joi, 9 octombrie 2014

Politica

Nu este subiectul meu preferat, dar face parte din viață, fie că ne place, fie că nu! :(
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale care au loc în acest an a stârnit mici furtuni care au mocnit mulți ani, se pare! Oameni importanți (cred eu!) se afundă, cu voie, în mizeria politicii și își trimit scrisori deschise, dezgroapă povești demult uitate și ne arată că există păreri diverse despre personalitățile culturii române.


Domnul Radu Beligan, cel mai longeviv actor român, considerat de o mare parte a iubitorilor de teatru ca fiind un fenomen al scenei românești, a declarat, cu ocazia marii lansări (a candidaturii) de pe Arena Națională, că îl susține pe actualul prim ministru în cursa sa pentru șefia statului. Consider că este dreptul domniei sale să 1) susțină pe oricine dorește; 2) declare exact ceea ce consideră demn de anunțat, la un moment dat; 3) voteze pe cine are chef!

No bine, no! Alți domni, cu pretenții în cultura română, au făcut mare caz de declarația mai sus menționată! Domnul Andrei Pleșu i-a transmis actorului o scrisoare deschisă, în care îl critică public pentru faptul că își leagă numele de un caraghios! Poftim? Putea domnul Pleșu să scrie o scrisoare ...închisă? Cred că da! Oare ce l-a mânat să se implice în mizerie? Cu trimiteri directe la anii comunismului, expeditorul îi reproșează destinatarului cochetările cu ...scena puterii, de atunci și de acum! Hmmmm!


Un alt domn, Gabriel Liiceanu, prinde mingea ridicată de Pleșu și plusează cu amabilități: Beligan a participat, în epoca de aur, la congresele pentru educație socialistă! „Disprețuindu-ne și neavând milă de noi, le cânta puternicilor zilei muzica pe care i-o comandau!”  (sursă informație)


Oare ce este în neregulă cu oamenii aceștia? Cum de a reușit un candidat la prezidențiale să reaprindă tăciunii considerați până de curând stinși pe veci sau, mai mult, despre care nici nu știam că există? Ce este cu aceste răfuieli târzii? Prea târzii, în opinia mea! Domnule Beligan, oare a meritat tot acest circ pumnul de arginți? Este toată această frământare o dovadă a libertății de exprimare sau doar o lipsă de echilibru în viața publică? Atunci când niște oameni de seamă ai culturii din țara mea își spală în public lenjeria murdară de zeci de ani, se cheamă că aceștia pun umărul la consolidarea unei scări de valori în societatea a cărei busolă a luat-o razna de multă vreme?





17 comentarii:

  1. Votul se da in functie de libertatea constiintei si libertatea de exprimare pe care le ai si nu in functie de cum bat clopotele sambata. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai atins un alt subiect sensibil în comentariul tău: sunt convins că ....mânuitorii clopotelor influențează, în multe zone, libertatea de exprimare la care faci referire! Nu, nu este în regulă, dar mai contează? :(

      Ștergere
  2. circul, cand vine vorba de alegeri care inseamna drumul spre putere, e o constanta, indiferent de tara, doar ca in functie de asta "ingredientele" difera...
    constanta e data de oameni, aceeasi, peste tot...natura umana de fapt nu difera de la o natie la alta, asa ca...suntem in randul lumii :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În ceea ce privește natura umană, eu cred că sunt deosebiri, dar fiecare cu părerea lui! :)

      Ștergere
  3. Aşa este, face parte din viaţă, dar în ultimul timp o ignor din ce în ce mai mult, că sunt sătulă de ea. În ceea ce-l priveşte pe marele actor, cred că acel pumn de arginţi nu a meritat.
    Mulţumesc mult pentru comentariul de ieri, ce m-a ajutat să limpezesc ideile cam împrăştiate în ultima vreme. Şi felicitările noastre, fetei tale şi părinţilor ei. Mi-ar plăcea tare mult, ca peste ani, să ne mândrim şi noi cu astfel de rezultate şi copil. Un bravo din tot sufletul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru frumoasele cuvinte! :) În absolut toate privințele contează enorm și conjuctura în care are loc un eveniment sau altul! Cu perseverență și țeluri înalte, totul este posibil!

      Ștergere
  4. De ce să nu le spele? E o ocazie excelentă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În fiecare campanie electorală am sperat să facem un pas înainte în ceea ce privește decența discuțiilor și am fost dezamăgit de fiecare dată. Culmea, am crezut că printre personalitățile cu multă școală lucrurile stau altfel și iar am constatat că ...nici vorbă!
      Răspuns pe scurt: din decență!

      Ștergere
    2. Păi dacă oamenii nu reușesc în privat? O dau în public. Educați, needucați, toți avem rufe de spălat.

      Ștergere
  5. Liberatea gândirii si a cuvantului sunt protejate prin lege in intreaga Europa... ca peste tot se si respecta, sper din suflet.
    In legatura cu oamenii de arta, cei a caror popularitate este realizata prin talent si munca multa in domeniul de activitate, este foarte usor sa devina lideri politici... Din fericire, nu fiecare isi schimba interesele si orientarea profesionala!
    Fiecare are cap sa judece si sa decida cum si pe cine voteaza :-)

    Numai bine! O saptamana frumoasa! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, da, legea este în vigoare peste tot! :)
      Problema mea este legată, de data asta, de ceea ce sunt capabili unii oameni cu pretenții (intelectuale) să spună/facă în timpul acestei campanii electorale....

      Ștergere
    2. am reintrat aici sa iti spun ca voi continua initiativa ta "Cartea calatoare" ☺
      multumesc mult inca o data!
      http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2014/10/cartea-calatoare.html

      Ștergere
    3. Cu multă plăcere! Sunt bucuros să aud asta! :)

      Ștergere
  6. nimic nu ma mai mira!
    imi dsplace total circul asta al alegerilor....
    de multe ori refuz sa-l urmaresc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu sunt dezgustat total! Subiectul de azi este direcționat spre cei care ....chibițează!

      Ștergere
  7. Se pare că fiecare om îşi arată, la un moment dat, adevărata.... valoare :)

    RăspundețiȘtergere