joi, 4 septembrie 2014

Pensiunea

Amada din Lerești, județul Argeș, a fost gazda unei întâlniri foarte faine între foști colegi de școală. Revederea după 25 de ani a fost un succes din punctul de vedere al relațiilor interumane și s-a dovedit a fi o alegere ușor neinspirată în ceea ce privește locația, ceea ce, firește, organizatorul nu avea de unde să știe dinainte.


Deși am ocupat 8 camere și apartamentul pentru două nopți din totalul de 9 camere plus apartament și am plătit masă pentru 20 de persoane pentru două zile, impresia generală despre gazde este negativă:
  • în mod curios, zic eu, nu am primit o cafeluță pe tot parcursul șederii mele acolo; mai mult, era o adevărată tevatură când comandam una deoarece trebuia plătită imediat, ca și cum aș fi fost doar în trecere și nu cazat acolo;
  • deși petrecerea era în toi, seara pur și simplu nu am avut acces la sala pentru servirea mesei, fiind nevoiți să stăm afară, chiar dacă în prima seară a plouat; domnișoara care era pe acolo (nu am aflat ce anume făcea, dacă era recepționeră, barmaniță, ospătăriță sau toate la un loc) a plecat acasă și a încuiat tot;
  • în momentul în care a fost încuiată sala cu mese, a stins și toate luminile, cele exterioare fiind conectate la același întrerupător cu cele interioare .... erau afară mese și scaune din lemn, faine, dar a trebuit să stăm pe întuneric, ceea ce mi se pare de neacceptat în condițiile în care am plătit servicii complete, la patru stele, pentru întreaga pensiune;
  • revin la povestea cu cafeaua de dimineață: ghiciți cine apărea ultima la bar? Domnișoara care ne făcea cafeaua a binevoit să-și facă apariția după ora 8.30 ... unii dintre noi, fiind matinali, s-au învârtit prin curte, deoarece spațiile comune ale pensiunii erau bine încuiate;
  • mâncarea a fost extrem de ....ciudată, ca să folosesc un cuvânt pe care vreau să-l consider neutru. De exemplu: tochitura musceleană și tigaia picantă au fost aproape fix la fel, diferența fiind, ați ghicit, de iuțeală! :) Oricum, mai știm și noi cum arată și ce este o tochitură! Ca să nu mai pomenesc de bulz, care exact ...bulz n-a fost!
  • deși apa și sucul făceau parte din meniul plătit, în prima seară cu greu au putut fi dibuite pentru ca a doua zi să fie în exces!
  • și, pentru a nu spune despre mine că sunt cârcotaș, o să laud papanașii! Deși au avut o altă rețetă în comparație cu ce mai știam noi, au avut mare trecere! Și clătitele la fel! (un bai tot a fost: degeaba mai comandai încă un rând, că nu mai erau, deși eram pregătiți să plătim suplimentar, după cum era și firesc).
Morala poveștii: deși nu am vrut asta, am reușit să scriu un mic ghid despre cum să nu te porți cu clienții care îți bagă bani în buzunar! Cu toate acestea, petrecerea a reușit, colegii sunt oameni faini și neplăcerile mai sus scrise au fost tratate ca o scamă pe mâneca de la sacou. Dacă ajungeți prin zona Câmpulung-Muscel și aveți nevoie de cazare, NU bateți la poartă la Amada!

P.S. Când spuneam că nu am primit o cafeluță, la primul punct al nemulțumirilor mele, făceam referire la faptul că aceasta a lipsit din meniul de la micul dejun ...


10 comentarii:

  1. Gigi mi se pare ok ce ai spus, experienta voastra poate ajuta la mai putine neplaceri pentru ceilalti, dar si o lectie pentru cei in cauza... daca ar citi si ar dori sa fie mai buni, greseli cu totii facem. Imi place ca toate aceste detalii nu a umbrit intalnirea voastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt exact de aceeași părere cu tine! Întâlnirea a fost o reușită, în ciuda micilor neajunsuri! :)

      Ștergere
  2. Uite postarea asta o sa-i doara, pentu ca internetul nu uita si nu iarta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Păcat că aşa înţeleg unii să promoveze "ospitalitatea" tradiţională românească. Mărunţişurile astea aduc neplăceri ce ar trebui evitate. Mai avem de învăţat la capitolul ăsta, până vom fi şi noi ca alţii, de pe alte meleaguri.

    O zi frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Consider că este exact invers: sunt departe de ceea ce ar fi trebuit să fie o impresie bună lăsată celor care le-au trecut pragul! Așa promovare .... :(
      Da, am înțeles ghilimelele, nu sunt tare de cap! O zi plăcută și ție!

      Ștergere
  4. Cu 8 lei se facea loc si de cafea - cam asta-i principiul in zona.
    Tot pe acolo am comandat mici la gratar, dupa meniu. Cand i-au adus se observa si din avion ca nu sunt luati de pe gratar ci din tigaie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am adus în discuție cafeaua, în special, din cauză că 1) sunt mare fan și 2) mi se pare greu de acceptat un mic dejun fără o cafeluță... Prin alte locuri de cazare unde am mai poposit, gazdele mi-au oferit, uneori, și a doua cafea, fără nazuri și figuri de ....venit la serviciu după ora 8.30!

      Ștergere
  5. sa stii ca si eu am gustat o data tot prin Arges o pomana a porcului si o tochiura care erau identice :))
    Amada, de retinut....noroc ca pana la urma te-ai simtit bine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, petrecerea a fost foarte faină!
      Cele două feluri de mâncare au fost identice, ochiometric vorbind! Arătau la fel, doar că una era iute! :))

      Ștergere