Dacă a avut dreptate, cred că suntem în încurcătură: vouă vă place ce circ permanent este în jurul unui subiect extrem de serios, așa cum este educația? Școala se află în mare impas, cu schimbări majore de la an la an, fără cursivitate, (aproape) fără legătură cu nevoile societății din secolul XXI și, mai nou, o afacere din care se adună averi serioase. Nebunia creată de înființarea colegiilor pentru care nu îți trebuie diplomă de bacalaureat este ultima aventură din acest domeniu. Se vede de la mare distanță scopul mercantil al acestei noi școli postliceale, din moment ce toate locurile vor fi cu taxă (eu așa am înțeles din tot ceea ce am citit legat de subiect). După ce s-au învățat cu nărav, mai marii cărora însemnați oameni politici le sunt datori nu mai pot da înapoi. E complicat să revii la pâine unsă cu margarină după ce, ani în șir, ai mâncat bruschete cu icre negre. Punctul nevralgic al întregii comedii este faptul că, în cele mai multe situații, din snobism, familiile nu își îndreaptă copiii spre locuri de muncă, deoarece ar fi rușinos ..... lasă să meargă la școală, chiar dacă nu se prea leagă nimic de ei!
Mai apoi, am citit într-un ziar despre un inspector școlar din Cluj care a luat mită pentru a rezolva examenul de bacalaureat unor tineri care se aflau în dificultate. Printre comentariile scrise la articol sunt și multe care aprobă tentativa părinților de a rezolva bac-ul prin fraudă, pe veșnicul motiv: cum să nu faci totul pentru copilul tău? Asta este societatea, cu asta defilăm! Ce nu înțeleg este fățărnicia multora dintre noi: ok, nu poate/vrea, nicio problemă: la muncă! De ce trebuie să aibă toți tinerii același nivel de școlarizare? Pentru că este cool .... acesta nu este un motiv cu adevărat serios. Cum se simt cei care au învățat când văd că sunt unii care trec mai departe pe ...nemerit?
Mai are rost să vorbim despre faptul că noile manuale școlare nu sunt gata, dar programa s-a schimbat? Sau de bâlbâielile cu tabletele pentru elevi? Eu cred că nu!
În ultimul rând (pentru azi!), o să închid cercul: dacă la examenul de la ultima școală ai făcut copy/paste și acum ești un om important în țară, putem spune că țara este ce a fost școala?
Colegiul nu va fi postliceeala. Acolo este necesara diploma de Bac. Pare mai degraba o profesionala pentru cei care au terminat liceul. :)
RăspundețiȘtergereÎncurcătura este în creștere, dacă îmi este permis să spun așa! O formă de educație, după liceu, dar care nu este universitară, poate fi numită post-liceală, nu? Sau este universitară de nu știu care grad? sau ceva? Hmmm ...
ȘtergereE o cumatrie cum e carcteristic la noi.
RăspundețiȘtergereÎntru totul de acord!
Ștergere