luni, 29 iulie 2013

Ziua

                     Imnului Naţional se sărbătoreşte în România , în fiecare an în data de 29 iulie , în baza legii 99 din 26 mai 1998 .
                     ,,În Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la 29 Iulie 1848, în faţa unei numeroase audienţe, pe muzica unui vechi şlagăr din Imperiul Otoman (melodie ştiută ca "Din sânul maicii mele") versurile poetului ardelean Andrei Mureşianu "Un răsunet" au fost cântate sub forma a ceea ce a fost numit "Deşteaptă-te, Române!" Imnul conţine sublimul „acum ori niciodată”, prezent şi în alte imnuri naţionale. După Revoluţia din 1989, "Deşteaptă-te, Române!" a fost ales drept Imn, consacrat prin Constituţia ţării."
                     Voi cum percepeţi această sărbătoare ? Sincer să fiu , am impresia că pe fondul deteriorării valorilor societăţii româneşti , educaţia patriotică are mult de suferit . De fiecare dată când vorbeşti despre patrie cei care te aud te privesc într-un mod aproape curios . Imnul naţional este un simbol care ar trebui să fie tratat ca atare de noi toţi , indiferent unde ne găsim . Întrebare : oare aşa stau lucrurile ? Răspuns : Înclin să cred că NU ! Din varii motive , românii nu se prea identifică (în marea majoritate a situaţiilor) cu naţiunea din care provin . De ce ? Este greu de dat un răspuns serios la această întrebare .
                      O seamă dintre noi , mai tineri sau mai bătrâni , habar n-au cine a compus versurile sau cine a fost şi unde a trăit poetul . Poate că acesta ar fi un prim pas pentru viitor : să mediatizăm în rândul celor tineri numele şi faptele celui care a fost Andrei Mureşianu .

                     Sursa informaţii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu