duminică, 12 octombrie 2014

Recomandarea

Făcută de Carmen, printr-un comentariu scris aici, m-a determinat să văd filmul  The Giver, în România Darul lui Jonas, 2014, S.F.


Un film interesant aș îndrăzni să spun, cu acțiunea desfășurându-se în viitor, întro lume imaginară cu valențe negative, după un scenariu inspirat parcă din celebra carte „1984”, scrisă de George Orwell încă din anul 1948. Ideea controlului absolut asupra vieții membrilor unei comunități total izolate te înfioară. Sentimentul de discomfort este accentuat de imaginile alb-negru care vin să scoată în evidență viața plată a oamenilor, cărora, în mod diabolic, sub minciuna unui tratament permanent pentru menținerea unei stări bune a sănătății, li se administrează zilnic, dimineața, câte o injecție care pur și simplu îi determină să fie inerți, lipsiți de orice emoție, îndepărtând astfel o caracteristică specifică ființei umane.

Povestea este însoțită de fiorii unei iubiri adolescentine. Legătura cu trecutul speciei umane este ținută în această comunitate prin intermediul unui așa numit depozitar al amintirilor, care tranmite ștafeta mai departe, unui succesor ales cu mare grijă.  Exact aceste amintiri constituie pericolul suprem pentru totalitarismul construit cu mare artă, până în cele mai mici detalii. Nu o să vă povestesc filmul, chiar e fain și nu doresc să stric plăcerea celor care vor să-l vadă.

Capul răutăților, dacă îmi permiteți să folosesc această expresie neacademică, este liderul înțelepților care deține puterea a tot ce mișcă în aer și pe pământ. În mod surprinzător, în acest film este o femeie, al cărei rol este jucat cu mare măestrie de Meryl Streep


Jonas, eroul principal este interpretat de Brenton Thwaites,un rol fain, interesant, de receptor al amintirilor comunității, ceea ce înseamnă toate experiențele caracteristice umanității: plăcerea sunetelor care compun muzica, sensibilitatea în legătură cu persoanele dragi și apropiate, bunătate, iubire dar și atrocitățile războiului sau cruzimile uciderii unor animale nevinovate. Toate acestea îi sunt transmise de fostul deținător, interpretat de Jeff Bridges, interpretul unui personaj împovărat de moștenirea amintirilor.

Pentru ca drumul spre un film de succes să fie bine trasat, este la mijloc și o mică poveste de iubire între doi foști cei mai buni prieteni, rolul Fionei fiind interpretat de Odeya Rush.


No bine, no! Un film ...care te acaparează, cu o acțiune care lâncezește dar tratează problema umanității, a diversității de opinii și simțiri, atrăgând atenția asupra a ceea ce ne face umani, a ceea ce ne deosebește de mașini/roboți. Recomand filmul amatorilor de S.F. și nu numai!

Accept faptul că un trailer poate să spună mai multe decât rândurile scrise de mine și de aceea vi-l pun la dispoziție! Da, știu, sunt modest! :))






8 comentarii:

  1. Nu m-a convins afisul si nici notele criticilor. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. ;) ce fain! cu siguranta amatorii de SF vor fi incântati!
    Daca tot veni vorba despre recomandari, as îndrazni sa recomand seria de filme despre arta: Los fantasmas de Goya (2006), Paganini: The Devil’s Violinist (2013), Amadeus /Mozart (1984), Frida/Frida Kahlo (2002), Girl with a Pearl Earring /Jan Vermeer (2003), Lust for Life /VanGogh (1956), Camille Claudel (1988), Pollock (2000), Caravaggio (1986)... Mai stiec cineva filme artistice inspirate din viata unor artisti conscarati?!
    O duminica minunata îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Unde joacă Meryl Streep.... succesul este garantat!. O mare doamnă a filmului, pe lângă care cresc flori tinere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un rol interesant, un fel de ...doamnă de fier! :))
      Hotărâtă, fără concesii .....

      Ștergere
  4. mc de recomandare!
    nu sunt o mare amatoare de sf insa curiozitatea mi-a fost atinsa datorita actorilor :)

    RăspundețiȘtergere