marți, 5 mai 2015

Lisabona

A fost în perioada 23 aprilie - 3 mai gazda Festivalului Internațional de Film IndieLisboa. Duminică seară a avut loc ceremonia de gală, unde filmul românesc „Aferim!”, în regia lui Radu Jude a primit marele premiu pentru cel mai bun lungmetraj și premiul pentru distribuție acordat de juriul bloggerilor de cinema. Asta după ce, în luna februarie, același film a câștigat premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Berlin.

„Aferim!” este un film istoric, a cărui acțiune are loc în Țara Românescă, la începutul secolului al XIX -lea. Un zapciu pe nume Constandin (interpretat de Teodor Corban), însoțit de fiul său Ioniță (Mihai Comănoiu) caută un țigan rob, fugar, interpretat de Cuzin Toma. Ideea filmului este să pună în discuție rasismul anti-romm din zilele noastre cu ajutorul unui episod din epoca robiei, făcând paralele transparente cu atitudinile ușor de găsit în zilele noastre.




În perioada 7-31 mai 2015, în România se va desfășura ediția a XIX-a a Festivalului de Film European, care se va desfășura în mai multe orașe, după următorul program: 7-14 mai în București; 15-17 mai în Craiova; 22-24 mai în Iași; 22-24 mai în Târgu-Mureș și 29-31 mai în Hunedoara. Pentru mai multe detalii poți accesa oricând  http://ffe.ro sau pagina de Facebook a festivalului.


Filmul „Aferim!” va fi difuzat, în ordinea apariției pe ecrane, în următoarele orașe și locații: București, Cinema Pro, 10 mai, ora 18.00; Iași, Casa de Cultură Mihai Ursachi, 23 mai, ora 20.00 și Hunedoara, Casa de Cultură. 29 mai, ora 19.00. Vă doresc vizionare plăcută! :)

16 comentarii:

  1. da, chiar vreau sa vad filmul asta, multumesc Gigi de informatie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere! Pot să consider că am făcut o faptă bună, nu? :)

      Ștergere
  2. Domnu` Gigi: daca ai bani iti sugerez sa-i investeti in biletul altui film ;)
    Ideea filmului nu este nuantata explicit: tiganul a fost corupt de sotia boierului (a se citi adulter) si a fugit pe o alta mosie pentru a nu fi pedepsit de boier. Faptul ca tiganul a fost prins si adus in fata boierului unde i s-a taiat barbatia cu foarfeca de tuns oile - barbara metoda - s-a inscris in pravilele existente la vremea respectiva in Tara Romaneasca - celor acuzati de viol li se aplica acest principiu.
    Deranjanta insa este o alta scena din film: un turc care se plimba cu caleasca, desi la vremea respectiva principatele se aflau sub suzeranitate otomana si protectorat rusesc, nefiind pasalac, iar turcii nu se plimbau la nordul Dunarii ca si cand ar fi fost mosia lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant punct de vedere. Mulțumesc! :)
      Adeseori filmele nu au legătură cu adevărul istoric .....

      Ștergere
  3. Sì eu vreau sa văd filmul ăsta! Mi-a plăcut titlul filmului imediat ce am auzit de el! :)
    Zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  4. bune informatii - da, ai facut o fapta buna! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Un film interesant, multumim pentru recomandari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am auzit că este "mortal" filmul ăsta. Un coleg l-a văzut şi mi-a zis că este nemaipomenit de amuzant. Mă bucur că mai fac şi românii filme bune.

    RăspundețiȘtergere