duminică, 17 ianuarie 2016

Cinema

Classics HD, canal de filme prezent pe platforma SKY (în Italia), a difuzat aseară filmul „Gli anni dell'aventura”, în original YOUNG WINSTON. Un film clasic, Marea Britanie, 1972, în regia lui Richard Attenborough, care este o biografie a marelui Winston Churchill, prim ministru al Angliei în timpul celui de-al doilea război mondial, om care a scris istorie în secolul trecut.


Dincolo de senzația deosebită pe care mi-o oferă vizionarea unui film realizat pe vremea în care eu învățam să vorbesc, această peliculă creează o imagine generală asupra copilăriei și tinereții unui actor important pe scena lumii, așa cum a fost Churchill. Bazat pe cartea autobiografică „My Early Life: A Roving Commission”,  filmul parcurge primele două mari etape din viața celebrului politician: copilăria cu relația sa cu părinții, una excelentă cu mama sa, o americancă cu o poziție socială importantă și una îngrozitoare cu tatăl său, el însuși membru marcant al Parlamentului Britanic și ministru de finanțe, urmată de perioada de până la intrarea sa în parlament (1900), petrecută ca ofițer de cavalerie în India și Sudan, inclusiv participarea sa la celebra bătălie de la Omdurman, Sudan (2 septembrie 1898) și corespondent de război în cel de-al doilea război al Burilor (11 octombrie 1989-31 mai 1902).


Cu Simon Ward și Anne Bancroft în rolurile principale, cu un premiu Globul de Aur (1973) pentru cel mai bun film străin în limba engleză, filmul merită văzut de toți amatorii de crâmpeie din istoria umanității, așa cum a fost ea, cu bune și cu rele. Ca de obicei, vă pun la îndemână și trailerul:





 

5 comentarii:

  1. Churchill a spus în timpul celui de al Doilea Război Mondial: "Dați foc Europei!". Ca urmare s-a creat un sistem organizat de sabotaj, care să genereze pierderi germanilor. Din păcate, zeci de spioni englezi au fost prinși și executați de germani, Churchill neștiind că le-a fost spart cifrul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fie că ne place, fie că nu, este printre cele mai importante personaje ale celui de-al doilea război mondial. Spre exemplu, el este cel care a propus cedarea României către Stalin în schimbul neamestecului acestuia în treburile Greciei. Îngrozitor pentru noi, avantaj pentru greci și mă refer acum la comunism ....

      Ștergere
  2. N-am vazut filmul, l-am trecut pe lista. :)

    RăspundețiȘtergere