duminică, 15 martie 2015

Povestea

Omului care a reușit să spargă codul Enigma, cea mai sigură metodă (credeau germanii) de codificare a informațiilor transmise în timpul celui de-al doilea război mondial, este impresionantă. Geniu al matematicii, informatician și criptanalist, Alan Mathison Turing este personajul central al filmului biografic „The imitation game”, 2014, de curând apărut în cinematografe. Pelicula reușește să redea atmosfera și secvențe din relațiile dintre oameni, așa cum erau ele la începutul anilor 1940, în plin război. Datorită calităților sale, Turing este cooptat într-un grup de cercetărori, al cărui lider ajunge curând, care lucrează în centrul de criptanaliză al Regatului Unit. Misiunea principală este aceea de a descifra informațiile transmise de armata germană cu ajutorul deja celebrei mașinării Enigma. Alan reușește imposibilul, dacă îmi este permis să spun așa ceva: construiește și el o mașinărie electromecanică cu ajutorul căreia descifrează mesajele criptate ale inamicului.


Deși s-au scris fluvii de cerneală și s-au realizat milioane de kilometri de peliculă despre al doilea război mondial, mai este loc pentru aflarea de noi informații. Cam așa ceva se dorește a fi acest film: un omagiu adus omului despre care se spune că prin realizările sale a scurtat războiul cu doi până la patru ani. Și pentru că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, în ciuda faptului că meritele intelectuale ale celebrului informatician sunt unanim recunoscute, viața lui a luat o întorsătură neașteptată, judecat fiind în 1952 pentru fapte care contravin decenței, așa cum era aceasta stipulată la mijlocul secolului trecut de legislația engleză. Nu intru în amănunte, nu vreau să stric plăcerea vizionării filmului. În rolul principal este Benedict Cumberbatch, iar regia este semnată de Morten Tyldum. 


Cu un Premiu Oscar 2015 pentru cel mai bun scenariu adaptat și alte nouă nominalizări, cu cinci nominalizări la Globul de Aur 2015, cu multe (19) nominalizări la premiile Bafta 2015, „Jocul Codurilor” este un film serios, pe care îl recomand tuturor celor interesați de o filă dintr-un război care a schimbat lumea. Dacă doriți să vă faceți o primă impreie, mai jos este un trailer:
12 comentarii:

 1. Mulţumesc pentru recomandare. Ca de obicei, exact când am nevoie... :)
  O duminică minunată!

  RăspundețiȘtergere
 2. un film serios!? asta inseamna ca trebuie sa aleg si o zi serioasa pentru vizionare?:)
  greu! foarte greu! ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În general, istoria este o ......chestiune serioasă, dacă îmi este permis să spun așa. Alegerea îți aparține .....

   Ștergere
 3. din nou mi-ai trezit curiozitatea...o sa am grija sa nu ramana nesatisfacuta :)
  multumim de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 4. superb film, il recomand cu mare placere, daca doriti sa il vizualizati o puteti face aici : http://filmeonlinegratis.ro/imitation-game-2014-film-online-subtitrat.html

  RăspundețiȘtergere
 5. Mulţumiri pentru recomandare. Subiectul e foarte interesant. A fost celebră această maşină de criptare - Enigma - a nemţilor. Dar uite că s-a găsit o soluţie şi împotriva ei.
  Numai bine şi o săptămână frumoasă! :-)

  RăspundețiȘtergere
 6. Razboaiele - un bun subiect de film.
  Condoleante pentru problema cealalta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De acord, sunt atâtea lucruri despre care nu știm (încă) nimic .....
   Mulțumesc.

   Ștergere