luni, 28 februarie 2022

Manipulare

Sau nu, propagandă sau realitate, rămân la cele ce am scris vineri. Acum vin ecouri de diverse feluri, cum că, de fapt, apărătorii insulei ar fi prizonieri. Dacă ucrainienii mai aveau nevoie de povești eroice pentru a manipula, pe cei ca mine, ei bine, mă declar manipulat. Oricum, dincolo de ceea ce au făcut unii și ceilalți de a lungul istoriei, soluția războiului și invaziei acestei țări mi se pare una mizerabilă, ca să mă exprim elegant.
Cele două figuri proeminente ale celor două tabere (cei doi președinți) care rămân in istoria acestor zile, sunt total diferite și, în valul de simpatie și empatie creat între noi, (încă) spectatorii războiului, se aud deja glumițe: ,,- Ce vrei să te faci când o să fii mare? - Președintele Ucrainei!"
Trăim nebunia unui război, ceea ce nu am crezut niciodată că se va mai întâmpla în timpul vieții mele. Mi am pus adeseori întrebari legate de al doilea război mondial: cum de a fost posibil să înceapă, cum decidenții de atunci, deși sunt convins că erau informați, au dormit în posturi până ce răul fusese deja făcut, etc.... Răspunsurile le am acum, incredibile în esența lor. 



Viața tuturor este o luptă, dar nu m am gândit la adevăratul sens al cuvintelor.
Despre povestea amenințărilor nucleare nici nu vreau să vorbesc.

14 comentarii:

  1. Circula o ploaie de filme și de fotografii despre..., dar sunt realizate în alte tari și in alți ani. : )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord. Mesajele de îmbărbătare sunt necesare în situații de criză.

      Ștergere
  2. Nici nu mă mai uit la știri. Aștept revista presei de la persoane care știu să cearnă avalanșa de informații.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot. De ce să nu pot? Că veștile rele ajung oricum. Nu trebnuie să fac un efort pentru asta...

      Ștergere
  3. Razboaiele din fosta Iugoslavie (intre 1991-2001) erau tot la granita cu Ro, dar Internetul nu era la fel de "dezvoltat" si nici asa de multe canale "de stiri" nu erau, si nici asa de multi "analisti" nu-si dadeau cu parerea la TV.
    Acest razboi pare a fi tot unul "proxy", tot intre marile puteri care se lupta pe teritoriile altora pentru influenta si nu numai. Rusia, China (alte state totalitariste) - prin reprezentantii lor - n-au pierdut nicio ocazie sa declare peste tot ca drepturile omului sunt un pericol pentru state, pentru "linistea guvernelor"... Incep sa cred ca multi politicieni din state democratice incep sa creada - altfel de ce atata zel in a suspenda drepturi si libertati, pe diverse motive?
    Zic si io.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu ce să zic....da, are mare importanță, pentru emoțiile noastre, faptul că vedem aproape în timp real ce se întâmplă acolo.... Parcă este puțin diferit de fosta Iugoslavie....

      Ștergere
    2. Gigi, diferit prin faptul ca au fost "razboaie etnice", dar au murit oameni, au fost alungati din casele lor, au fost torturati s.a.m.d.

      @Liviu, serios?! Vestul nu infrunta Rusia... Si "estul" si "vestul" la nivelul lor de "mari" puteri, vor influenta = resurse. Aveti cunostinta de vreun razboi (oricat de nesemnficativ, sa zic asa) care nu a fost pornit pentru "bogatii"?! Sigur, s-au "luptat" pentru democratie, pamant sfant si altele (si marmota invelea ciocolata in staniol)

      Ștergere
    3. Diana: Orice luptă armată este condamnabilă. De acord, dacă un singur om își pierde viața, tot răul lumii a fost făcut. Bau baul a fost atunci statul unit de peste ocean, care a cântat în struna ...democrației. Revin și spun că, in modesta mea opinie, parcă este ceva diferit la acest război. nedorit de nimeni (cu excepția primului locatar al Kremlinului).

      Liviu: Fix acest drept al unora dintre noi de a se exprima liber, în contradicție uneori, este foarte important. Oamenii nu sunt la fel, nu gândesc la fel (Doamne ferește, ca să zic așa!) și, atâta timp cât nu intră cu tancul în casa altora, totul este în regulă.
      Mulțumesc pentru apreciere!

      Ștergere
    4. Gigi, nu te contrazic. Poate ca difera scopul: unii au vrut epurare etnica (intre altele), altii vor uraniul din depozitele de rachete (intre altele)... Si SUA (2020) si Rusia (2021) s-au retras din tratatul "Cer deschis" (supraveghere militara) - o fi fost un motiv pentru asta.
      Adevarul din spatele acestui razboi care pare o rafuiala intre bande e cunoscut, cred, de foarte putini oameni...

      Ștergere
  4. M-am uitat ieri putin la televizor, dar prezentarile erau asa de... Pe cuvant daca stiu ce termen sa folosesc. Prezentatorii aia, daca sunt platiti sa ne terciuiasca creierii o fac profesionist! Nici eu nu-mi imaginam astfel de mizerii, insa ele au inceput mai asiduu cam de doi ani...
    Numai bine, Gigi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Destul de complicat să vorbești despre război, ca jurnalist....pe de altă parte, lipsa lor de experiență nu poate decât să ne bucure.

      Ștergere
  5. There is no sense in war.

    My heart bleeds for the people of Ukraine.

    Happy Tuesday!

    RăspundețiȘtergere