joi, 19 decembrie 2013

Pensia

                    Este un subiect cu mare trecere la ....oricine este interesat de ea. Fără rost îi spui unui tânăr despre ea, dar (uff, ca de obicei, întotdeauna există un dar) pentru cei trecuți bine de prima tinerețe are valoare de propagandă electorală. Sau doar valoare electorală, fără urâtul cuvânt   ,,propagandă" . Este de la sine înțeles că în funcție de nivelul de interes și de vârsta  persoanelor la care facem referire, știrea de ieri, miercuri, 18 decembrie are sau nu trecere. Hmmm....
                    Cu mare tam-tam camera deputaților ne anunță că a adoptat, în calitate de for decizional, o modificare la legea pensiilor conform căreia se reduce vârsta standard de pensionare pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă. Așa cum se spune în popor, după cutume mai vechi, în funcție de grupele de muncă. No bine, no.... consider că este doar un ușor praf în ochii electoratului ce va ieși la vot în anul deosebit de agitat, așa cum se anunță deja, din punct de vedere poilitic, 2014.
                    După modesta mea opinie, pentru angajații bugetari, această nouă prevedere are ceva valoare (desigur, dacă sunt îndeplinite condițiile la care legea face referire). Pentru marea majoritate a celor ce muncesc în România, în sectorul privat, este doar .... o frecție la picior de lemn, și spun asta deoarece patronatul nu se va grăbi să încadreze personalul în condiții de muncă, altele decât cele normale, din simplul motiv că acest aspect înseamnă o cheltuială mai mare cu forța de muncă. Poftim? Da, da! Credeți-mă pe cuvânt de onoare! Încadrarea în așa zisele ,, grupe de muncă" înseamnă pentru angajator plata de contribuții suplimentare la fondul de pensii, doar pentru ca angajații, pe bună dreptate, să poată ieși la pensie, înainte de vârsta standard de pensionare. Vin și întreb: chiar îi pasă patronului când pot eu să ies la pensie? În 98 % din situații răspunsul este categoric NU. Dacă adăugăm o obligație suplimentară de plată a acestuia, vă rog pe voi să trageți concluzia....
                   Cred că morala acestei modificări legislative este următoarea: noi, puterea USL am făcut ceea ce depindea de noi... de vină pentru ceea ce nu s-a făcut sunt doar patronii voștri , ai tuturor celor ce munciți, în mod cinstit, în această țară care are mari carențe în ceea ce privește drepturile cetățenilor săi. Mai mult decât atât, dacă unii dintre patroni se vor conforma noilor prevederi, cu toții avem de câștigat: deficitul la fondul de pensii va fi mai mic, așa că guvernului îi va fi mai ușor să gestioneze această situație.... No bine, no! Despre ce vorbim noi aici?
                    Sunteți invitații mei să vă exprimați opinia în legătură cu acest subiect..... la comentarii.... da, da! chiar aici, pe pagina mea de blog.... mulțumesc anticipat pentru asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu