duminică, 15 februarie 2015

Unul

Dintre filmele pe care am ales să-l văd pe criteriul distribuției este Dom Hemingway, 2013. Motivul se numește Jude Law și cei care îl apreciază pe simpaticul actor înțeleg de ce. :)


O comedie (în opinia mea) cu mult umor englezesc, în care un spărgător de seifuri, după ce iese din închisoare după executarea unei lungi pedepse de 12 ani, merge la foștii complici să-și ceară drepturile, ca răsplată a tăcerii sale.  Replici amuzante, mult alcool. Și încă un nume, într-un rol mic: Mădălina Ghenea. 


Per total, un film slăbuț, fără prea mari pretenții. Scriu aici despre el dintr-un alt motiv: în Uniunea Europeană se dorește integrarea tuturor cetățenilor în mod egal și, în ciuda tuturor eforturilor, etichetele puse pe baza țării de proveniență sunt pe val. Nu doresc să ofensez pe cineva, ci doar vă fac cunoscută chestiunea care m-a izbit cel mai tare în acest film: șeful cel mare al grupului infracțional este un rus, de temut pentru toți cei din jurul său. Cunoașteți clișeul, nu? Ei bine, nu lipsește nici celălat apelativ la adresa unei alte naționalități: iubita rusului este o „fucking romanian whore”! Dacă mai adug și amănuntul că rolul este jucat de Ghenea, tabloul este complet. :(  Personajul are replici de genul „tu crezi că eu aș accepta să trăiesc în sărăcie?” după ce tocmai a furat averea fostului iubit .... Toate acestea la un loc m-au făcut să mă gândesc la un lucru simplu: oare, dincolo de banii încasați pentru rol, de faptul că a mai trecut un film în palmares, nu este o situație în care ar fi trebuit să spună „nu, mulțumesc!”?  Cuvântul onoare mai înseamnă ceva în aceste vremuri?

Nu vreau să fac pe deșteptul, nu mă învârt în lumea actorilor, nimic nu mă recomandă în calitate de critic de film, este doar prima impresie a unui spectator român, care a constatat multe accente ușor rasiste în acest film realizat în secolul 21.

Dacă doriți, aveți posibilitatea să vă faceți o primă impresie de film cu jutorul trailerului de mai jos:












17 comentarii:

  1. Cum ar fi daca tu, supărat dintr-un motiv anume, ai merge la fostul loc de munca, ți-ai umfla mușchii, și ai snopi în bătaie un fost coleg? Evident că toată lumea s-ar uita la tine aprobator și nimeni nu ar comenta, ca-n film. În realitate 112 scrie pe tine, deranjarea liniștii și ordini publice și, probabil, deschiderea unui doar penal pentru vătămare corporală. :)
    Sărăcia din România - 18.800.000 de români trăiesc în sărăcie sau la limita ei. Numai 200.000 nu au problema zilei de mâine. Statistica confirmă replica din film. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil că, statistic vorbind, este o mare problemă sărăcia. Gândurile mele erau legate de un alt aspect: clișeele există, rușii sunt infractori de temut, iar românii sunt hoți ..... fix rolul unei prstituate mai de soi care a furat o mare avere de la ...peștele ei este interpretat de actrița româncă .... această situație mi-a sărit în ochi și filmul s-a redus doar la această chestiune.
      În ceea ce privește „fostul loc de muncă”, ar fi deosebit de amuzant (cred) să fac asta peste doar câteva luni .....(unii dintre) colegii de serviciu știu de ce! :))

      Ștergere
  2. Din ce ai spus tu, si mie mi se pare un pic rasist filmul, dar din pacate cred ca situatia cam asa sta in realitate, de unele stereotipuri chiar nu putem scapa.

    RăspundețiȘtergere
  3. In general prefer filmele cu actori autentici, nu cu produse mass-media. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt fan al domnișoarei, dar Jude Law este un actor fain! :)

      Ștergere
  4. :)
    nu cred ca are vreo legatura onoarea unui om cu vreun rol pe care are posibilitatea de a-l juca in oarece film....fata asta si-a pus in gand sa ajunga undeva....si nu scapa nici o ocazie....iar mie imi pare de apreciat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În opinia mea, există o mică legătură între onoare și ceea ce faci: spre exemplu, reclamele de-a dreptul grețoase la un lanț de farmacii spune multe despre cei care au acceptat ....un rol în ele; mai apoi, este o reclamă la DigiMobil Italia, unde o altă româncă frumoasă, interpretează un rol îngrozitor: primește să facă oarece pentru aur, iar când i se cere montarea centurii de castitate, lasă totul baltă și pleacă. În opinia mea, total nepotrivit, dar cine sunt eu să emit judecăți? :)

      Ștergere
    2. Cum bine ai punctat , e un rol! Fictiunea nu are nici o legatura cu realitatea! Pana la urma " banii vorbeste" :)))
      Daca eu maine joc intr-o reclama la jucarii erotice asta inseamna ca nu imi mai apreciezi munca in ceea ce priveste fotografia spre exemplu?! Nu imi pare drept....;)

      Ștergere
  5. nu am vazut filmul, ma bucur ca în sfârsit citesc despre ceva nou (anul acesta am exagerat cu filmele - am vazut aproapte tot ce a aparut!) :) Multmesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  6. L-am vazut si eu intamplator pe HBO si am remarcat aspectele pe care le-ai subliniat tu. E clar ca nu suntem un popor de hoti si de tarfe insa la vremea cand a fost facut filmul cam asta era imaginea romanilor in restul Europei, din pacate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să aud că nu sunt singurul care a remarcat aluziile total nepotrivite la adresa noastră .... vremurile acelea nu sunt așa de îndepărtate, filmul a apărut în 2013!

      Ștergere
  7. Pff, deontologia nimicului. Filmul este film, rolul rol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, în egală măsură și spectatorul este spectator! Fiecare dintre noi percepe într-un fel sau altul anumite chestiuni. Spre exemplu cea de față ....

      Ștergere
  8. Uneori si eu judec cum poate un om sa faca intr-un anumit fel, dar in acelasi timp recunosc ca astfel nu s-ar mai face filme cu scene de dragoste si asa mai departe. Iti inteleg punctul de vedere cu limita si respectarea sinelui mai mult decat rolul oferit. Unii reusesc sa se detaseze de propria persoana.
    M-a amuzat sfarsit trailerului cu manusa "fashion statement".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare este liber să facă orice dorește, fără a da socoteală cuiva. Eu doar am sesizat conjunctura cam nepotrivită, în opinia mea ....

      Ștergere