luni, 22 decembrie 2014

Comemorarea

A 25 de ani de Revoluția din 1989 este un lucru care face cinste celor care nu au uitat că un număr important de români au murit pentru visul de a trăi în libertate ..... În Cluj Napoca, ieri, 21 decembrie 2014, între orele 15.30-15.55, în Piața Unirii, 20 de studenți la Teatru, sub coordonarea lui Ciprian Butnaru, au realizat un performance artistic stradal, reconsituind simbolic momentele din urmă cu 25 de ani când 12 persoane au fost ucise, apoi au afișat public documentul martor al acestui episod: procesul verbal al Miliției din decembrie 1989 ...  inițiativa a făcut parte dintr-un proiect de artă în spațiul public „Orașul Vizibil 2014”, derulat de fundația AltArt în parteneriat cu Primăria Cluj Napoca. (sursă informații oficiale)

21 decembrie 1989, orele 15.30-16.00
21 decembrie 2014

O zi cu un vânt tăios .... circulația auto este oprită în actuala Piața Unirii, fostă Piața Libertății în 1989 ....


Cu ajutorul unei instalații de sonorizare, în piață este creată atmosfera apăsătoare, de teamă, fiind emise în eter înregistrări ale unor emisiuni radio din decembrie 1989. Radio Europa Liberă, Emil Hurezeanu vorbește despre proteste, despre faptul că s-a deschis focul împotriva manifestanților .... la intersecția străzilor Napoca și Universității ajung militarii conduși de ofițerul Dando ....

Manifestanții sunt temători ....încet încep să strige pentru libertate ........prind curaj și merg în fața soldaților 


unde strigă, se agită, încep să se dezbrace de hainele sărăcăcioase ...din păcate este deschis focul ....
oamenii cad secerați în fața gloanțelor, bărbați și femei deopotrivă ....

ordinea este restabilită în Piață, cu prețul a 12 vieți .... corpurile sunt trase pe trotuare ....Emoțiile care m-au cuprins sunt greu de redat în cuvinte .....parcă istoria se derulează sub ochii mei ....nu este doar o poveste, cei doisprezece sunt: Merca Aurel, Szabo Attila, Matiș Lucian, Jurja Sorinel, Pedestru Horia, Marin Vergică, Tamasz Iosif, Cristurean Rodica, Egyedy Imre, Borbely Istvan, Cioară Viorel, Țiclete Mihai.

În mod simbolic, este trasat conturul corpurilor martirilor  ....

și se aprind lumânări în amintirea lor, în timp ce un domn citește procesul verbal al Miliției din decembrie 1989, așa cum a fost el redactat la acea dată .....afișe comemorative le lipesc pe pereții clădirii fostului hotel Continental, martor mut, atunci și acum, al întâmplărilor dramatice din decembrie .....Merg spre casă sub puternica impresie a celor văzute ....nu, nu a fost un film, greu îmi revin din emoțiile pricinuite de evocarea acestei pagini dureroase din istoria Clujului ......

14 comentarii:

 1. De ce au tras ?
  Ce spun cei care au tras ?
  (Eu sunt timișorean) Cei care au tras chiar au crezut că va rezista regimul lui Ceaușescu ???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare greutate ar putea fi găsite răspunsuri sincere la aceste întrebări, care să fie conforme cu adevărul .....:(

   Ștergere
 2. Numai 12 oameni au murit la Cluj in 1989? In cimitirul central din Calea Turzii sunt mai mult de 12 cruci de revolutionari... ;)
  Apoi, cati dintre cei de la evenimentul din Piata Unirii au mers sa aprinda o lumanare la mormintele celor impuscati in 1989, in contextul in care libertatea postdecembrista are la fundament si sangele lor?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, 12 au murit în 21 decembrie DOAR în acest loc, așa cum am scris mai sus ..... Erorii Revoluției sunt înmormântați în Cimitirul Eroilor, situat așa cum îți amintești tu, pe Calea Turzii.
   O să-ți răspund la ultima întrebare tot cu o întrebare: dacă erai prezent la acest eveniment, îi invitai tu pe cei prezenți la cimitir, pentru a aprinde o lumânare?

   Ștergere
 3. in dimineata asta in drum spre birou ma gandeam la noaptea de 21 spre 22 decembrie de acum 25 de ani...
  fiecare dintre noi are o poveste, insa, pentru multi povestea s-a terminat in acele zile incepand cu Timisoara si terminand cu Bucurestiul...
  Catalin are dreptate, cati dintre noi a m mers sa aprindem o lumanare? :(
  curajului lor disperat le datoram dreptul de a putea sa ne amintim acele zile...ei nu o mai pot face...
  cinste lor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se spune că mori cu adevărat atunci când nimeni nu mai vorbește despre tine .... acesta este micul meu aport în calea nemuririi celor care s-au jertfit pentru ca eu să pot scrie azi, liber, pe blog!

   Ștergere
 4. Răspunsuri
  1. Deși sunt ....îngrozitoare, cam acestea au fost faptele din urmă cu 25 de ani!

   Ștergere
 5. m-am emotionat si eu doar citind si uitandu-ma la poze!
  imi imaginez ce ai trait si retrait tu....acolo fiind!

  RăspundețiȘtergere