luni, 4 februarie 2013

Rezonanta

                  Magnetica nucleara. Celebrul RMN. Mare descoperire. De mare ajutor.
                  Tanti Doina este o batranica simpatica care, pe la inceputul lunii iulie 2012 s-a simtit extrem de rau, avand dureri mari de cap, ameteli si tulburari de vedere. In stilul ,,lasa ca trece '', merge la doctor abia la sfarsitul lunii. Este internata la spitalul de neurologie. Diagnostic: accident vascular cerebral(AVC). Urmeaza un plan de tratament si pentru stabilirea definitiva a starii de sanatate se intocmesc acte pentru o investigatie angio RMN. Adica rezonanta magnetica nucleara cu substanta de contrast. Aha. Cerebrala. Ca sa se poata stabili care sunt urmarile AVC-ului. La Clinica de radiologie din Cluj. Din cadrul Spitalului clinic judetean de urgenta Cluj.
                  Odata demersurile facute, apare prima surpriza: programarea investigatiei in 22 octombrie.  E bine, nu e bine. Habar n-am. In tot acest timp, tanti Doina se simte cand mai bine, cand mai rau. Apar probleme de vedere la ochiul stang. Medicul neurolog ii spune ca angio rmn-ul este neaparat necesar pentru a sti ce si cum. In data de 22 octombrie tanti Doina merge la Clinica de radiologie. I se face investigatia programata si iar surpriza: concluzia medicului examinator este de a efectua o examinare ....angio rmn! Poftim? Da, da! Angio rmn. Pai stai un pic: pentru asta a mers acolo. Ei na! Si? Actul medical a fost facut si decontat! Ce conteaza ca nu a fost cel necesar? Intereseaza pe cineva?
                 Dupa multe intrebari fara raspuns si multa alergatura, medicul neurolog face noi demersuri pentru o angio rmn. La aceeasi clinica. Data noii investigatii: 9 ianuarie. La data stabilita, la ora 8.30 incepe distractia. Tanti Doina este de fapt programata la ora 9.00 dar asistenta ii cheama pe toti mai devreme cu 30 de minute. Sa nu intarzie! Sala de asteptare este un culoar de 3m pe 1m. Unde se face inghesuiala in scurt timp. Fara prea multe cuvinte, asistenta completeaza un formular. Cand o intreb daca investigatia pe care o va face batranica este angio rmn, raspunsul ma lasa cu gura cascata: nu . Prima data domnu' doctor face un rmn si apoi stabileste daca este nevoie de angio. Dar asta s-a mai facut inca o data si domnu' doctor a zis ca da, trebuie angio rmn. Mai mult, actele au fost facute pentru angio. Dupa cateva minute apare si domnu' doctor. Tanar. Rezident. Obosit (,,am fost de garda''). Cu tact, incearca  sa ma abureasca. Nu reuseste. Apoi imi spune ca nu are substanta de contrast. Nu stiu ce sa mai zic. Ma ofer sa o cumpar de la farmacie. ,,Nu se poate. Nu executam investigatii cu substante aduse da pacienti ''. Aha. Plecam asa cum am venit. De ce nu ne-au contactat telefonic sa nu venim deoarece nu au substanta? ,,Pentru orice durere de cap se recomanda azi angio rmn '', ne lamureste asistenta. Deci asta e treaba ei: sa judece si sa catalogheze actul medical facut de doctori.
                 Medicul neurolog mai face o incercare. In sfarsit, pe 31 ianuarie 2013, tanti Doina face investigatia de tip angio rmn. Concluzia: fara anomalii de structura, volum sau vasculare.
                 De mare ajutor sunt metodele moderne de diagnostic. Daca ai noroc si nu esti bolnav prea tare. Daca mai apuci sa faci investigatii.
            

                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu