A făcut să mă întâlnesc destul de des cu oameni care cer bani pentru întrajutorarea unui copil aflat în suferință. Pe stradă, la ușă, la intrarea/ieșirea din magazine ... Mereu am avut o strângere de inimă și am ezitat de fiecare dată. Nu pot crede pe nimeni, pe cuvânt, că nu este doar o mică șarlatanie, adăugată tuturor celor despre care probabil și voi ați auzit deja.
Am ajuns, oarecum, întro situație similară: să vă ofer posibilitatea de a face o faptă bună din solidaritate, în dorința de a strânge rândurile în jurul unei idei, unei stări de spirit: construirea unui spital pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer și leucemie. Și totuși există diferențe majore față de situația prezentată la început, de exemplu faptul că aflați despre aceasată campanie de donații în fața unui calculator sau a altui terminal cu conexiune la internet și puteți verifica, cu două-trei clicuri povestea din spatele vorbelor mele. Există o platformă www.1leu.org unde acest proiect este bine descris. Cea mai la modă rețea de socializare are și ea pagina numită 1leu.org unde se pot urmări, în timp real, toate noutățile. ONG-ul care va construi spitalul a fost creat, din punct de vedere juridic, actualmente fiind depuse actele la ministerul de finanțe pentru parcurgerea etapelor legale obligatorii ca această organizație să poată rula bani în conturile sale. Asociația 1 Leu va administra toți bănuții pentru construcție și mai apoi pentru buna funcționare a celui mai îndrăzneț proiect de care am auzit eu: un spital pentru copiii cu probleme grave de sănătate, cu 50 de paturi, secție de radioterapie, secție de transplant medular. Leul tău, slab când este singur sau rătăcit prin buzunare, dar puternic lângă cei donați de alți binevoitori, va face minuni. Începând de săptămâna viitoare, dacă mai sunt persoane care nu au redirecționat 2% din impozitul pe venit plătiti statului pe anul trecut, există această posibilitate și pentru asociația despre care v-am scris mai sus. În fiecare zi de luni sunt făcute publice extrasele de cont, pentru a ști oricând câți bani au fost strânși.
Sâmbătă, 9 mai, putem vorbi despre mai multe evenimente: Ziua Independenței României (1877); ziua capitulării Germaniei și sfârșitul celui de-al doilea război mondial (1945); Ziua Europei (1950), cu referire la Declarația Schuman, prin care s-a pus bazele primei colaborări europene în domeniul industriilor de oțel și cărbuni între Franța și Germania. Importante toate, cu însemnătate majoră pentru ceea ce suntem noi azi. Pe lângă acestea, vă invit, modest și timid, să luați în considerare încă un eveniment: în București, Cluj Napoca, Ploiești, Brașov și Galați, sunteți așteptați să donați 1 leu! Alerg pentru spitatalul de copii este un eveniment făcut din suflet, pentru că acest proiect „nebunesc” va prinde viață om cu om și leu cu leu! Așa că, ia-ți leul cu tine și, indiferent de condițiile meteo (care sper să fie totuși prietenoase!) te aștept cu drag în Parcul Central Simion Bărnuțiu din Cluj Napoca, lângă fântâna arteziană din fața Cazinoului, la ora 9.00 să alergăm împreună, fiecare după puteri și dispoziție! În situația (de dorit) în care vor fi persoane care vor dona 100 de lei, acestea vor primi un tricou! :)
Ne vedem mâine aici:
Ziua capitularii Germaniei...
RăspundețiȘtergereAsta este un termen nou, evenimentul fiind cunoscut la nivel mondial cu titlul de Ziua Victoriei.
Rusii sunt mai mofturosi: sarbatoresc ziua respectiva la 8 mai. :)
Apoi, ideea ca la 9 mai 1945 s-a terminat Al Doilea Razboi Mondial este utopica. Armata Romana a continuat sa lupte in fosta Cehoslovacie pana la 12 mai contra germanilor. ;)
Cred că actele capitulării au fost semnate de partea germană pe 7 mai, la Rheims, Franța; fraza prin care se ordonă încetarea operațiunilor militare de către partea germană cuprinde ora 23.01 a zilei de 8 mai. Tot în 8 mai, o altă declarație de capitulare, în mod explicit în fața forțelor sovietice, a fost semnată la Berlin, în fața generalului Jukov, târziu în noapte. Datorită diferențelor de fus orar, această veste a fost primită în Uniunea Sovietică pe 9 mai și această dată a fost declarată Ziua Victoriei. Dacă greșesc, îmi cer scuze, eu nu am fost de față, doar am citit și eu pe ici, pe colo ....
ȘtergereÎn altă ordine de idei, te invit, cu drag, să alergi pentru spitalul de copii, în București, în Parcul Herăstrău, pe Aleea Trandafirilor, de la aceeași oră 9.00! :)
"Când aliaţii semnau, în seara zilei de 8 mai 1945, capitularea Germaniei naziste, la Moscova, aflată mult mai la est, era deja data de 9 mai. Iată de ce occidentalii sărbătoresc ziua victoriei pe 8 mai, iar ruşii o zi mai târziu. Această scindare în materie de simboluri spune însă ceva şi despre concepţia pe care o are fiecare din cele două tabere în privinţa victoriei."
RăspundețiȘtergereDiferenta e data de fus orar, nu de moft.
Iar faptul ca s-a mai luptat si dupa, a fost determinat de situatie. Din punctul meu de vedere razboiul e ca un pumn primit in nas. Dupa terminarea evenimentului principal, mai sunt evenimente secundare ce se petrec inevitabil.
Am scris cam în același timp un răspuns la comentariul anterior! :)
ȘtergereScuze si pentru al doilea comentariu, dar vreau doar sa amintesc ca articolul domnului Gigi e despre a ajuta lumea, nu despre a o comenta :)
RăspundețiȘtergereMulțumesc de gândul bun! :)
Ștergeresunt sigura ca aceasta manifestare va fi o reusita, asteptam sa ne povestesti cum a fost :)
RăspundețiȘtergereMâine totul va fi bine! Ne auzim/vedem după! :)
Ștergereasteptam fotoreportajul si declaratia ca proiectul a avut succesul asteptat
RăspundețiȘtergereSper ca așa să fie! :)
ȘtergereCu siguranță mâine veți avea o surpriza plăcută! ;)
RăspundețiȘtergereSper ca așa să fie! :)
ȘtergereE foarte utila aceasta platforma! :)
RăspundețiȘtergereAșa zic și eu! :)
ȘtergereMulţumesc frumos pentru invitaţie. Voi participa şi eu... aş veni acolo, că-i tare frumos locul, dar... :)
RăspundețiȘtergere:) Ok!
Ștergere