joi, 4 decembrie 2014

Șirul

Peripețiilor de care am avut parte cu ocazia înmatriculării mașinii recent cumpărate aproape că a luat sfârșit. După procurarea a tot felul de adeverințe/atestate fiscale, verificări tehnice și identificări la RAR, plata mai multor taxe (de talon, de înmatriculare, de ...număr), am ajuns la „biroul” de înmatriculări din județul Cluj. Marți, la ora 12.10, lume multă. În fața mașinăriei care eliberează numere de ordine (habar n-am dacă așa se numesc în realitate!), o coadă pe două rânduri, strânsă, cu oameni care stau umăr lângă umăr și așteaptă următoarea victimă a dezamăgirii care te cuprinde când tragi concluzia că (încă o dată) socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Adică pe mine.

Nu mi s-a părut necesar să-i întreb de ce stau acolo așa frumos încolonați, doar suntem liberi să facem ce dorim, nu? :) Am atins ecranul în dreptul rubricii înmatriculări și mesajul primit nu a prea fost prietenos: „54 de solicitări în așteptare pentru acest serviciu”! Hmmmmm! Am înțeles subit ce făceau cei care priveau plictisiți pe al 54-lea doritor de servicii de inmatriculare și am plecat, hotărât să revin a doua zi de dimineață.Miercuri, ora 07.10. Deși ghișeele se deschid la 08.30, eu am ajuns la locul faptei și constat că alți 18 au ajuns înaintea mea. Nu-i rău, m-am gândit. Noroc că nu este prea frig, sunt 4 grade Celsius, cu plus. Până la ora 08.30 au mai sosit încă aproximativ 100 de persoane care au format o coadă impresionantă. Mai că îmi venea să întreb, ca în timpul comunismului: ce se dă aici? Am intrat ordonat, cu coada, în sala din fața ghișeelor și am luat numere de ordine. I 017 a fost numărul meu. Mult mai bine ca ieri ..... :)

Patru ghișee, cu mici panouri electronice deasupra, care evident că nu au fost pornite, așa că persoanele care știau numerotarea le comunicau tuturor celor interesați. Un fel de telefonul fără fir. Cu un timp mediu de 10 minute de persoană, treaba părea să meargă bine. Am constatat repede că la unul dintre ghișee s-au așezat doi tipi cu plase pline de dosare și numere de înmatriculare. Cel mai probabil erau de la ceva firme care intermediau înmatriculările și sentimente contradictorii mă încearcă: ei nu aveau numere de ordine, aveau la dispoziție un slujbaș care se ocupă doar de ei. Toți ceilalți care stau pe la cozi enervante, uneori contra cronometru, se împart la trei ghișee. Pe de altă parte, care ar fi fost diferența dacă și al patrulea ghișeu ar fi avut același regim de funcționare ca și celelalte și toți posesorii dosarelor din plasele intermediarilor ar fi fost de față? Hmmmm, măcar murea de plictiseală și capra lor, nu?

Evident că Murfhy nu doarme, așa că de la numărul I 016 trece la I 018, Mă adresez doamnei din spatele biroului: „după 16 urmează 17, nu?” și îi explic că a sărit un număr. Nu o prea conving, ea se ocupă de numărul 18 și mă trimite la colegul de alături. Acesta îmi spune că o să rezolve el mica încurcătură, pe care evident nu și-o explică! Măi să fie! Îi atrag atenția că micile panouri de deasupra nu funcționează, adică fix acelea care ne „anunță vizual” ce număr la ce ghișeu să meargă. Se miră de scăparea din vedere a acestui aspect și roagă pe cineva din sală să apese niște butoane .....

Pe când mă pregăteam să răsuflu ușurat, polițistul îmi spune că noile numere de înmatriculare vor fi eliberate după ora 15. Poftim? Da, da! Uite așa am mai făcut și eu o călătorie (de fapt chiar două!) cu troleul 25, până la domiciliu și retur, patru ore mai târziu. În sfârșit, am terminat! Sau nu: urmează să-mi sosească prin poștă talonul, vineri sau sâmbătă! :)

14 comentarii:

 1. Nu se poate! Întâmplarea poate reprezenta subiectul unui sketch... Povestea ta are efect satiric si comic... Bine ca ai rezolvat ce a fost "mai greu" acum sunt curioasa cum va circula posta...Sa ne tii la curent, te rog ;) Bineînteles ca sper într-un happy end! tin pumnii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ba se poate! :)) Prin asta trec aproape toți cetățenii care își cumpără o mașină.....
   Cât despre poștă, numai de bine, evident! :))

   Ștergere
 2. e clar ca esti un tip foooarte rabdator :))

  RăspundețiȘtergere
 3. bine ca ai scapat ! sa te poarte sanatos ! acum ca ai invatat chitibusurile poate intermediezi inmatriculari :D !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc de urare! O să o transmit mai departe fetelor mele!:)

   Ștergere
 4. ...cu troleibuzul... - ți-a expirat și permisul? :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, sigur că nu mi-a expirat permisul, dar tocmai am scris că nu am primit plăcuțele cu numerele de înmatriculare decât după câteva ore! Mai clar de atât nu pot! :)

   Ștergere
 5. Este un numar mare de solicitari,dar este ordine,chiar daca tu ai avut un pic de ghinion si ai luat numere in aceeasi zi,nu dupa doua, trei zile..Sa vezi la noi lupte pe la ghisee.Trebuie sa te tratezi ,inainte de a megre sa rezolvi ceva.Deci se poate si mai rau. Sa circulati fara evenimente!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Că se poate mai rău sunt convins, doar că eu privesc spre mai bine! :)
   Mulțumesc de gândul bun!

   Ștergere
 6. Eh...mai socializezi, mai privesti stanga-dreapta, mai dezbati o tema politica si țacpac tece timpul!:)))
  Nu o sa scapam in veci de cozi. :)
  Dar cum ai spus, speram tot raul spre bine....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sincer, prefer să-mi rezolv problemele fără să fiu nevoit să socializez! :))

   Ștergere
 7. Binenţeles că numai la noi, la români, se poate întâmpla aşa ceva. Şi culmea este că nimeni nu sesizează absurdul acestor situaţii, acest birocratism stufos şi ilogic, când totul ar trebui să se rezolve din prima şi într-un singur loc. Îmi povestea un cunoscut că în America a luat o maşină şi vânzătorul a notat câteva date, a completat ceva în talon şi omul a plecat cu maşina în câteva minute!!! La noi nu se poate aşa ceva. Păi fără coadă, ce farmec ar mai avea?
  Numai bine şi zile frumoase! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)))) Chiar așa, fără coadă și complicații, ce mai scriam eu azi?

   Ștergere