joi, 23 aprilie 2015

Adeseori

Am scris aici despre atitudinea deloc profesionistă a unora dintre funcționarii care lucrează pe la diverse ghișee. Am admis întotdeauna, cu jumătate de gură, că și clienții au vina lor, de multe ori deloc nesemnificativă. Da, cel mai complicat este să lucrezi cu oameni și trebuie să fii într-un anume fel pentru a face față unei meserii în care vii în contact cu fel de fel de temperamente sau stări de spirit. Sau niveluri de educație, nu în ultimul rând .....

Ieri dimineață am mers (iarăși) la Poștă, deoarece este singurul mod în care pot plăti o taxă către ARR, dar asta este o altă discuție. Pentru prima dată în ultimele mele ț experiențe cu această instituție, la un moment dat eram doar eu de o parte a ghișeului și de partea cealaltă două lucrătoare. Ceva plutea în aer, desigur! Ușa se deschide și intră un bătrân, dar bătrân bine, așa cam de 75 plus, cred eu. O întreabă, ușor răstit, pe doamna de la ghișeul unde eram eu dacă poate plăti rovinieta acolo sau să meargă la celălalt ghișeu (adică la coletărie, unde era cealaltă angajată în acel moment). Răspunsul a fost simplu și politicos: poate să aștepte puțin, să „termine cu domnul și pe urmă”, adică imediat ce eu primeam chitanța pentru taxa plătită.



Omul merge la celălalt ghișeu și ceea ce a urmat a fost de neînchipuit cu un minut mai devreme ...
- Pot plăti rovinieta aici? se răstește iarăși moșneagul, la cealaltă angajată de data aceasta .....
- Da, imediat, vă rog, răspunde doamna.
- Dar eu vreau acum! Să stau aici sau veniți la celălalt ghișeu? insistă omul.
- Vin imediat dincolo, răspunde angajata Poștei, în timp ce se chinuia să descâlcească o încurcătură cu coletul unui alt client care doar ce ieșise din oficiul poștal.
- Dar eu vreau acuma! strigă bătrânul
- Ai răbdare, domnule! Vei fi servit deîndată ce vom putea, așa cum ți-a spus și colega! Și, te rog, nu mai striga!
- De ce, vorbesc cum vreau eu!
- Bine, dar de ce trebuie să urli la mine?
Nu-mi venea să cred .... moș Teacă era pus pe harță.
- De aia! Pentru că ești proastă! E bine?
Uluire maximă. Efectiv nu am știut ce și cum să fac. Problema este că mă accelerez repede și dacă încercam să-l pun pe moș la punct și-mi zicea ceva și mie, eram în pericol să fac ....„moșucidere”. Nici acum nu-mi vine să cred cum s-a purtat acel nemernic ....Angajata l-a poftit afară, că altfel cheamă poliția. Și are și martori, adică pe mine. Moșul și-a ridicat șapca pe ceafă, a mai zis ceva duios și a ieșit bombănind. Am primit chitanța, am ieșit parcă rușinat de comportamentul celulilalt. Sau de lipsa mea de reacție. Sau amândouă la un loc.

Oare dacă de la o anumită vârstă cetățenii ar trebui să predea carnetele de conducere, așa fără motiv, că știu ei de ce, nu am fi cu toții mai liniștiți?


16 comentarii:

  1. Cred ca timpul il presa din toate partile. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un calduros"La multi ani si la multi bani !"

    RăspundețiȘtergere
  3. Ati avut un spirit civic - primul prin actiune, secundul prin inactiune...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În ceea ce îl privește pe primul, cred că sunt de altă părere ....

      Ștergere
  4. La multi ani, Gigi!
    bine ca nu ai luat exemplu de la patronul numelui tau, sigur personajul iesea sifonat din acest impact :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă îl consideram un ...bătrân balaur, îl „sulițam” de flăcări ieșeau din el! :)

      Ștergere
  5. La multi ani cu ocazia zilei onomastice! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani si sanatate!
    *
    Aveti doua functionare la oficiul postal?! uau! Unde merg de regula e numai una - pentru de toate si program de la 10:30 la 16! (cred ca vor sa ne obisnuim cu raul pentru a fi bucurosi cand se privatizeaza 100%) :)

    Mosulica poate era si surd, nu doar sarit de pe fix (astfel de reactii pot fi cauzate si de un "inceput" de dementa - unii medici o zic, nu eu). Poate platea pentru altcineva... Acum, zau, functionara aceea putea lasa coletul acela pentru cateva minute... :) chiar daca gestul omului nu are scuze (dar ii putem gasi circumstante atenuante).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, o parte din programul de lucru cu publicul sunt două angajate la două ghișee.
      Ești drăguță că îl cocoloșești pe moș, dar dacă erai de față .....:)

      Ștergere
  7. mie mi s-a întâmplat în anul 2012 sa încerc incepând cu prima localitate de pe frontiera si continuând în fiecare ghiseu extra înfiintat pentru vânzare de roviniete din fiecare localitate traversata pâna în Sibiu, sa cumpar rovinieta - si nu am gasit doar în Sibiu! La Politie, mi-a fost emisa o factura cum ca am platit suma necesara si astfel, constiinta mea de turist cinstit a fost impacata, dar cu cata pierdere de timp inutila!... Groaznica organizare! Unde s-a mai pomenit sa rog autoritatile sa îi ia banii?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. LA MULTI ANI! era sa uiat, Domule Gigi! Sanatate si numai bucurii!

      Ștergere
    2. Între timp lucrurile stau mult mai bine, această rovinietă se paote cumpăra din orice benzinărie, de exemplu, sau online.

      Mulțumesc frumos de urare, asemenea și ție, Doamnă Carmen! :)

      Ștergere
  8. Domnu', La mulți ani! :)
    Adevarul ca ai fost băgat la colt! Dacă te luai de nea Supărat, te luai de un bătrân. Dacă nu te ai luat....cu siguranță ai intrat în gura doamnelor după ce ai ieșit. ..;))
    Acum na! Mai sunt situații ce ne găsesc nepregătiți. ...:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos, la fel! :)
      Exact, cred că totuși am fost inspirat să stau „în banca mea”!

      Ștergere