duminică, 23 noiembrie 2014

Asigurarea

Obligatorie de răspundere civilă auto, celebra RCA, a ajuns și pentru mine un subiect de nemulțumire. Am auzit adeseori în jurul meu de sumele uriașe de bani care trebuiesc achitate pentru această poliță de către persoanele tinere dar, sincer, nu am acordat niciodată prea mare atenție subiectului.


În familia mea suntem trei șoferi și am avut până de curând o singură mașină. Am cumpărat încă una zilele trecute și planul inițial a fost să o înmatriculăm pe numele fiicei mele, care are apropae 21 de ani. M-am informat asupra tuturor pașilor care trebuiesc făcuți pentru a duce la bun sfârșit această chestiune și nu mi-a venit să-mi cred ochilor diferența enormă a valorii care trebuie plătită pentru RCA pentru aceeași mașină, cu motor cu o capacitate cilindrică de 1422 cm cubi: pe numele fiicei mele, cea mai ieftină pleacă de la 1265 lei pentru 6 luni, iar pe numele meu suma care trebuie plătită pleacă de la 360 lei pentru 6 luni! 

Sunt total contrariat de diferența uriașă între cele două situații și tind să cred că voi merge pe varianta mai ieftină pentru familia mea: voi înmatricula mașina tot pe numele meu, chiar dacă va fi condusă de fiica și soția mea. Da, văd și eu în jur tot felul de tineri teribiliști la volan, aud povești cu stiluri ciudate de comportament în trafic de la unii și alții, dar nu pot să nu pun, retoric firește, o întrebare: scopul RCA este de a rezolva (din punct de vedere financiar) problemele neplăcute apărute în cazul unui accident de circulație sau de a aduce profit asiguratorilor? 

Știu că în majoritatea țărilor din UE aceste polițe sunt și mai scumpe, dar aduc un singur contra-argument micilor cârcoteli de acest gen: puterea de cumpărare și nivelul veniturilor cetățenilor de acolo sunt mult, dar mult diferite de cele din țara mea, așa că, din acest punct de vedere, nu putem compara ....mere cu pere! 

No, sunt surprins neplăcut de acestă poliță RCA .... Voi cum stați la acest capitol? Cât de des este întâlnită acestă situație, ca mașinile să fie înmatriculate pe numele părinților (spre exemplu!) din acest motiv ciudat (și deloc de neglijat) al RCA?

19 comentarii:

  1. da, aceasta masura este pentru a incuraja cumpararea masinilor noi??????????????

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe anul 2014 integral am platit 220 de lei. Pentru tot anul 2013 a fost 180 de lei, iar in anii anteriori nu am platit mai mult de 120 de lei.
    Problema este ca cei de la asigurari lucreaza in pierdere si s-a legiferat dublarea tarifelor pentru 2015. Dupa verificari, pentru tot anul 2015 va trebui sa platesc 380 de lei.
    Pont: toate firmele de asigurari cresc tarifele progresiv la fiecare 15 si 30 ale fiecarei luni, asa ca nu se va ieftini nimic.
    La tine problema este ca RCA-ul pe numele fetei este asa de scump din 3 motive:
    1. Are experienta de sub 5 ani de sofat.
    2. Masina nu este noua.
    3. Sunt raportate multe accidente in Cluj - desi eu saptamana asta nu am vazut niciunul. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Motivele enumerate de tine par a fi în regulă, în neregulă este tariful cu adevărat discriminatoriu care se aplică tinerilor! Zic și eu!

      Ștergere
    2. Tinerii au un risc mai mare de a face accident: nu au experienta si, uneori, sunt distrati la volan...

      Ștergere
    3. De acord, dar tot mi se pare prea mult ....

      Ștergere
  3. 922 lei la un motor de 800 cc(matiz)pe 6 luni.varsta 24 ani, permis de 4 ani

    RăspundețiȘtergere
  4. Eheee, ai atins un punct sensibil, eu sunt in grupa soferilor periculosi sub 30 de ani, si am platit la un moment dat 500 ron pe 6 luni, la un salariu de 1000ron era o suma imensa.Acum am platit 350 ron pe 6 luni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru orice tânăr student suma de 1265 lei pentru 6 luni de RCA este URIAȘĂ!

