sâmbătă, 16 mai 2015

Noaptea

Europeană a Muzeelor este în 2015 la a XI-a ediție, acest eveniment fiind inițiat de Ministerul Comunicării și Culturii din Franța și se dorește a fi un corespondent nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită întotdeauna pe 18 mai. Această manifestare a prins foarte bine și în România, publicul obișnuindu-se deja să poată vizita (gratuit), o dată pe an, muzeele din întreaga țară, la ceas de seară. Așadar, precizez că azi, 16 mai 2015 are loc un eveniment foarte fain și cu mare valoare culturală: Noaptea Muzeelor! Informații despre muzeele înscrise puteți găsi aici.

Această ediție are și un lucru aparte: la inițiativa Rețelei Naționale a Muzeelor din România, în toate insituțiile participante se va desfășura un mic protest, sub forma acoperirii unuia dintre exponatele mai valoroase cu o pânză neagră. Gestul se dorește a fi un semnal de alarmă în sensul că este posibil ca în curând piesa de muzeu respectivă să nu mai poată fi admirată de nimeni din cauza numărului uriaș de sedii de muzee din România aflate în procese de retrocedare sau deja retrocedate și fără o locație alternativă pentru continuarea activității (peste 110 în ultimii 10 ani!), situație unică în Europa.

Pentru că eu locuiesc în Cluj, vă pot spune că umblă vorba-n târg că toate muzeele din județ vor putea fi vizitate în această seară. Mai mult, unele pregătesc chiar evenimente speciale, cum ar fi:
  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei (strada Memorandumului nr. 21): demonstrație de gravură în cadrul Târgului Meșteșugarilor; recital de acordeon clasic al maestrului Pietro Roffi; în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (strada Tăietura Turcului) vizitatorii vor avea de furcă la Sărbătoarea Balmoșului Ardelenesc, urmat de un spectacol folcloric;

  • Muzeul de Artă (Piața Unirii nr. 30): „O noapte la Palat” cu concerte de jazz, expoziții și fotografii de patrimoniu;
  • Muzeul Apei „Leonida Truță” din Florești: programul include un istoric al alimentării cu apă a orașului Cluj Napoca; expoziție de capace de canal din Europa; 
Lista muzeelor și a evenimentelor este mult mai lungă, desigur. Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj situat pe strada Memorandumului nr. 21 va fi deschis azi între orele 09.00-01.00 în vederea informării persoanelor interesate asupra programului evenimentelor.

Am lăsat la sfărșitul articolului locul unde voi merge eu de această ediție a Nopții Muzeelor: Bastionul Croitorilor, situat pe strada Baba Novac, nr 35.


Ei bine, o adevărată paradă de deschidere a acestui eveniment va avea loc începând cu ora 20.30: plecare de la Bastion spre Piața Ștefan cel Mare, Teatrul Național, Bulevardul Eroilor, Piața Unirii, retur pe Bulevardul Eroilor, Piața Ștefan cel Mare, zidul cetății. Aici, la ora 21, în sunetul cornurilor străjerilor, va începe „Ordinul Basarabilor - străjer de noapte în Bastionul Croitorilor”.  În interiorul Bastionului se găsește Centrul Cultural „Petre Țuțea” care a pus la cale un program divers, pe fiecare etaj fiind altceva, la ore diferite fiind schimbate și activitățile: expoziție de costume săsești; teatru de păpuși tradiționale; recital chitară clasică; spectacol - Nebunul care vinde înțelepciune (La fontaine); etc.


La ora 24.00, străjerii de pe zidul cetății vor fi strigați, apoi se va da semnalul pentru miezul nopții în orașul comoară. Activitățile culturale vor fi reluate până spre 04.00, când un ultim apel al străjerilor va încheia activitatea.


În concluzie, vă invit pe toți, cu mare drag, să participați la acest eveniment fain, numit „Noaptea Muzeelor”!

Fotografiile sunt făcute de mine anul trecut, la Bastion, cu ocazia evenimentului „Zilele Clujului”, care urmează și despre care o să scriu în curând. 










8 comentarii:

  1. nu trebuiesc ratate astfel de nopti culturale! distractie faina! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine apreciaza civilizatia va merge la muzeu in orice alta zi, cand accesul se realizeaza contra-cost...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare cam ....categorică împărțirea făcută de tine, în funcție de plata biletului la muzeu, în două cete: care apreciază și care nu apreciază civilizația! Unul dintre scopurile acestor manifestări, după cum știi foarte bine, este să atragă publicul spre muzee, să cultive gustul pentru expoziții de artă și nu numai .... Insist să spun că și pentru cei care nu apreciază încă, din punctul tău de vedere, poate fi un bun început! Nu în ultimul rând, poate fi un bun motiv să te întâlnești cu prietenii, nu? Și, dacă tot veni vorba, tu ce faci diseară? :)

      Ștergere
  3. O sa ai o noapte agitata...
    Maine vei dormi ca un îngeraș! Mi-ar plăcea sa îmi expun imaginile pe așa şevalete , vreodată! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ce pot să adaug este că îți doresc să ți se îndeplinească dorința! :)

      Ștergere