Putem numi aşa operaţiunea pe care o fac firmele de asigurări , în diferite momente ale vieţii noastre , la adresa noastră . De fapt , la adresa portmoneului nostru .
Ce faci dacă ţi se strică televizorul ? Sau dacă iei hotărârea să-ţi aducă moşul un televizor nou , cu tehnologie LED ? Munceşti din greu , strângi cureaua şi totuşi omul de rând nu prea are un mic fond de rezervă din care să poată face cumpărături neprevăzute sau electrocasnice marca ,, moş Crăciun '' . Ei bine , marile lanţuri de magazine au la îndemână întotdeauna o soluţie : creditul pentru cumpărături care se poate acorda la sediul magazinului . Te aburesc de-ţi merg fulgii , doar- doar ,, vin în întâmpinarea dorinţelor tale de a avea obiectul mult dorit ! '' Vorba ultimei reclame de la o bancă , cu un zân : dacă nu acum , atunci când ?
No bine , no ! Dai fuga la serviciu , îl rogi pe contabil să-ţi completeze o adeverinţă de venit şi deja te imaginezi cum mergi acasă victorios , în costum de moş , cu televizorul sub braţ (mă rog , pe bancheta din spate , că e cam mare !) . Domnişoara care îţi intermediază împrumutul bancar este numai zâmbet (doar se bucură pentru tine , aşa-i ?) , te întreabă câte în lună şi-n stele : cine eşti şi de-al cui , de unde vii şi unde lucrezi , dacă ai nevastă , copii , socri , vecini , cum te înţelegi cu neamurile , ....etc . Printre toate poveştile astea , strecoară şi ceva de genul :
- Va trebui să încheiaţi şi o asigurare pentru şomaj sau doamne fereşte , incapacitate de muncă . În această situaţie nedorită , firma de asigurări vă plăteşte ratele
- Dacă aşa trebuie .... bâgui tu cu gândul la televizorul care merge aşa de fain .....
Continuă cu întrebările şi explicaţiile , scoate la imprimantă cam treizeci de foi , te roagă să le semnezi şi te conduce la casierie unde , cu una dintre hărtiile semnate şi de tine , te pune în posesia televizorului .
Ajungi acasă mulţumit , moş Crăciun este iubit de toţi , aşa-i ?
După sărbători citeşti contractul semnat să vezi ce şi cum faci să începi să plăteşti . Parcurgând pagină cu pagină , observi că pe foaia nr ... scrie că obţinerea creditului NU este condiţionată de încheierea unei asigurări , dar tu ai semnat o cerere pentru încheierea uneia ..... Cum era cu jumuleala ? OK . Citeşti în continuare şi când ajungi la contractul de asigurare constaţi că aceasta încetează în momentul în care termini de plătit creditul . Logic , nu ? Ei bine , dacă plăteşti anticipat , avantaj ei : asigurarea expiră atunci când termini de plătit , chiar dacă prima de asigurare era pentru o altă perioadă de timp . Nu vi se pare aiurea treaba asta ? Ai plătit prima pentru 12 luni , să zicem . Suma se adaugă la valoarea televizorului , se împarte la 12 , după care se adaugă dobânda , comision pentru nu ştiu ce , .... Aşadar , plăteşti şi dobândă pentru prima de asigurare . :) . Dacă te hotărăşti să plăteşti în 6 rate , prima de asigurare nu se recalculează .
Cum vi se pare asta ? Eşti sau nu jumulit pe viu , dacă te afli întro asemenea situaţie ? Ultima întrebare : domnişoara care zâmbeşte frumos şi te ajută să devii moş pentru o zi , ce părere are ?
P.S. Câţi dintre cei care a-ţi fost întro postură asemănătoare a-ţi citit cu atenţie şi răbdare miliardele de foi cu scris mai mare sau mai mic ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu