sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Trenul

De noapte spre Lisabona, 2013, în original Night Train to Lisbon, este un film fain, care încearcă să promoveze valorile umanității, care, nu de puține ori, de-a lungul istoriei au rămas nealterate în ciuda vremurilor complicate care s-au scurs.


Cu Jeremy Irons în rolul principal unui profesor care trăiește în Elveția,filmul se anunță interesant încă de la început: un intelectual desăvârșit, în drum spre școală, salvează de la sinucidere o domnișoară care dorea să se arunce în gol. Acesta este începutul unei povești care, filă cu filă, ne direcționează spre Portugalia, pentru a afla amănunte din viața unui adevărat bărbat, care a îndrăznit să se opună celebrului dictator Salazar, prin fapte mici, cotidiene, dar fără urmă de ezitare.


Încercând să afle cine este fata a cărui viață a salvat-o, profesorul pleacă, în pripă la Lisabona, căutând pe cel care a scris cartea care a determinat gestul tinerei .... Un urcuș printre scările de valori ale europenilor, întorcând pagini de istorie, schimbând impresii cu persoane pe care până mai ieri nu le cunoștea, alternând imagini ...fantastice din Lisabona și Berna, filmul este un omagiu adus celor care au avut curajul să fie altfel, chiar dacă nu le-a fost prea comod!


O poveste de dragoste este dezgropată și nu una oarecare, ci din categoria ....iubita prietenului meu! Deși o persoană aparte, curajoasă, reușește datorită profesiei de medic șă-și atragă (subit) antipatia celor cu care era de aceeași parte a baricadei printr-un gest profund uman: salvează viața unui securist, în calitatea sa de medic, gest de neconceput pentru cei din rezistență. Recitind ceea ce am scris, am tras concluzia că am cam amestecat ușor poveștile: este vorba despre cel în căutarea căruia a plecat profesorul din Berna. :))

Viața oricui este complicată și exact acesta este mesajul transmis: deși facem alegeri în fiecare zi, nu vom putea să stăpânim întotdeauna situația! Nu vă mai dau detalii despre povestea din film, deoarece farmecul acestuia ar fi știrbit pentru cei care ar dori să-l vadă. Mai pot adăuga la distribuție: Christopher Lee, Charlotte Rampling, Melanie Laurent, Lena Olin.  Un film fain, cu mesaj educativ, pe car v-il recomand cu plăcere! :)

În cazul în care doriți să vă formați propria părere, mai jos este (la îndemână!) trailerul:









8 comentarii:

  1. Dar de noua Sala Polivalenta ce spui, ca este laudata zilnic de la inaugurare. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă nu am vizitat-o .... dar de ce mă întrebi? Ai aflat tu că acolo se va difuza acest film?

      Ștergere
  2. Mulţumesc pentru recomandările pe care le faci. De la un timp, programul de weekend mi-l faci tare plăcut! :)
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am vazut, dar o sa-l revad cu placere, daca tot ai amintit de film. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. am citit articolul tau si m-am dus sa caut filmul pe whatschever...
    acum l-am vazut si pot sa iti spun ca mi-a placut. Este un film mai altfel decat toate vazute pana acum, are ceva din sf, cu treceri din trecut în viitor, cu amestecul prezentului, cu povesti, revolutii, prietenii, rutine... M-am lasat purtata de firul filmului si i-am desoperit farmecul. Da, merita vazut!
    weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Sunt bucuros că am reușit să fac o recomandare ....potrivită! :)

      Ștergere