vineri, 17 octombrie 2014

Versurile

Poeziei „Repetabila Povară” scrise de Adrian Păunescu
„Cine are părinți, pe pământ, nu în gând,
  Mai aude și-n somn ochii lumii plângând.
  Că din toate ce sunt, cel mai greu e să fii, 
Nu copil de părinți, ci părinte de fii.”
s-au dovedit a fi, încă o dată, rupte din realitatea cutremurătoare a vremurilor pe care le trăim. Noi, oamenii normali, sinceri, corecți și cinstiți reușim adeseori să fim surprinși, păcăliți, escrocați de ei, nemernicii, infractorii, tupeiștii, mincinoșii .....

Miercuri dimineață, mama mea, care locuiește în altă localitate a fost sunată de un gunoi uman care i-a spus, cu o voce deformată, că este fiul ei, că a avut un accident de mașină și că nu poate vorbi, dar îl dă la telefon pe avocatul care o să-i spună ce și cum... care avocat i-a comunicat cu o voce gravă că fiul ei a lovit cu mașina o fetiță de 12 ani care se află în stare gravă, la spital..... În acel moment, mamei i s-a tăiat respirația, genunchii i s-au înmuiat, a izbucnit în plâns .........Nemernicul a prins momentul și a continuat: este nevoie de o sumă de bani pentru a plăti operația victimei, care dacă vor fi trimiși repede, îl vor determina pe tatăl fetei accidentate să retragă plângerea de la poliție .....moment în care la telefon urmează, ați ghicit, tatăl victimei, care îi spune un nume pe care să-i trimită, prin Western Union, 2500 de euro ...... da, v-ați prins, este vorba despre deja cunoscuta metodă accidentul! Probabil că fiecare dintre noi se gândește că această situație se întâmplă doar altora, dar de data asta a fost rândul familiei mele! Mama mea nu a auzit, până miercuri, de aceste întâmplări cărora le-au căzut victime mulți, mulți oameni......


No bine, disperată să facă repede rost de bani și să meargă la bancă să-i trimită, a sunat un nepot să meargă cu ea, că nu se descurcă cu formalitățile de expediere.....înțelegeți ce încerc să vă spun? NU s-a gândit nicio clipă să mă sune pe mine, pe fiică-mea sau pe soția mea......deși are șase numere de telefon ale noastre, cuprinsă de vâltoarea evenimentelor și de insistența ticăloșilor de a face totul repede și în mare secret, altfel ajuge băiatul la pușcărie, mama deja făcea demersuri în direcție dorită de „oamenii de bine”! NOROCUL a făcut să o sun, exact în timp ce era apoape leșinată de supărare .....efectiv nu putea vorbi cu mine la telefon....m-a întrebat printre sughițuri de plâns, bâlbâindu-se, cum sunt .....nu-mi venea să cred, nu înțelegeam ce se întâmplă.....am sfătuit-o să se calmeze și să-mi spună ce s-a întâmplat .....am asigurat-o că sunt bine, că nu am pățit nimic și nici vorbă de accident ....în timp ce vorbea cu mine la mobil, a sunat fixul și când a răspuns, un individ o întreba dacă a făcut rost de bani .... evident că mama i-a zis de bine, s-a descărcat de toate emoțiile și îngrijorările adunate preț de 10-15 minute, cât a durat toată tărășenia .....

Precizez că vorbesc cu mama la telefon în fiecare zi, cel puțin o dată, de regulă dimineața între 9.30 și 10.00. Cu toate astea mama, care are 68 de ani împliniți, a căzut în plasa acestor neoameni și a avut parte de o traumă emoțională destul de însemnată .....cu greu am liniștit-o, api am luat în discuție toate împrejurările în care s-au petrecut toate cele scrise mai sus ..... Am îndemnat-o, printre altele, să meargă la poliție, să reclame întâmplarea a cărei victime era să fie. A fost o zi tare neplăcută pentru mama mea, infractorii au mai dat un chix, dar altă victimă așteaptă liniștită, fără să știe ce o așteaptă la următorul telefon! Și eu am crezut că toată lumea știe despre această metodă de jecmănire, dar iată că m-am înșelat! 

Părinții tăi știu? Sună-i tu și întreabă-i, nu-i lăsa pe alții să le facă acestă farsă sinistră!




14 comentarii:

  1. Cum sa te sune cand auzise ca nu poti vorbi? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte simplu: să se convingă .......

      Ștergere
    2. De regulă, șocul psihologic nu mai lasă vreme pentru reacții de verificare...

      Ștergere
    3. Și exact pe chestia asta se bazează și nemernicii .....

      Ștergere
  2. Da, e o țeapă veche și circulă de mult. Bunică-mea a pățit la fel, era cât pe ce să și trimită bani, însă când i-a zis tipului de la telefon că „stai să vorbesc cu nora mea să o anunț”, ăla a închis repejor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, și eu știu de multă vreme despre ea, dar iată că nu toți au aflat ....

      Ștergere
  3. Doamne miluieşte!
    Mi s-a întâmplat şi mie o dată, câştigasem chipurile o maşină...şi nu ştiu ce trebuia să plătesc... Dar i-am dezarmat spunându-le că nu-mi doresc maşină, să o dea următorului de pe listă (la acea vreme chiar nu-mi doream). Numai după ce le-am povestit unor prieteni de întâmplare am înţeles că era o farsă... :)
    Recunosc, sunt nătăfleaţăpe alocuri... :(

    Sănătate mamei tale!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu credeam ca si tine! cu ca toata lumea stie de farsa asta cretina!
    cate se mai intampla si cate mai auzi...te crucesti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Domane fereste-ne! Cât tupeu si câta nemernicie!
    Ma intreb, oare banditii stiau ca doamna locuieste singura si ca are un fiu, sau apelul initial a fost întâmplator?! Apoi...pentru ca stiu cum e situatia, mama mea are 72 de ani - îmi mai pun întrebarea ... cum poate cineva sa creada ca o pensionara poate sa aiba adunati "sub perna" 2500 euro, dintr-o pensie lunara sub 200 euro, din care trebuie sa-si achite taxele, sa-si cumpere medicamente si de mâncare?! Neaparat sa merga la politie sa faca reclamatie!
    Sanatate multa mamei tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc de gândul bun! Și ție asemenea!
      Cred că o sumă mai mare poate fi convingătoare, dacă se nimerește, bine, dacă nu ...... probabil că se mulțumesc și cu mai puțini bani .... Ideea este că speculează criza emoțională a interlocutorului și insistă, doar. doar merge și împrumută de undeva, dacă nu-i are deja!

      Ștergere
  6. Si bunica mea a patit asta anul trecut, au sunat sa ii spuna ca nepotul ei este in stare grava in spital si are nevoie urgent de bani, evident a crezut, s-a panicat si a inceput sa dea telefoane, primul sunat a fost tatal meu pentru ca era cel mai aproape ca distanta sa poata merge sa o ia si sa o duca la banca sa faca transferul si asa a scapat de o teapa pentru ca a calmat-o si i-a exiplicat ca toata lumea e bine si ca doar ce vorbise cu nepotul care se presupune ca era pe moarte prin spitale:))
    Exista multi astfel de talhari si din pacate multe persoane in varsta care le cad in plasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numărul nemernicilor este întotdeauna în creștere .... o întrebare se poate pune totuși: cum dracu fac de sună persoane care au vârsta necesară pentru a avea copii/nepoți care pot avea accidente?

      Ștergere