza legala pentru plata actelor de studii este Regulamentul intern si hotararea consiliului de administratie.''  Este mai mult dacât limpede faptul că doamna mă crede cel puţin tâmpit dacă a considerat că acesta este răspunsul potrivit la întrebarea de ce plătesc elevii diplomele ?  Regulamentul cui şi consiliul de administraţie al cui , iată două întrebări la care sper să primesc răspuns în următoarele 30 de zile . :)  Mai adaug faptul că o elevă de la Şincai zicea că a plătit 15 lei în timp ce la Coşbuc aceleaşi diplome costă 23 de lei . Care să fie preţul corect ?  Şi nu în ultimul rând , dacă a folosit literă mare pentru cuvântul regulament , consideră oare că a fost mai convingătoare ?
                       No bine , no ! Dacă aveţi ceva de comentat , sunteţi invitaţii mei să o faceţi !

marți, 14 mai 2013

Concursul

                     Inedit de demascare a micilor hoţii şi a şmecherilor care au făcut din furt un mod de a se descurca , după cum bine ştiţi că zic românii , pe care l-am văzut duminică seara la emisiunea Sinteza zilei (Antena 3) m-a lăsat pur şi simplu cu gura căscată . Interesant este că pentru prima dată după ceva vreme românii nu sunt pe primul loc la ... furat .
                    Un tip a făcut pentru Mediaset Italia un mic material filmat propunându-şi să verifice în ce ţară se fură mai repede 100 de euro din coşul unui cerşetor orb . Ţări participante : România , Italia , Franţa şi Spania . Dacă sunteţi curioşi , puteţi vedea materialul accesând link-ul următor : http://www.antena3.ro/economic/media/cine-sunt-hotii-europei-iata-pe-ce-loc-se-claseaza-romania-la-olimpiada-ilegalitatii-213878.html .
                     Ei bine , nu mă pot abţine să fac un mic comentariu : în opinia mea , femeia din Bucureşti care a băgat mâna în coşul cerşetorului era .... cam bronzată (natural). Este adevărat că din moment ce era în Bucureşti , ne-a ajutat puţinel să ocupăm un loc ruşinos pe podium . Trist şi iarăşi  vin şi spun : cât de neinspiraţi au fost cei care , după revoluţie , au avut năstruşnica idee de ai numi pe ţigani , în mod legal şi oficial , rromi . Parcă au pregătit terenul pentru viitoarea confuzie generală (intenţionată ) : rrom egal român .
                     Deşi totul este tratat cu mare veselie , eu vă întreb : când a-ţi văzut (auzit) ultima dată că nu românii sunt cei mai mari hoţi , cerşetori , răufăcători din ţări membre ale U.E. ? Şi asta spusă de cetăţeni ai altui stat ?

luni, 13 mai 2013

Primăria

                     Din Cluj Napoca a avut o iniţiativă demnă de lăudat : pentru fiecare copil născut în oraşul nostru şi-a propus să planteze câte un copac .


                     Mă simt foarte bine atunci când văd lucruri , fapte , atitudini frumoase şi care merg spre binele nostru , al tuturor . Spiritul meu de observaţie remarcă în egală măsură tot ceea ce mă înconjoară , indiferent că este de bine sau de rău .  Scrierile mele arată adeseori împrejurări negative din simplul fapt că acestea sunt prezente  în mai mare măsură în viaţa noastră , iar pentru unele suntem vinovaţi noi înşine .
                     Îi doresc lui David să crească mare , să fie sănătos şi să îngrijească acest copac plantat cu ocazia naşterii sale !

duminică, 12 mai 2013

Usturoi

                      Este numele unui proiect românesc . Un film care se anunţă interesant .

                      http://vimeo.com/54867452

sâmbătă, 11 mai 2013

Cetăţeanul

                      Şi ce este un bun cetăţean ? Doar unul care nu spune , nu face sau nu gândeşte ceva neobişnuit . Şcolile sunt menţinute pentru a aduce această uniformitate la cel mai înalt nivel posibil . Şcoala este o magazie în care copiii sunt azvârliţi cât sunt tineri şi firavi ; acolo sunt presaţi în anumite forme standard şi acoperiţi din cap până în picioare cu ştampile oficiale .

