marți, 24 februarie 2015

Întâmplător

Sau nu, în seara decernării premiilor Oscar 2015, canalul de filme HBO a difuzat un film cu mai multe nominalizări la aceleași premii, în anul anterior: Philomena. Un film extraordinar, care m-a impresionat, care dă tărie, pentru a câta oară, expresiei „viața bate filmul”. O dramă inspirată dintro poveste reală, care aduce în discuție subiecte greu de digerat: biserica catolică; victimele unor reguli sociale, bazate în special pe credință, unanim acceptate la mijlocul secolului al XX-lea; reacția unei mame la vestea că fiul ei este homosexual, lucru nu tocmai obișnuit, ca să spun așa; acuzația că biserica, instituția, a vândut efectiv copii cu scuza de a încerca să îndrepte păcatele săvârșite de mame desfrânate .....


La începutul anilor 50, o tânără are o mică aventură în urma căreia rămâne însărcinată. Tatăl o alungă efectiv de acasă, spunând apropiaților că fata lui a murit. Disperată, fata bate la ușa unei mănăstiri, unde este aspru judecată pentru păcatul săvârșit. După naștere, este obligată să lucreze patru ani la spălătoria mănăstirii, ca plată pentru ajutorul oferit. Copilul este .....dat spre adopție vândut unor americani, mama nu mai știe nimic despre el, mai mult, păstrează acest secret al tinereții sale o jumătate de secol. 

Un jurnalist britanic, cu multe principii, ateu, este cel de-al doilea personaj al filmului. După ce ajunge șomer în urma poziției sale de neclintit când se vorbește despre adevăr, din slujba de purtător de cuvânt al guvernului britanic, ajunge printr-un concurs de împrejurări să intre în contact cu mama care hotărăște să facă publică povestea neștiută a vieții sale, în încercarea de a afla ce s-a întâmplat cu fiul său ....

Cu Judi Dench în rolul principal, filmul confirmă faptul că pentru orice vârstă există roluri potrivite. Viața unei mame care are tăria de a-și înfrunta trecutul fără a găsi vinovați pentru el. Este un rol excepțional într-un film emoționant. În aventura căutării fiului pierdut se alătură jurnalistul interpretat de Steve Coogan, un personaj cu totul diferit. Rămân în continuare la ideea că orice rol/film este (și) rezultatul direct al actorilor. 

Recomand tuturor acest film, care ne spune multe despre speranță, bunătate, credință, principii. Dacă doriți, vă puteți forma propria opinie din trailerul de mai jos:


11 comentarii:

  1. incitanta, emotionanta poveste ne-ai spsus aici...curiozitatea mea e maxima, recunosc...
    subiectul e mai mult decat dureros...nu am inteles niciodata de ce oamenii sunt atat de cruzi in numele credintei care ar trebui sa-i apropie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este remarcabil faptul că, deși a fost victimă, îi iartă pe cei care i-au făcut atâta rău .....

      Ștergere
  2. Prefer Banshee, pe același canal. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. povestie adevarate redate si in filme sunt mai mult decat pe placul meu....:)
    m-a prins traileru'....filmul ma va cuceri....:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Până anul acesta, HBO avea bunul obicei de a transmite - live duminică noapte şi editat/subtitrat marţea de după. Anul acesta, s-a transformat în prost obicei şi ne-a „scutit" de transmisiune. Dar, în fiecare an, marile posturi de filme (inclusiv Digi, care a dat gala) programează producţii mari de anul trecut.
    Aşa că, să-ţi răspund la „dilema" începutului de text - programarea Philomena a fost intenţionată...
    Ca să fiu şi în subiect, Philomena este pentru mine unul dintre cele mai emoţionante filme pe care le-am urmărit vreodată.
    Iar puterea iertării este extraordinară! Adevărata Philomena anul trecut o întâlnire ci Papa. http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/02/philomena-2013-cu-judi-dench-care-pacat.html
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu cred că nu a fost o întâmplare programarea acestui film, dar am folosit această dilemă pe post de introducere .... :)
      Un fim excelent, aceasta este și părerea mea!

      Ștergere
  5. Si eu sunt curioasa sa vad filmul, nu stiu insa cand voi reusi sa il vad, poate la pensie...:))

    RăspundețiȘtergere