sâmbătă, 14 februarie 2015

Surpriza

Acestei săptămâni am avut-o miercuri, când, absolut din întâmplare, am găsit întro publicație online din frumosul oraș în care locuiesc un articol semnat de Adina Fartusnic în care era preluat, prin deja celebra metodă copy/paste, un post de pe blogul meu. Incredibil! Sau cel puțin așa este pentru mine!
Acesta este blogul meu:


și acesta este articolul din ziar:


Câteva cuvinte scoase, altele aranjate în altă ordine în propoziție, chiar și fotografia făcută de mine, cu numele meu scris pe ea a fost inserată în articolul din ziar, fără nici cea mai mică problemă. Sunt surprins la maxim, dacă pot zice așa, de această chestiune. Dincolo de obligația morală de a menționa sursa unei informații sau a unei fotografii, dincolo de deontologia unui jurnalist, consider că este încălcat un drept simplu al meu, acela de autor al rândurilor scrise de mine pe blogul meu. Pe pagina de contact a ziarului am trimis un mesaj, cel mai probabil către redacție, încă de joi. Am întrebat, politicos, cum se face că articolul meu de pe blog se regăsește în ziar, semnat de altă persoană. Deși mi-am lăsat adresa de email unde pot fi contactat, nimeni nu mi-a trimis un răspuns. 

Subiectul articolului este unul delicat. Zolty, un blogger dintro localitate din apropierea Clujului dorește să facă o faptă bună. Din dorința de a-i da o mână de ajutor, am decis să mediatizez și eu încercarea sa de a dărui un cărucior (cu rotile) electric unei persoane cu probleme de sănătate similare cu ale sale. No, fix acest articol este în discuție azi. Nu vreau să atrag în acest atenția asupra intenției lăudabile a unei persoane, dar nici să trec cu vederea o asemenea întâmplare nu este în regulă. Întrebare: ce este de făcut în această situație? 


13 comentarii:

  1. Daca reproducerea integrala sau partiala in mediul on-line a ceva creat de tine aduce un avantaj economic sau un profit ziarului respectiv, atunci se cheama ca ar fi infractiune si este vorba de la cateva luni la cativa ani de inchisoare, la care se adauga o amenda consistenta. Avand in vedere ca este un blog, este putin probabil sa aduca un avantaj economic sau un profit - ceea ce e foarte greu de dovedit - practic cand ai intrat acolo nu ai platit o taxa de acces pentru a citi.
    In schimb, daca fotografia ta are numele tau pe ea pe celelalt blog, aici s-a respectat dreptul de autor.
    Primul pas care se recomanda a fi facut este sa soliciti sa se retraga de administrator fotografia si daca refuza sa urmezi calea instantei. Problema este ca vei primi de maxim pana la 3 ori valoarea fotografiei - la Mediafax o fotografie costa 1 EUR. Cu alte cuvinte, este destul de mare deranjul sa angajezi un avocat pentru a castiga 3 EUR si sa platesti 200 de EUR, cel putin, avocatul, iar la sentinta, daca vei castiga, instanta sa spuna ca nu a fost complex cazul si sa-ti dea numai 50 de EUR cheltuieli de judecata din cei 200 de EUR investiti in aparator.
    Cu alte cuvinte: fii bucuros ca ti s-a facut reclama fara sa fi cerut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea este că eu vorbesc despre ZIAR DE CLUJ, deci nu este un blog. Am pus în discuție fapta incredibilă (din punctul meu de vedere) a unei persoane care scrie articole într-un ziar online.
      Nu mă interesează povestea asta cu cerut daune, nu consider că am fost prejudiciat material. Nu, nu mi-a făcut nicio reclamă în mod gratuit, atâta vreme cât nu este nicio referire la sursa fotografiei sau a informațiilor. Dacă citești articolul din ziar, pare că este scris de persoana care îl semnează.

      Ștergere
    2. Dovedeste ca ziarul on-line a avut un avantaj economic sau profit de la articolul preluat si partial modificat...
      Asta va trebui sa sustii pe fond in instanta.
      Restul este vanare de vant.

      Ștergere
  2. Mie mi se pare furt :(
    Îl întreb pe Bogdan (soţul meu, e avocat ) şi-ţi spun. Acum nu e acasă dar, în weekendul acesta cândva, mă întorc şi vorbim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deși sună (și se scrie la fel de) urât, și mie mi se pare la fel: furt!

      Ștergere
  3. Acest articol mi-a fost de folos cand mi s-au copiat fara acordul meu cateva postari.

    http://florinrosoga.ro/blog/ce-faci-cand-cineva-fura-articole-de-pe-blogul-tau-plagiarism/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, l-am citit și eu aseară!

      Ștergere
    2. Văd că ai primit deja un răspuns complet. Succes în ce te hotărăşti să faci!

      Ștergere
    3. Mulțumesc, nu știu exact ce aș putea (mai) face ....

      Ștergere
  4. tare mult ma bucur ca apelul tau a avut rezonanta! Ce frumos ar fi ca actiunea demarata de tine si Zolty sa aiba multi adepti. Va doresc succes!
    un weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, nu mă așteptam la așa ceva (copy/paste vreau să zic!).
      În ceea ce-l privește pe Zolty, ar fi grozav dacă și-ar duce planul la bun sfârșit!

      Ștergere
  5. Ce sa mai facem acum! Sunt atea cazuri de insusire...zilnic vad! Sa iti bati capul cu judecata nu cred ca e cazul dar niste scuze ar fi binevenite...
    Poate totusi raspund la mailul ala, asa ar fi frumos....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă gândesc la drumuri judecătorești, sunt doar uimit de întâmplare .....
      Între timp, am tras un ochi mai atent și am găsit și datele de contact ale Adine, căreia i-am trimis un email vineri seară. Fără rezultat, până acum.

      Ștergere