                       Henry Louis Mencken

vineri, 10 mai 2013

Raţe

                     Pe Someş , în Cluj Napoca .



                    Nu vreau să fiu răutăcios , dar mă bucur că anumite comunităţi probabil s-au  săturat de raţă pe varză , astfel încât traiul liniştit al acestor frumoase vieţuitoare nu este în pericol .

 
 

joi, 9 mai 2013

Doamna

                             De fier sau în original The Iron Lady este un film biografic care face o trecere rapidă prin viaţa şi cariera politică a celei care a fost Margaret Thatcher . Două gânduri generate de funeraliile doamnei am mai scris aici : http://gigitepus.blogspot.ro/2013/04/funeraliile.html .
                             Lăsând gluma la o parte , o viaţă de excepţie a inspirat un film pe măsură , care a obţinut un premiu Oscar în 2012 pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Meryl Streep) şi un premiu Globul de Aur 2012 pentru cea mai bună actriţă .
                             Un model de conduită politică , de ambiţie şi perseverenţă , de rezolvare a ,,mineriadelor" care au zguduit Anglia la începutul anilor '80 , de gestionare a unei stări de conflict armat cu Argentina în 1982 pentru Malvine . ,, Nu este important ce simţi , ci cum gândeşti ! " spunea prima femeie prim ministru din istoria Marii Britanii .
                              Se apropie vacanţa mare şi consider că ar fi deosebit de instructiv ca pe la şcolile de vară ale tuturor partidelor politice din ţara noastră să ruleze acest film . Cine ştie , poate mai deschide minţile conducătorilor noştri , puşi întotdeauna doar pe ...căpătuială !
                              Pentru cei care citiţi aceste rânduri , dacă nu a-ţi văzut filmul , o puteţi face accesând următorul link :  http://fastupload.rol.ro/video/8281c117913abe3e45dce4c33e1882ed.html .

miercuri, 8 mai 2013

Greşeala

                      Recunoscută este pe jumătate iertată . Cam aşa sună un proverb şi m-am gândit că ar fi O.K. să acţionez în conformitate cu el . În postarea mea din 12.02 2013 scriam cum se împăunează profesorii cu rezultatele elevilor (http://gigitepus.blogspot.ro/2013/02/olimpiada.html) .  Ei bine , uneori lucrurile nu stau chiar aşa . Motivul nu este , cum a-ţi fi înclinaţi să credeţi , recunoaşterea eforturilor copiilor , determinarea lor de a ieşi din starea de amorţeală care a cuprins această naţiune , ci binecunoscuta .... invidie ! Sună amuzant şi cel puţin neobişnuit în acest context .
                      Săptămâna trecută au fost comunicate elevilor rezultatele la simulările pentru bacalaureat , care au avut loc cu o altă săptămână mai înainte . În clasa din care face parte şi fiica mea , au fost opt note de 10 ! Excelente rezultate , zic eu ! Doamna profesoară de istorie nu a fost la fel de încântată şi în loc să-i felicite pe elevii care au obţinut nota maximă , a început să le spună că notele nu sunt meritate , că profesorii care au corectat au fost deosebit de indulgenţi , ba mai mult , că le-au dat note de 10 datorită faptului că ,, ăştia-s de-ai lui Păun !" . Vă puteţi imagina consternarea copiilor la reacţia doamnei profesoare care , după opinia mea , este ,,cam" depăşită de evenimente .
                       O posibilă explicaţie a gândurilor şi vorbelor bune ale profesoarei  este că la clasa unde dumneaei este dirigintă notele nu au fost aşa bune . Amuzant este faptul că s-a încordat şi a promis că va recorecta toate lucrările la istorie , pentru a le dovedi copiilor care este nivelul lor real . Aceasta este reacţia cel puţin ciudată a profesoarei Păun , de la Coşbuc . Presupun că directorul se bucură de notele bune ale elevilor şi de faptul că aceştia nu vor schimba tradiţia rezultatelor bune nici anul acesta .
                       P.S. Notele fiicei mele au fost următoarele : istorie 10 , limba română 9.40 , sociologie 8 .  Media generală 9.13 .
                       P.S.1. Dă-i pace lui Păun !
                       P.S.2. Ţine-o tot aşa , Georgi !

