luni, 2 februarie 2015

Sfârșitul

Lunii ianuarie a fost oarecum apăsător. Împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz a ocupat spații largi în presă și la televiziuni. O senzație grea, de apăsare, fără o vină anume, m-a urmărit toată săptămâna trecută. Istoria face parte dintre preferatele mele și nu a fost prima dată când am citit/aflat despre atrocitățile comise în timpul celui de-al doilea război mondial. Poate de data aceasta am privit cu alți ochi suferințele generate de nebunia unui grup de demenți, care, întro conjunctură propice extremelor, au ajuns să conducă destinele unei părți importante a omenirii timp de câțiva ani.

Îmi sunt proaspete în memorie crimele din Paris din această lună ianuarie. Extremiștii unei religii au punctat criminal, lăsând urme adânci în tabăra europenilor care, prin desene, au adus ani de zile jigniri taberei din care proveneau criminalii. Nori negri se ridică deasupra Europei, indiferent de marșul de solidaritate din Paris, Nesiguranța apucă hățurile lumii civilizate europene și o aliniază americanilor, greu mușcați pe 11 septembrie. Presa a descris cu lux de amănunte, unele care se băteau cap în cap, firul acțiunilor din Paris. În același timp, alți fanatici comiteau masacre în Nigeria, dar fiind o lume îndepărtată și având subiecte fierbinți, mai toți analiștii militari, de securitate sau/și politici dezbăteau doar evenimentele din Franța. Nu este prima dată când drepturile unor oamnei sunt mai egale decât drepturile altora. Chiar și dreptul la viață intră în această categorie. După această tristețe prilejuită de glasul armelor, fix pagina de istorie în cea mai crudă formă a lipsei de respect pentru viață mai lipsea.

Digi 24, prin emisiunea sa, moderată de Emil Hurezeanu, Digipedia, a transmis în trei părți, în 24, 27 și 31 ianuarie un documentar extraordinar despre Auschwitz, produs de BBC, acum 10 ani: „Auschwitz -  naziștii și soluția finală”.  Documentarul se dorește a fi „o frescă exactă a atrocităților comise în numele unei ideologii care a semănat doar spaimă și moarte”.


Poate este un subiect greu pentru o zi de luni, dar o întrebare apare de la sine: omenirea, încotro? 16 comentarii:

 1. Termenul de eliberare este pretentios.
  SS-ul a parasit lagarul cu o zi mai inainte ca sa ajunga sovieticii acolo.
  Si, ca sa se laude ca sunt eliberatori, sovieticii i-au incolonat pe prizonieri si i-au pus sa mearga printr-un gard la care au taiat sarma ghimpata. Numai ca nu a iesit bine la filmare, asa ca prizonierii au fost pusi sa repete scena de vreo cateva ori. ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știam că lagărul fusese abandonat de SS, mai mult, cei care erau capabili să se deplaseze au fost încolonați și duși în marș forțat către alte uzine ale morții, înainte de sosirea rușilor. Cei rămași, care au fost „eliberați”, trebuiau să fie executați, dar, spre norocul lor, nu a mai avut cine să o facă.
   Povestea cu filmarea nu o știu, dacă este adevărată, este îngrozitoare și confirmă încă o dată, de parcă mai era nevoie, cum erau soldații ruși. Oricum, printre supraviețuitoarele acelor zile au fost multe care au povestit despre violuri îngrozitoare, unele în legătură directă cu moartea victimelor. Coșmarul a continuat o perioadă scurtă de timp, doar că ....„agresorii” vorbeau acum altă limbă. :(

   Ștergere
 2. nu stiam amanuntele povestite de Catalin dar nici nu ma mira...rusii nu au fost mai putin cruzi decat nazistii...
  intrebarea ta este definitiv retorica, nimic nu se intampla in lumea asta fara ca sa fie dorinta clara a celor care au profit din razboaie, fie ele religioase sau nu...
  fabricarea de armament a adus mereu bani dar le ce ar folosi armele daca nu ar fi razboaie, asa ca trebuie inventate razboaiele...
  industria farmaceutica a luat un avant colosal dar la ce al folosi medicamentele inventate daca bolile ar fi eradicate, in plus la medicamente noi e nevoie de boli noi si nu invers.
  lumea se urateste din ce in ce mai mult...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este bine cunoscută de multă lume teoria conform căreia o ieșire dintro criză economică este repornirea industriei de răazboi ....

   Ștergere
 3. Ceea ce s-a întâmplat în urma cu 70 de ani nu se mai poate schimba, cei care au trait acele vremuri sunt tot mai putini, însa aceasta istorie nu are voie sa se repete! Nu avem voie sa uitam aceasta pagina, niciodata!
  E drept ca în Europa nu a mai fost razboi, însa ceea ce se întâmpla acum, nu seamana deloc a pace si stabilitate! Traim într-o lume nebuna! Saracia aduce disperare... nu este de mirare ca în toate tarile europene, partidele de stânga, chiar radical stânga, capata o tot mai mare popularitate. Însa extremismul înseamna de cele mai multe ori violenta și agresivitate... Extremiștii de dreapta au început să ia deasemenea amploare în Europa, ca sa nu mai pomenim despre extremiștii islamiști... Tema este într-adevar grea, foarte grea, ne confruntam cu ea în fiecare zi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un prim pas, timid, este să înțelegem ce ni se întâmplă, să ne îndemnăm copiii să meargă la școală, deoarece popoarele educate nu sunt ușor de dus de nas și de atras în situații fără ieșire ...

   Ștergere
 4. La mine, tv-ul merge doar pe desene, pe bloguri mai aflu si eu noutati. Omenirea sincer nu se indreapta intr-o directie buna.

  RăspundețiȘtergere
 5. Noi am fost norocosi ca n-am avut soarta iugoslavilor la inceputul anilor '90. Nu mai era mult... Si eu cred ca omenirea nu se indreapta spre ceva bun.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și eu cred că prima parte a anilor 90 a fost ....o perioadă delicată în istoria recentă a României.

   Ștergere
 6. incotro? nu as sti sa spun! insa clar e ca suntem din ce in ce mai urati....
  facem lucruri din ce in ce mai neortodoxe, suntem lacomi, invidiosi...
  mie nu-mi pare ca suntem cu vreo treapta mai sus decat cei ce au trait in perioada despre care ai povestit.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt trist să constat că nu sunt singurul care crede că direcția nu este cea bună .... mai bine greșeam .... :(

   Ștergere
 7. Am vazut multe reportaje,filme ,am citit carti,dar am imbatranit si nu mai rezist nici sa mai aud.Nu cred , ca mai va fi posibil in viitor .Nu stim incotro se va indrepta omenirea,dar eu sunt optimista.Toate bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur să aud și de bine în direcția în care ne îndreptăm! :)

   Ștergere
 8. Am cartea -Am fost medic la Auschwitz ! este CUTREMURATOARE!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multe pagini din istoria omenirii sunt cutremurătoare, problema rămâne: învățăm și noi ceva?

   Ștergere