joi, 8 ianuarie 2015

Amestecul

Atribuțiilor de serviciu scrise în fișa postului cu tot felul de ordine primite de la șefi este o boală care macină multe instituții românești. Posibil ca rândurile mele să deranjeze pe unii dintre cei ce le citesc, dar exact de asta suntem diferiți: vedem aceleași lucruri/fapte/întâmplări din unghiuri uneori total opuse.


Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorii numită „Boboteaza”, credincioșii uită de pioșenie și duc adevărate bătălii pentru o sticlă cu apă sfințită. Știrile de la toate televiziunile ne prezintă marea îmbulzeală și nu este prima dată când am remarcat că jandarmii, care sunt prezenți pentru a sigura ordinea publică, sunt ajutoare de nădejde pentru distribuirea sticlelor mult așteptate. Întrebări am mai multe: de ce nu se organizează biserica astfel încât să facă această distribuire cu preoți, studenți la teologie (spre exemplu), voluntari, ....astfel încât jandarmii să-și vadă de treaba lor?  Că veni vorba, care ar trebui să fie treaba jandarmilor la o asemenea ceremonie? De ce ar trebui asigurată ordinea publică, atâta timp cât toți credincioșii vin la biserică cu inima curată, cu gândul bun și cu cei șapte ani de acasă? Da, cârcotașii o să-mi spună că acolo vin și răuvoitori care vor să deranjeze slujba sau să fure câte ceva, profitând de îmbulzeală. No, pe ei cine să-i prindă, dacă cei destinați să asigure ordinea publică împart sticluțe de apă, cu lada? 

Da, sunt nemulțumit de acest amalgam de instituții și repet: jandarmii nu au ce căuta să împartă sticle cu apă sfințită, nu asta este treaba lor! Cum de se întâmplă asta? Lasă că nu le-au căzut gradele, sunt tentați unii să răspundă. Nu, nu le-au căzut, doar că altul este rolul lor acolo. Acest „lasă că rezolvăm cumva să fie bine”, aproape la indigo cu „lasă că merge și așa” ne trage mereu înapoi. Cred că a venit vremea să facem un pas înainte, nu? Mai mult respect pentru instituții (chiar sau în primul rând din interiorul lor) ar fi binevenit, nu?

18 comentarii:

  1. De acord cu tine! Biserica ar trebui să se organizeze pentru asta.. şi da, jandarmii au altă treabă. Chiar acum ascult predica unui PS şi mă scoate din sărite intonaţia - parcă pluteşte diafan printre norişori, în timp e după colţ se petrece exact ceea ce povesteşti. Totală lipsă de comunicare dintre ierarhi şi "credincioşi"... şi nu numai de comunicare :(
    Bună dimineaţa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că nu sunt singurul care observă aceste chestiuni ....
      Neața!

      Ștergere
  2. Ti-ai dat cu agheazma pe motor? - la Iasi asa se poarta. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. acest amalgam de intamplari este jenant...
    am stat o singura data la coada la Moastele Sfintei Paraschieva la Iasi si pot sa spun ca niciodata nu m-am enervat atat de tare ca in orele pe care le-am petrecut la coada...
    oamenii sunt in primul rand vinovati pentru ca au pastrat "strategia" cozilor ceausiste, daca poti, baga- te in fata...
    ar fi atat de simplu sa astepti linistit sa-ti vina randul sa iei apa sfintita sau sa ajungi acolo unde ai nevoie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta în ceea ce privește mulțimea, dar cu jandarmii cum rămâne?

      Ștergere
  4. Corect punct de vedere. Cele doua institutii trebuie sa-si reaminteasca fisele postului !
    La bisericile pe langa care am trecut eu ( cele de cartier) era ordine. Cred totusi ca jandarmii ( ca persoane) sunt de vina. Eu am observat ca daca ii dai cuiva un costum oficial(o uniforma) isi schimba automat atitudinea. Eu am avut difertite altercatii cu tot felul de "costumati"(paznici, politia locala etc) pentru ca fotografiam cladiri din patrimoniu. Nu cred ca scria in fisa postului ca trebui sa alunge fotografii de pe domeniul public si care fotografiaza cladiri si nu persoane, dar "uniforma - le da acest drept" ! Concluzia mea a fost ca factorul uman este cel la care trebuie "lucrat" si nu fisa postului (cred ca se simt si ei importanti)! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simt nevoia să fac o mică precizare: jandarmii sunt îmbrăcați în uniformă militară, sunt militari! Trebuie făcută o diferență- între ei și paznicii sau diferiții angajați ai unor firme de pază. Chiar și politia locală este o instituție despre care se poate spune multe: foștii gardieni publici au fost reorganizați în polițiști locali, pentru directul interes bănesc al unor foști lucrători de la cel mai înalt nivel din poliție .....încearcă un exercițiu de memorie: cam cine s-a angajat ca gardian public? :(

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Culmea este că mai sunt câte unii care au sărit gardul! :(

      Ștergere
  6. Foarte adevărat! Românii au păstrat "vocaţia" cozilor de demult. Unii chiar mărturisesc că le e dor de stat la o coadă, că acolo aflai multe, "socializai", apoi te îmbrânceai până nu mai puteai! Eu am rămas cu o repulsie profundă faţă de cozi, încât dacă vod coadă undeva, plec imediat. Mai bine renunţ, decât să mai suprot îmbulzeala lipsită de orice urmă de civilizaţie a semenilor noştri. Şi.... dacă nici la cele sfinte românii nu se pot abţine... ce să mai zicem despre altele?
    O zi frumoasă şi... La mulţi ani cu bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O zi faină și ție!
      Nostalgia unei (unor?) generații se stinge greu ..... cozile sunt (încă) esențiale pentru unii ....uită-te cu atenție în jur și o să observi cum unele persoane te roagă să le ții rândul, că merg până la ... să ... și revin, repede.
      Îmbulzeala de la biserici, cu sau fără moaște, este un mare semn de întrebare pentru mine .....

      Ștergere
  7. pe mine ma amuza teribil stirile de seara din aceasta zi!
    asa cum ma amuza f tare stirile cu bataia celor din comuna Ieseana Ruginoasa din 31 decembrie! ma amuza in concluzie prostia.....
    nu ma mai ingrijoreaza , nu ma mai sperie....a inceput sa ma amuze....
    nu reusesc sa inteleg cum de te calci in picioare pentru o sticla cu apa....
    si nu reusesc sa inteleg cum poti sa te bati pe bune, crunt, pana la sange pentru o traditie, cica....
    mie imi pare jenant dar amuzat de-a dreptul....:))
    ambele situatii....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deși situațiile sunt amuzante, ele sunt (totuși) triste. Parcă regresăm .... :(

      Ștergere
  8. In ultima perioada sunt tot mai multi credinciosi sau nu,care merg la manifestari si vezi acolo o adunatura care se misca dintr-o parte in alta.functie de obiectul muncii.Nu ma duc la biserica,decat cand stiu ,ca voi fi eu cu cel de sus.In rest nu.Poate si asta e unul din motive,la noi multe nu sunt cum trebuie,dar cu cativa nu se poate face mare lucru.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate că mare lucru nu, dar este totuși un mic pas înainte să conștientizăm nefirescul acestor situații, alimentate din plin de instituția numită biserică.

      Ștergere
  9. Fara educatie si disciplina nu se poate face nimic nicaieri. :)

    RăspundețiȘtergere