marți, 7 mai 2013

Solidaritatea

                      La români există în cele mai surprinzătoare moduri . Ceea ce în esenţă nu este un lucru rău , doar că în cele mai multe situaţii ea este dovedită aiurea , fără niciun rost (temei) . S-au văzut multe cazuri în care o persoană cade pe stradă (i se aprinde maşina , etc) şi cei care trec prin zonă sunt indiferenţi , ba mai mult , mai nou îşi scot i-phone-urile (de unde dracu au toţi bani pentru aşa telefoane când salariul cel mai des plătit în România este cel minim pe economie ?) să filmeze întâmplarea .
                     Sâmbătă dimineaţa , la Carrefour , Polus , Cluj . La casa 22 , clientul din faţa mea are un coş arhiplin cu bere la doză , pet , sticlă şi câteva sucuri . Achită cumpărăturile cu bonuri de masă . Ştiu , o să-mi spuneţi că o bere are valoare nutritivă cât două ouă (oare aşa este ?) .... dar nu despre asta vorbim aici , ci despre faptul că nu este în regulă (este chiar ilegal) să cumperi băutură cu bonuri de masă . Cu siguranţă domnul este un mic întreprinzător , posesor de magazin la parterul unui bloc , care face un bine uriaş comunităţii din zonă când vinde câte o bere rece , că doar este cald afară , nu ? Să mai îndrăznească vreun patron de magazin ,,ABC" să se mai plângă că toţi şi toate is împotrivă !
                     Evident că atunci când am ajuns la casă , am întrebat-o pe casieră dacă este în regulă că domnul a achitat băutura cu tichete de masă .
                     - Păi , ăăăăă , ..... , dacă doar aşa a putut să plătească ... a răspuns , făcând feţe-feţe .
                     Se uita destul de urât la mine , eu eram cel ce nu înţelege cum noi , românii , trebuie să strângem rândurile , ca să putem învinge statul , acest duşman al nostru , care ne împovărează cu taxe şi fiscalitate ridicată ....
                     No , şi voi vă încruntaţi când citiţi aceste rânduri sau consideraţi că observaţia mea este normală ?
                    

luni, 6 mai 2013

Mănăstirea

                      Dumbrava din judeţul Alba .

 
 

                        O adevărată oază de linişte spirituală şi binefacere socială . Una dintre puţinele locaţii ale Bisericiii Ortodoxe Române  care are pe lângă chiliile călugăriţelor un adevărat centru de ajutor social . Aici funcţionează un centru pentru îngrijirea bătrânilor şi o casă de copii .

 
 
                        Din păcate acesta este un lucru rar întâlnit şi , consider eu , un bun exemplu că lucrarea Domnului pe pământ poate îmbrăca şi forme lumeşti . Câteva zeci de bătrâni şi tot pe atâţia copii sunt binecuvântaţi şi îşi duc viaţa aici . Copiii merg la şcoală , bătrânii nu se mai simt ai nimănui . Dacă mai vorbim şi despre locurile de muncă pe care le presupune existenţa unui astfel de centru social  ne apropiem de tabloul general al mănăstirii .
 


 
 
                           După cum se poate observa din  fotografia de mai sus , iepuraşul a fost şi el prezent la slujba de paşte . Mai adaug doar că o nouă biserică este în construcţie .
 
 


duminică, 5 mai 2013

Sărbători

                      Fericite vă doresc tuturor celor care citiţi aceste rânduri !




                      Sursă foto : http://www.realitatea.net/paste_1173673_foto.html

sâmbătă, 4 mai 2013

Teamă

                     Mai mult decât de Dumnezeu , mă tem de absenţa lui Dumnezeu !


                     Octavian Paler

vineri, 3 mai 2013

Premiul

                      Câştigat de mine pe blogul lui Radu Bazavan pentru povestea călătoriilor pe care le efectuam pe la 20 de ani ( http://gigitepus.blogspot.ro/2013/04/calatoriile.html ) şi acordat de Eximtur cu ocazia împlinirii a 20 de ani de existenţă pe piaţa vacanţelor şi călătoriilor din Romania a intrat în posesia mea .



