joi, 26 februarie 2015

Jignirile

Repetate adresate românilor de către anumiți britanici nu puteau trece pe lângă mine fără a-mi lăsa un gust amar. Un canal tv din țara situată dincolo de Canalul Mânecii a difuzat, cu un titlul scandalos (Vin Românii), un reportaj în care sunt prezentați niște conaționali de-ai noștri, care nu prea au locuri de muncă sau unde să locuiască și urmăresc doar ajutoare sociale din partea guvernului. Așa cum am mai scris pe aici, există multe clișee printre cetățenii europeni în legătură cu calitățile unora sau altora, în funcție de naționalitate. În opinia mea, acest filmuleț exact asta face: alimentează, în mod inexact, perpetuarea impresiilor greșite despre români.

Habar n-am cum ar fi mai bine să procedăm noi, cei care suntem jigniți prin impresia generală lăsată de realizatorii de la canalul de televiziune britanic: să întoarcem și obrazul celălalt, în conformitate cu morala creștină sau, dimpotrivă, să aducem în discuție clișeele despre englezi? Cum care clișee? Păi ia să vedem:

  • englezii NU sunt huligani, dar, o parte dintre suporterii unor echipe de fotbal sunt foarte cunoscuți datorită manifestărilor violente care au loc ori de câte ori echipa lor favorită are meci. Echipa de fotbal, zic. Problema este tratată cu responsabilitate de autoritățile britanice, care, spre exemplu, anul trecut, în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, a chemat 1400 dintre aceștia să-și depună pașapoartele la secțiile de poliție din zona unde locuiesc, pentru a se asigura că nu vor putea părăsi țara pe perioada cât Anglia participa la competiție. (sursă)

  • bărbații englezi NU sunt pedofili, dar în România, în trecutul nu prea îndepărtat, mai mulți cetățeni din Regatul Unit au fost reținuți/condamnați, astfel: 1) ianuarie 2000, București: A.J.Robert Badler, britanic, 30 ani, pastor penticostal, surprins în flagrant în timp ce întreținea relații sexuale cu doi minori de 15 ani; 2) august 1997, București: J.Michael Taylor, englez, 34 ani, relații sexuale cu un băiat de 14 ani; 3) 2000, Timișoara: Bob Sutton, britanic, 49 ani, trăiește în concubinaj cu o minoră de 15 ani, motivația este uluitoare: „fetele din România cresc mai repede!”; 4) 2001, Brașov: M. Neal Jeeffrey, englez, 54 de ani, este arestat pentru pedofilie și alte încălcări ale legii, condamnat în anul următor la 12 ani de închisoare pentru coruperea și întreținerea de relații sexuale cu 10 minori, majoritatea băieți. (sursă).
  • tinerele britanice NU sunt alcoolice, dar unele dintre ele au reușit să devină celebre cu ajutorul unor fotografii care au făcut înconjorul lumii, în care erau praf și pulbere din cauza băuturii și erau întinse pe stradă, în poziții deloc onorabile, ca de exemplu:

Habar n-am cum este mai bine: să le dăm pace, că și așa habar n-au ce vorbesc, sau să ieșim la atac, povestindu-le și noi despre cum vorbește lumea-n sat despre ei ..... Tu cum vezi chestiunea asta?







14 comentarii:

  1. Atitudinea asta, de a nu riposta hotarat atunci cand suntem jignitii ne-a adus toate "belelele" dintodeauna. Si riposta ar trebui sa vina in primul rand de la "oamenii de stat", presedinte, ambasadori, mediul politic. Nu-i prima data cand pe stadioane sau in media suntem jigniti si "statul" nu face nimic. Dar ei nu-si dau seama ca atunci cand se duc la intalniri "la nivel inalt" sunt priviti la fel, in urma imaginii formate deja. Si englezii au gunoiul lor dar stiu sa-l bage sub pres si daca nu se poate il cosmetizeaza ca sa miroasa frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culmea este că oricare dintre semnatarii filmulețului buclucaș s-ar lăsa fără să clipească pe mâna unui medic român care lucrează într-un spital din aceeași Engleteră. Sau cel puțin asta cred eu ....