      Ștergere
  5. Eu nu am problema asta, dar mă miră acesată diferenţă.
    Motivaţii? bănuiesc că există...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, există, dar asta nu rezolvă problema, din punctul meu de vedere!

      Ștergere
  6. La intrebare cu siguranta ai si raspunsul....:)) Asigurarile sa traiasca!
    Eu zic sa amesteci merele cu perele pt ca ai de ce...
    In primul an de asigurare eu am platit la masina mea 1300 eu/an. Salariul meu era mult mai mic. In al doilea an a scazut la 900. In al 3 lea o sa mai scada! Ideea e ca primul an de rca e dificil pt toata lumea indiferent unde traieste. Prima mea masina in It , nici nu mai zic. A fost inmatriculata pe numele altcuiva tocmai din aceat motiv! M-am speriat cand mi s-a spus pretul...:)))
    Problema eu o vad in alta parte! O vad in faptul ca e obligatorie! Ma obliga sa platesc un sac de bani!! Pt nimic! Ca eu in 18 ani de soferita nu am avut nici un accident. Nu am luat nici o amenda( exceptand aia de parcare pe care am luat o constient si voit, ca na, stiam ca nu am voie sa las masina acolo) si m-a oprit politia de 3 ori. O data mi-a pus fiola:)))). O data mi-au dat flori de 8 martie si o data sa vada daca am caucioace de iarna si lanturi. Adica eu de ce platesc asigurare obligatorie? Ca nu mi e f clar!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ....în eventualitatea nedorită în care produci un accident, compania de asigurări se va strofoca să plătească daune cât mai mici celui considerat nevinovat ..... da, știu că nu acest răspuns îl așteptai!

      Ștergere
    2. Siguuur!
      Vreau sa fiu lasata sa decid eu daca platesc din buzunar sau aleg sa platesc o asigurare. Intre timp am platit un sac de bani o caruta de bani....
      Si o sa mai platesc!;)

      Ștergere
  7. suna asa cum as fi scris poate si eu pe aceasta tema :)) într-un singur punct însa nu pot sa fiu de acord cu tine. Aparentele înseala, când spui ca în strainatate puterea de cumpărare și nivelul veniturilor sunt mult diferite! Oare poti crede ca rata lunara pe care o platesc în banca pentru casa în care locuiesc este de 1300 euro? Sau ca am locuit câtiva ani în urma în chirie si plateam pentru patru camere 900 euro, fara sa pun la socoteala chitanta de curent electric?! Poate ca salariile noastre par mari, însa dupa ce platim creditele, taxele (apa, gaz, curent electric, taxe comunale) si asigurari (aici ai nevoie de o multime de asigurari, pentru ca Jungla în care traim este mai mare!), ne mai ramâne doar pentru mâncare - si noi traim de pe o luna pe alta. Concediile le platim atunci când primim al 13lea salar. A fost o vreme când am avut doua masini, una pe numele meu si alta pe al sotului, însa nu am rezistat mult cu cheltuielile acestea. Nici noi nu ne permitem sa înscriem pe numele fiicelor nicio masina! Si apropo masina - a face scoala de soferi aici, costa 1800 - 2200 euro! E clar ca sunt mere si pere si nu le putem compara, însa în principiu... sunt doar fructe! Nu contest faptul ca nivelul de trai general nu se poate compara spre exemplu Germania cu România, însa si într-o tara si in alta, grijile oamenilor de rând sunt la fel de mari si bucuriile sunt la fel de dese.
    O duminica placuta sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ....nu o să intru în polemică pe subiectul nivelului de trai și al puterii de cumpărare din diverse țări, cel puțin nu acum și aici. Ar fi interesant să avem o dezbatere sinceră, din propriile experiențe, despre cheltuielile și veniturile unei familii din mai multa țări europene!

      Ștergere
  8. asigurarile trebuie sa iasa in castig oriunde in lumea asta...

    RăspundețiȘtergere