marți, 28 aprilie 2015

Societatea

Are nevoie și trăiește prin formatorii de opinie. Nu mă refer la cei  de la televizor, realizatori sau invitați permanenți și veți înțelege imediat ce vreau să spun. Spiritul civic este caracteristic persoanelor care știu ce vor de la cei în mijlocul cărora trăiesc și care sunt gata să dea totul pentru a duce la bun sfârșit ceea ce și-au propus. Trecem zilnic pe lângă oameni de acest fel și ei nu știu că și (unii dintre) noi am rezona cu ideile lor, cu dorințele lor de a ne fi mai bine, fiecăruia în parte și tuturor în egală măsură.

Dincolo de orice îndoială (părinții știu de ce!), starea de bine a copilului este preocuparea majoră a multora dintre români și nu numai. Să fii părinte este o mare provocare și nu există o rețetă a părintelui de succes. Meseria de părinte se învață uneori de la alții, alteori pe cont propriu. Toate sunt bune până în momentul în care micuțul este bolnav. Din acel punct, lumea este răsturnată cu susul în jos, mai ales în situațiile, deloc puține la număr, în care boala este una dintre cele cu un grad redus de răspuns la tratament. Și, parcă nu ar fi de ajuns, în acele situații afli cu stupoare că nu prea ai unde duce copilul la tratament. Oncologia pediatrică este o specializare cu multe sensibilități, cu un consum uriaș de resurse și deloc la îndemâna statului (român) firav în care trăim, oricum vlăguit peste măsură de o mână de nemernici ....

Omul este un „animal social” și are mare nevoie, în momente delicate, de societatea în mijlocul căreia trăiește și este o condiție obligatorie ca acesteia să-i pese de indivizii care o compun. Ei bine, în acest moment al discuției apare formatorul de opinie: omul care pune punctul pe i și propune, în folosul tuturor, un voluntariat de excepție, bazat pe ideea simplă că noi trebuie să avem grijă de noi, nu să stăm cu mâna întinsă! Un spital pentru copii, construit în totalitate din donații benevole, ca urmare a unei stări de spirit create în urma exprimării unei opinii a unui om cu suflet mare, el însuși tată, este cea mai mare provocare socială, aș îndrăzni să spun, a timpurilor pe care le trăim.

În fiecare zi ne împiedicăm, la propriu, de mărunțișul pe care îl primim rest, asta în cazul în care îl luăm. Ce ziceți dacă v-aș propune să strângeți acest rest întro mică pușculiță și, din când în când, să donați tot ce ați adunat pentru a participa la construirea unui spital pentru copii? Aici, în România, în București, acest proiect poate prinde viață în măsura în care și tu, și eu dorim să ne alăturăm unei cauze nobile, din solidaritate cu semenii noștri aflați la mare încercare: copii bolnavi de cancer și leucemie!

„Dă-mi 1 leu, te rog!
Ca să construiesc un spital pentru copii!” este un slogan care a prins deja viață, care prinde putere și căruia i se alătură tot mai mulți. De la sfârșitul lunii februarie, de când această idee a fost rostită public și până în prezent, peste 35.230 lei, peste 850 euro și prin Paypal peste 1560 de euro au fost strânși și vreau să cred că acesta este doar un început. Inițiatorul acestui proiect face public în fiecare zi de luni extrasul de cont din săptămâna anterioară tocmai din motivul unei transparențe totale și binevenite în asemenea situații. Consider că se mai impun câteva precizări: suma necesară unei asemenea construcții este de 80.000.000 lei, o sumă uriașă, dar și noi suntem mulți. Dacă fiecare român ar participa cu 4 lei, sau cu câte 1 leu o dată la 9 luni, acest proiect ar putea fi dus la bun sfârșit. Da, știu, nu vor fi cu toții interesați, dar ăsta nu este cu adevărat un impediment: sunt destui care vor dona mai mult! Pentru a pune în balanță greutatea unei donații de acest fel, am să dau un singur exemplu: prețul mediu al unui pachet de țigări este de 16 lei, tu ai fi în stare să donezi contravaloarea a 5 țigări pentru a pune umărul la construirea unui spital pentru copii?

Vrei să fii parte a acestei stări de spirit? Vino sâmbătă, 9 mai, la ora 9, în Parcul Central Simion Bărnuțiu din Cluj Napoca, la fântâna arteziană din dreptul Cazinoului pentru a ne cunoaște și, dacă dorești, pentru a dona 1 leu. Ei, m-am cam luat cu vorba și nu v-am spus încă ce și cum se întâmplpă sâmbătă! Așadar, pe 9 mai la ora 9 organizez un eveniment care se numește „Alerg pentru Spitalul de Copii”. Ești amator de mișcare în aer liber? Vrei să cunoști oameni noi? Dorești să faci o faptă bună? Dacă răspunsul este da măcar la una dintre întrebările de mai înainte, te invit cu drag în parc să ne cunoaștem și să alergăm puțin așa, doar de dragul mișcării. Condiția ca să participi la eveniment este să donezi 1 leu pentru spitalul de copii! Vrei să dai mai mult? Promit să nu mă supăr! Vrei să donezi și să nu alergi? Alegerea îți aparține! Nu ai chef de mișcare și nici nu este ziua ta de donații? Nu-i bai, haide să ne cunoaștem! :)


11 comentarii:

  1. impresionanta determinarea acestui om, merita sprijin, merita sa reuseasca....
    poate ca o popularizare pe diferite canale de televiziune ar face ca lucrurile sa se miste intr-un ritm mai rapid...
    felitari pentru ca ii esti alaturi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, fac și eu ce pot!
      Nu știu dacă este neapărat necesar să se miște mai rapid, cred că esențial ar fi să se miște .... continuu! :)

      Ștergere
    2. de fapt pandhora, de când a demarat această campanie (februarie 2015) cei care au pornit iniţial la drum au cam apărut la televizor. ceea ce încercăm să facem noi acum, este să ducem proiectul în stradă!
      gigi, ţinem aproape! chiar dacă ne despart kilometri, alergăm împreună!

      Ștergere
    3. Sigur că alergăm! Așa cum bine spunea cineva, proiectul acesta se va duce la bun sfârșit om cu om! Și leu cu leu! :)

      Ștergere
  2. Se pare ca dotarile de ce nu au fost luate in calcul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești convins?
      Spitalul va avea 50 de paturi, 2 săli de operație complet echipate, secție de radioterapie și secție de transplant medular.

      Ștergere
  3. un proiect impresionant. Mult succes în continuare si organizatorului dar si sustinatorilor apropiati!

    RăspundețiȘtergere
  4. O idee superba! Un proiect ce merita sa fie un succes! Cu siguranță se poate!
    Sâ ai seara faina!:)

    RăspundețiȘtergere