      Ștergere
  2. Cum am mai citit pe undeva, e mai degrabă show de televiziune, nu o părere personală. Eu am stat în Roma vreo trei ani, apăreau des astfel de reportaje, dar eu personal n-am avut niciodată probleme pentru că omul de rând e educat și obișnuit să vadă mai întâi omul, apoi partea generală impusă de eticheta "român". Am putea să facem și noi un show de televiziune, dar aici s-ar implica autoritățile ca să nu provocăm vreun scandal diplomatic așa cum s-a întâmplat cu publicarea caricaturilor Hebdo. Singurul liber de exprimare rămâne blogg-in-ul, dar și aici am un dubiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum, alimentarea clișeelor deja existente cu exemple extreme nu face bine nimănui. Show de televiziune sau nu, cred că titlul spune totul despre intenția realizatorilor. Cred că dacă data trecută, când au fost eliminate vizele și niște „pampași” au mers la aeroport să vadă marea invazie, românii ar fi făcut destulă bășcălie la adresa lor, poate își vedeau și ei propriile defecte .... Sau poate că nu .....

      Ștergere
  3. Cazurile semnalate exista. Si nu sunt singulare numai la un anumit procent de romani din Anglia. Ele se intalnesc si la o serie de romani din Franta, Spania sau Italia.
    Este adevarat ca modul in care dorm unii emigranti, de exemplu, a fost semnalat in mod constant de presa din Romania de 25 de ani -, insa intrebarea la care ar trebui sa se gaseasca un raspuns ar fi ce i-a determinat sa apeleze la asemenea masuri extreme. Si ajungem iar la guvernanti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am susținut că spun minciuni, doar că titlul sugerează, cel puțin în mintea mea, o generalizare nedreaptă.
      Din păcate, nu mai am de multă vreme așteptări de la guvernanți .... sau poate mă mai răcoresc și eu când văd pe la televizor că încet, încet, se reînființează guvernele în spatele gratiilor ..... trist, dar adevărat!

      Ștergere
  4. ne invartim on cerc si ne intepam in colturi...
    realitatea este si cea prezentata in reportaj, abordarea influenteaza privitorul...
    realitatea este si aceea ca romanii nu sunt nici mai hoti si nici mai prosti, nici mai lenesi ca altii doar ca noi nu facem parte din acea lume considerata "civilizata"...
    si cum bine spune Catalin, ajungem la guvernanti care ar trebui sa poarte batalii pe toate fronturile pentru ca imaginea noastra sa se schimbe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puțini dintre guvernanți sunt parte a unor planuri de viitor pentru noi toți. Marea majoritate au planuri doar pentru ei, deși sunt plătiți bine pentru a se îngriji de noi toți.
      Da, este adevărat, mai avem nevoie de multă educație, noi, ca nație, pentru a intra între cei civilizați, dar eu văd că lucrurile nu merg în direcția bună! :(

      Ștergere
  5. Imi pare rau ca nu am notat un link,al unui grec,casatorit cu o romanca care facuse el un raspuns la acel filmnulet.Asta,prea ne lauda.Altul a postat o multime de imagini si filmulete cu engezi in niste ipostaze ...mai ceva ca tiganii nostii.Eu nu-i iau inseama ,pentru ca ma stiu si mai stiu o multime de-ai nostrii.Ei fac asta pentru scandal si nu stiu cat se merita sa ne enervam.Sa auzim nunai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice subiect are mai multe abordări posibile. Rândurile mele de mai sus reprezintă doar una dintre ele.

      Ștergere
  6. Nu exista nicaieri padure fara uscaturi, asta-i clar.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu mai dau importanta acestor scandaluri! Imi par pierdere de vreme si energie. Cu ani in urma ma deranjau si ma revoltam cu fiecare ocazie...;)Azi mi se par frectie la picior de lemn...

    RăspundețiȘtergere