duminică, 18 ianuarie 2015

Masa

Săracilor este un proiect deosebit pus în practică de un om inimos, Daniel Someșanu, care duce o adevărată campanie de întrajutorare a persoanelor aflate în dificultate. În fiecare sâmbătă, începând din luna mai a anului trecut, Daniel pregătește (gătește) un fel de mâncare, îl pune în caserole, îl transportă în cel puțin două locații în Cluj și Florești și în acest fel asigură o masă caldă unor bieți semeni, care au mare nevoie de ajutor. Activitatea este organizată prin donații de bani și alimente unei organizații neguvernamentale, Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Întro casă situată pe Bulevardul Muncii din Cluj Napoca, în fiecare sâmbătă se adună voluntari care pregătesc mâncarea. Ieri, sâmbătă, 17.01.2015, meniul a fost următorul: pulpe de pui cu sos și mămăliguță, desert și franzelă. Două oale mari au fost gata la timp, aproximativ 200 de porții au fost pregătite. De distribuția a 60 dintre ele m-am ocupat eu, impresionat fiind de dăruirea și omenia celor care doresc să răspundă prezent în fața nevoilor oamenilor nevoiași. În jurul orei 15.30 m-am prezentat la bucătărie unde Daniel pregătise deja totul: caserolele erau bine așezate în cutii de carton, eugeniile erau pregătite în pungi, pâinea am pus-o împreună în ceva sacoșe mai mari. Am încărcat porțiile de mâncare și am pornit la drum.


Prima oprire: biserica ortodoxă din cimitirul din Mănăștur, unde am predat 13 porții, după care ne-am continuat drumul spre Florești unde, tot în curtea unei biserici, eram deja așteptați. 47 de porții au fost distribuite aici. 


O franzeluță, două eugenii și o caserolă de mâncare au constituit o porție și vreau să vă spun că prețul a fost sub 3 lei! Aproape incredibil! Înțelegeți ce vreau să spun eu aici? Dau exemplu un pachet de țigări, a cărui contravaloare ar putea asigura o masă, sâmbăta, pentru cinci persoane aflate în mare necaz! No, ce ziceți, cine renunță la un pachet de țigări pentru a face o faptă bună?

Mi-am propus să mai dau și eu câte o mână de ajutor la distribuirea mâncării, din când în când. Este un gest mic, o contribuție neînsemnată la ceea ce ar trebui să urnească munții din loc: solidaritatea umană! Dacă sunt printre voi persoane interesate să pună umărul la acest proiect, vă rog să-mi dați de știre sau să-l contactați direct pe Daniel, direct pe site-ul organizației sau pe pagina de facebook.




25 de comentarii:

  1. Bună dimineaţa!
    Singurul mod în care aş putea ajuta: donaţie în bani.
    Spune-mi cum şi fac. Lunar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acestea sunt datele de contact și contul bancar unde pot fi făcute donații:

      Asociaţia Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului
      Cod Fiscal: 27220342
      Banca: CEC Bank Cluj-Napoca
      Cont LEI: RO29 CECE CJ07 30RO N078 7175

      Loc: Cluj-Napoca Str: Muncii Nr: 63
      Tel: 0755-068411 Email: publicatia@amd-cj.ro

      Ștergere
  2. Mai este un preot, in alta localitate, cu un proiect asemanator.

    RăspundețiȘtergere
  3. Extraordinar gest , faci un lucru minunat si prin expunera lui. Dumnezeu sa va aibe-n paza

    RăspundețiȘtergere
  4. frumos ca te-ai implicat în acest proiect! Emotionant!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo, felicitari tuturor celor implicati si organizatorilor! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. O treaba buna si serioasa.Cat de mult conteaza, chiar daca ajuti numai la transport.M-am oferit si eu cand puteam,dar la noi sunt oamenii neseriosi .

    RăspundețiȘtergere
  7. iar un gest frumos pentru care te felicit!
    bravo voua!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari pentru omenie. Un gest mic, dar plin de insemnatate!O saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  9. lucru rar sa primesti ajutor dezinteresat cand ai nevoie de el...felicitari celor care au curaj, sper sa aiba si puterea de a merge mai departe, felicitari tie, om inimos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai că nu am făcut mare lucru ....., oricum, mulțumesc frumos!

      Ștergere
    2. Ii multumesc lui Gigi si tuturor celor care ne apreciaza campania, e un efort colectiv: sambata am fost zece persoane implicate sponsori, donatori, voluntari, bucatar, la portionat, distribuit, curatenie, promovare. Ii ajutam pe cei necajiti dar pe noi ne ajutam ca suntem saraci la suflete, furati de propriile interese materiale zi de zi, impietriti la necazurile altora. Noi suntem saracii nu ei...iar cei care ajuta simt in suflet o caldura minunata, e dragostea fata de semeni ce ne transforma si pe noi, iremediabil in oameni!

      Ștergere
    3. Pentru puțin, Daniel!
      Eu îți mulțumesc pentru frumoasele cuvinte scrise aici!

      Ștergere
  10. Într-o societate ce nu vede mai mult decât propriile interese, e de apreciat gestul acestei campanii şi efortul voluntarilor ce dăruiesc din timpul lor altor semeni mai nevoiaşi...puțin cu puțin şi mână de la mână se poate dărui o masă caldă şi un zâmbet ....nimeni nu sărăceşte dintr-atât ba mai mult, mulțumirile mute din ochii celor căzuți în dizgrație îmbogățesc sufletul celor ce dăruiesc.
    Bravo oamenilor cu inimă ce fac acest lucru! Vă admir!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, sunt onorat de cuvintele frumoase scrise aici! :)

      Ștergere