                          Mulţumesc Radu ! (http://groparu.ro/)
                          Mulţumesc Eximtur şi ,, La mulţi ani "!

joi, 2 mai 2013

Molozul

                     Rezultat în urma unei lungi perioade de ,, nelinişte " în scara unde locuiesc  ( http://gigitepus.blogspot.ro/2013/04/vecinii.html ) a ajuns la punctul de colectare a gunoaielor menajere , unde , între noi fie vorba , doar el mai lipsea .

 
 

                       Acesta poate fi un semnal că deranjul a luat sfârşit , dar nu pot fi chiar sigur . Ei bine , prin gestul său , vecinul ne-a confirmat încă o dată ce nivel de educaţie are . Ca să nu fie îndoieli , face parte din generaţia care s-a născut la sfârşitul epocii de aur . Şi care , în cazul fericit , o să ne plătească unora dintre noi pensiile . :( .
                       
 
 

                    A trecut deja o săptămână şi praful a luat în stăpânire toată zona . Cei de la Rosal refuză să ridice molozul . Cu siguranţă nu au primit bani sau nu s-au înţeles asupra sumei . Vecinul are un passat fain , B6 , cu care este evident că nu poate căra aşa ceva . Lumea vociferează prin zonă , dar nimeni nu a chemat primăria sau garda de mediu . Sau nu am aflat eu să o fi făcut cineva . Respectabilul autor al faptei încă nu locuieşte la adresa unde se pare că încă nu a terminat de renovat .
                    Cel mai nefiresc este faptul că în zona din imediata apropiere îşi petrec după-amiezile miliarde de copii din blocurile învecinate . Părinţii acestora nu par a fi deranjaţi da faptul că mingea , trotineta , bicicleta , jucăriile se amestecă (la propriu) cu mizeria generală a acestui loc . Tinerii aleargă de ies flăcări din picioarele lor exact pe aleea plină de tencuială şi resturi de ciment .
 
 
 
                      Întrebarea firească este următoarea : ce este de făcut ? Cum poate fi convins individul să cureţe întrega zonă afectată de isprava lui ?
                      Cum vi se pare viaţa la bloc , în anul de graţie 2013 , undeva în Mănăştur , un cartier uriaş al Clujului ? O să încerc să trimit aceste imagini şi ,,primarelui" Boc , poate - poate .....
 



miercuri, 1 mai 2013

Digi

                      După ce v-am spus ieri cum este să te laşi jumulit pentru o cauză nobilă , pe când te bucuri şi tu că ai intrat în rândul lumii şi vezi programe tv transmise în format digital , iată că ..... te umflă râsul , când te aştepţi mai puţin !
                      Deşi am semnat un contract cu Digi în care eu mă oblig să plătesc lunar iar ei să-mi asigure televiziune , internet şi telefonie , în mica şi prea frumoasa noastră ţară fiecare face exact ceea ce doreşte . Adică fiecare mare furnizor de televiziune , vreau să zic . În timp ce primăvara se chinuia să ajungă şi pe la noi , o parte din canalele tv la care mă uit cu mare plăcere au început să fie criptate . Este vorba despre History Channel , Viasat History şi Transilvania Live . Poate mai sunt şi altele , dar la astea am remarcat eu schimbarea : de la jumătatea lunii aprilie acestea sunt codate . Norocul meu este că am decodor pentru HBO , Cinemax şi Digi Film şi spre satisfacţia mea le pot viziona şi pe cele mai sus menţionate . Dar faptul rămâne : Digi modifică pachetul de programe după cum doreşte muşchiul său . Cu siguranţă că printre sutele de rânduri scrise cu litere minuscule în contractele noastre există cel puţin un paragraf care îi permite să facă ce vrea , când vrea . Sau , poate nu ?
                        Întro ţară strâmbă cu legi strâmbe parcă şi dreptatea şchioapătă uşor . Probabil că programele criptate şi pentru care trebuie să plăteşti suplimentar vor fi eliminate din grilă uşor-uşor . Sunt promovate în schimb cele proprii . Baiul este altul : sunt zone întregi unde nu are acces concurenţa (mă refer aici la televiziunea prin cablu) . Este uşor să faci ce vrei tu atunci când eşti singura opţiune a clienţilor .
                        Oare cum am putea să le întoarcem respectul pe care ni-l arată , să le plătim cu aceeaşi monedă ? Voi ce părere aveţi ?