vineri, 25 octombrie 2013

Parcarea

                    Mașinii a ajuns o adevărată provocare a omului modern, cel puțin în România. Știu, sunt prea multe mașini și prea puține locuri de parcare. Și totuși, sunt la fel de mulți șoferi cărora fie nu le pasă de mașini, fie sunt bine crescuți și parchează pe unde se nimerește, fie ambele amândouă în același timp simultan și deodată. No, amu m-am întrecut pe mine însumi! :)
                    Marea majoritate a persoanelor care parchează agregatul din dotare pe locul de parcare plătit de altă persoană are bunul obicei de a lăsa la vedere un număr de telefon de contact. Mai mult, nu uită să elibereze parcarea în ziua următoare: răbdarea oricărei persoane are o limită, nu? Este limpede că mă situez de partea celor care au parcare plătită și au uneori surprize. Să vă spun ce și cum:
                   Vin acasă, dimineață, după mai mult de 26 de ore de serviciu și găsesc parcarea ocupată de o mașină înmatriculată în Anglia.Un vecin îmi spune că este de aseară acolo. Evident că posesorul acesteia face parte dintre cei care cred că nimeni nu le poate face absolut nimic; cine o să trimită amenzi peste Canalul Mânecii? Mă apropii și după ce constat că nu este de găsit nici o modalitate de contactare a proprietarului, cu multă grație îi ridic, delicat, un ștergător. Apoi și pe celălalt. Și mă gândesc de bine după care plec spre casă. Menționez că am parcat în zonă, în apropierea unei intersecții, fără a ocupa locul altuia. Pe la ora 15.00 dau o tură pe la parcare, să văd cum au evoluat lucrurile. Bineînțeles că m-am aburit: englezul a trecut pe la mașină, a repus ștergătoarele în poziția normală, dar atât. Evident că nu a mișcat mașina din loc. Am trecut la planul doi.
                  Am sunat la poliția comunitară și, spre surprinderea mea, nu a fost un impediment în calea aplicării unei sancțiuni faptul că mașina este înmatriculată în altă țară. În fix 25 de minute s-a prezentat la locul faptei un echipaj care a întocmit un proces verbal de contravenție. La plecare, mi-au spus amabili că dacă sunt solicitați a doua oară, în zile diferite, pentru aceeași mașină, pot dispune ridicarea acesteia. No, asta da surpriză. Nu sunt adeptul măsurilor radicale, dar, este o vorbă: după faptă și răsplată! Dacă lui nu-i pasă, eu de ce ar trebui să am mustrări de conștiință?
                  La final vin și (mă) întreb: dacă mai este acolo și în ziua următoare, să merg mai departe? Habar n-am dacă amenda o să-l ajungă din urmă, dar recuperarea mașinii după ridicare costă cam mult.

2 comentarii:

  1. La noi, în Galati, problema parcării este rezolvată.Nu există decât parcări cu plată, nici alea prea multe.Restul după regula primului venit.Poliția comunitară nu trebuie chemată...vine singură, pentru că orice nu-i spațiu de parcare, este domeniu public.Ce le pasă lor că stai la trei km de locul unde-i parcarea, că-i singurul loc găsit și ăla cu riscul de a lua vopseaua după mașina vecină.Este domeniu public, plătește mata amenda.Dacă-i parcarea ta, de ce nu pui niște bariere din lanțuri, așa cum văd eu prin fața multor magazine.Și nici nu-i parcarea lor, dar trebuie și comunitarul să mănânce, nu-i așa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În Cluj majoritatea covârșitoare a locurilor de parcare sunt plătite. Cu toate acestea, fiind domeniu public, este interzis să montezi orice care ar împiedica accesul .... pe domeniul public, dat ție spre folosință contra unui abonament anual. Soluția la îndemână este să pui la vedere numărul de telefon în momentul în care parchezi pe locul altuia, lucru semnalizat prin semne și marcaje.

      Ștergere