luni, 15 decembrie 2014

Anul

2014 se sfârșește într-un balamuc general în țara mea ..... de la nebunia adoptării bugetului pe 2015 la instalarea unui nou guvern, de la discuțiile interminabile despre data la care se termină mandatul actualului președinte la valul de arestări și/sau rețineri a multora dintre actorii de pe scena politică a ultimilor ani (și nu numai), de la ieșirea de la guvernare a unora la intrarea altora (la guvernare, desigur!), de la ..... O vâltoare de evenimente care mai de care mai încurcate, cu orgolii care răzbat din toate direcțiile. Da, știu, se apropie sărbătorile, ar trebui să scriu despre fapte bune, dar ....


Colac peste pupăza sfârșitului de an extrem de agitat vine cardul de sănătate, care ar trebui să intre în drepturi din primele luni ale anului viitor. Deși suntem la jumătatea lunii decembrie, eu încă nu l-am primit și sunt mai mult decât convins că foarte multe persoane se află în situația mea. Un grup de oameni au gândit un sistem inteligent de gestionare a serviciilor medicale pe care le asigură statul român cetățenilor care sunt asigurați în sistemul public de sănătate. Da, ca orice început, va fi unul dificil și, deși ca și concept este unul absolut în regulă, acest card va aduce mari (și multe) încurcături pacienților.

Un mijloc modern de gestionare a informațiilor medicale, a rețetelor cu medicamente prescrise de medic, a diverselor afecțiuni și a altor informații medicale este binevenit, dar eu am o mare îndoială: este oare populația României pregătită să gestioneze un asemenea card? O parte importantă dintre beneficiarii serviciilor medicale din sistemul public sunt cetățenii cu vârste respesctabile, care au o mare problemă cu folosirea unor instrumente de tipul unui card. O mare parte dintre ei nu au un card bancar din două motive: nu au bani pe care să-i țină la bancă și, cel mai important, nu se descurcă în fața mașinăriei cu multe butoane, de mai multe culori, numit bancomat ..... Departe de mine gândul de a aduce ofense cuiva, dar adevărul este că un număr important de cetățeni români au multe probleme în a folosi un card bancar și cel din sănătate se compară cu cel de la bancă cel puțin dintr-un punct de vedere: codul PIN!

Foate mulți dintre asigurați vor uita cu desăvârșire codul PIN stabilit chiar de ei, apoi vor uita și ce au făcut cu hârtiuța pe care l-au notat. Mai urmează inerentele defecțiuni ale sistemului, de la lipsa unei conexiuni la internet la erori sau blocaje ale programului care va rula (zeci, sute de) mii de operațiuni simultan. Dacă mai adaug posibila bâlbâială a personalului medical sau din farmacii, circul va fi complet!

Da, este recomandabil să-ți propui țeluri înalte, da, este în regulă să faci pași înainte, dar, în modesta mea opinie, populația României, în întregul ei,  nu este pregătită să folosească un serviciu așa de important pe baza unui card ..... 

16 comentarii:

 1. oooo, într-adevat tumultos sfârsit de an! Sper sa treceti cât mai repede peste evenimente... "cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele"!
  Sa ai perte de un început de saptamâna cât mai pozitiv!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar o-ho-ho-ho, cum ar spune un anume moș, de sezon! :)
   O săptămână faină și ție!

   Ștergere
 2. Trebuie sa trimiti un e-mail la casa de asigurari locala. Ca sa fie mai interesant poti trimite si la casa de asigurari nationala. Sa vezi controale dupa Anul Nou. :)))

  RăspundețiȘtergere
 3. Sa precizezi, te rog, de unde se elibereaza vize pentru tara ta ;)
  Nebunia cu bugetul va veni abia la dezbaterile din Parlament... ;)
  Guvernul va fi unul restructurat. Nou este un termen pretentios si cosmetizant.
  Dupa ce ca sunt numai 4 cifre la codul PIN, unii oameni stau intr-un mod nu tocmai fericit cu memoria.povestea va deveni si mai interesanta atunci cand codurile PIN vor fi din 6 cifre. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hmmmmm, în general vizele se eliberează la București, nu? :)
   Nou sau doar restructurat, bâjbâiala continuă și luminița (de la capătul unui lung tunel) se tot îndepărtează! :(
   În parlament nu cred să aibă piedici mari, au un comfort de invidiat!
   De belea povestea cu PIN-ul din 6 cifre! Numa' zic! :))

   Ștergere
  2. Nu-ți mai face iluzii. Luminița a murit demult. :)

   Ștergere
  3. Să-i fie ...bezna ușoară! :)

   Ștergere
 4. asa cum ai precizat toate inceputurile sunt dificile...:)
  insa pentru orice realizare primul pas este curajul...:))
  saptamana faina!

  RăspundețiȘtergere
 5. Cu politica stau mai rau,decat cu cardurile.Eu am pensia pe card si am primit si pe cel de sanatate.Mi se pare mai simplu.Vom vedea!

  RăspundețiȘtergere
 6. Mare dreptate ai! Iar cei care ne conduc şi îşi închipuie că fac vreo mare reformă, încă nu conştientizează ce mari probleme vor urma. Va fi nevoie de multă răbdare şi de paşi mărunţi, dar hotărâţi, până ce lucrurile vor merge pe calea cea bună.

  Toate cele bune! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Că își închipuie este un aspect, dar mai rău este că uneori ne cam prostesc și pe noi că au făcut o reformă .....

   Ștergere
 7. Sa nu mai punem la socoteala bataia de joc din tara, plus accidentele aviatice in care mor oamenii de valoare ai tarii: medici, asistenti, piloti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exact, să nu mai punem ..... :(
   Odihnească-se în pace!

   Ștergere