duminică, 31 august 2014

Transfăgărășanul

Este, fără nicio îndoială, cel mai fain drum montan parcurs de mine în România! În week-end-ul 22-24 august am avut ocazia să fac o comparație între Transalpina și Transfăgărășan, al cărei rezultat este categoric: Transfăgărășanul este mai frumos, mai spectaculos și nu în ultimul rând, mai bine amenajat pentru circulație ( da. știu, Translpina este în mod oficial închis!)
Așadar, drumul național DN 7C este cuprins între Bascov (jud Argeș) și DN 1, între Sibiu și Brașov, dar atunci când spunem Transfăgărășan (cel mai probabil) avem în vedere bucata de drum cuprinsă între Curtea de Argeș (la Sud) și comuna Cârțișoara (la Nord), acesta fiind și sensul meu de mers. Peisajul foarte fain și nu în ultimul rând tunelurile și viaductele anunță o călătorie spectaculoasă:








Barajul Vidraru este binecunoscut tuturor, cu o lungime de 307 metri și o înălțime de 166 de metri, a fost terminat în 1965, când a fost creat și lacul de acumulare cu același nume, a cărui suprafață de pășește 890 de hectare.











Este duminică și plin sezon al vacanțelor, așa că este mare înghesuială:



iar o domnișoară polițistă tocmai este în pauza de masă și se luptă cu un porumb fiert

 :))

Drumul continuă să urce, sinuos, pe partea dreaptă a lacului de acumulare, apoi urmând oarecum parcursul văii râului Capra








până ce ajunge la Cascada Capra




Excepțional! Foarte frumos! 
După alte serpenrine urmează tunelul Capra-Bâlea, care este cel mai lung tunel din România, cu o lungime de 887 de metri, zonă în care drumul național atinge și cea mai mare altitudine a sa: 2042 de metri.




Ajuns în vârf, lângă lacul glaciar Bâlea, peisajul pur și simplu mi-a tăiat respirația:







Înainte de plecare am fost martorul unui fenomen interesant: un val de ceață a urcat cu o viteză năucitoare pe valea din fața mea:





Drumul coboară abrupt, în serpentine spectaculoase, de alungul căldării glaciare, pe o lungime de 13 km.










Am întâlnit și bicicliști curajoși:


Cobor, cobor, cobor ...





Sper că am reușit să surprind în câteva imagini un drum parcurs în aproximativ trei ore (puțin peste), de la Curtea de Argeș la Sibiu. Nu mai am nicio îndoială acum când scriu aceste rânduri: pe primul loc în țara mea este Transfăgărășanul, la mare distanță, în opinia mea, fiind urmat de Transalpina, despre care v-am scris aici.