luni, 22 septembrie 2014

Teo

Trans este numele unei firme de transport public de persoane, internațional, despre care am mai scris pe aici din când în când. Joi a venit fiica mea din vacanță cu un autocar al acestei firme.


Firma clujeană este o opțiune importantă pentru românii care călătoresc în și din Italia, dar, uneori, comportamentul conducătorilor auto lasă de dorit. Ei, nimeni nu-i perfect, așa-i? Hmmmm ....
Să revin: miercuri seară a plecat fiică-mea din Italia spre Cluj și totul a părut să fie în regulă până în momentul în care șoferii au adunat banii pentru cursă, lucru care s-a întâmplat undeva între Budapesta și vama Borș. Deși unul dintre angajați s-a plimbat pe la fiecare prin autocar, la minute bune după ce operația s-a încheiat, unul dintre șoferi a anunțat la microfon că s-a produs o încurcătură și unul dintre pasageri nu a plătit, drept urmare îl invită pe acesta să meargă să plătească. O să încerc să zugrăvesc tabloul principal: întotdeauna banii se strâng spre sfârșitul cursei, în apropiere de destinație. Contravaloarea drumului se achită de cele mai multe ori în valută și deși nu cred că mai este nevoie să precizez, o să o fac: nu se emite nici un fel de bilet, bon fiscal sau nefiscal, nu mai vorbim de facturi sau alte alea .... motivul îl pricepeți cu toții, nu? 
După mai multe minute, anunțul se repetă, pe un ton încă politicos. Cel mai probabil nu s-a dus nimeni să plătească deoarece, în apropiere de vamă, anunțul a luat alte nuanțe: deoarece nu au plătit toți pasagerii, nu se vor mai opri la Oradea, unde urmau să coboare mai multe persoane, ci vor merge direct la Cluj! Poftim? Așa vorbești tu cu un grup de aproximativ 70 de persoane, care tocmai ți-au băgat în buzunar peste 4000 de euro? Nu fiți cârcotași, autocarul despre care vorbesc nu este cel din imagine, ci unul mai nou achiziționat de firmă, cu etaj, și în acela încap mai mulți călători! 
După oprirea obligatorie în vamă, a urmat o altă surpriză: prin autocar se plimba un tip care făcea chetă de la pasageri pentru a completa banii care trebuiau încasați, în caz contrar diferența trebuia suportată de șoferi, care, în treacăt fie spus, nu au fost în stare să țină cont cine a plătit și cine nu. Evident că m-am burzuluit și m-am gândit de bine la protagoniștii acestei întâmplări când mi-a fost povestită, dar asta nu a fost tot! Oprirea la Oradea a fost totuși respectată, iar pe drumul până la Cluj Napoca „glumele proaste” au continuat: călătorii de la etaj au fost amenințați că o să fie pornită căldura, în semn de represalii pentru neachitarea celor 60 de euro. Mai mult, la microfon erau înșirate tot felul de povești: că ar fi curioși să-i vadă fața celui care nu a plătit, ba unul dintre șoferi a spus că ar fi dispus să-i rupă și o mână împricinatului .... 
No bine, no!  Și asta-i țara mea, în care unii oameni, deși plătesc un serviciu, primesc disprețul fix între ochi, ca semn al mulțumirii adresate clientului care îngroașă conturile afacerii ...

22 de comentarii:

  1. Incredibil! Absolut incredibil! Stiu ca este adevarat, pentru ca am incredere in tine, insa situatia descrisa este infioratoare! Asa ceva nu cred sa mai existe altundeva decat la Teo! Trebuie insa facut ceva! Este bine ca ai acris aici, dar trebuie scros si direct la firma, direct la patronul firmei. Wow, asa ceva nu am mai auzit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, sunt diferențe atât de mari între locurile în care noi doi trăim .... :(

      Ștergere
    2. Aici, cu diferentele, trebuie sa iti dau dreptate, trist! Multe sunt altfel!
      Mi-am amintit acum o intamplare, un "nimic" dar care pe mine m-a marcat puternic.
      Fiind in concediu in Sibiu, am intrat intr-o zi intr-un magazin de incaltaminte si sotul meu a ales sa cumpere o pereche de slapi din piele. La caserie, duduia mi-a spus cat costa, i-am dat banii si ea mi-a dat restul, mai putin 450 de lei. I-am atras atentia si ea consternata ca astept "maruntisul" mi-a zis ca nu are. Senina. Eu am facut ochii mari, pentru ca in Germania primim restul pana la cel mai mic cent, ni se multumeste pentru cumparaturi si ni se ureaza o zi buna in continuare. Este deja rutina... si nu remarci cat de placut este decat atunci cand traiesti altfel de situatii :-) Tja... am inghitit in sec si m-am trezit cu slapii impinsi in mana. Am intrebat daca nu are o plasa ceva, ca doar nu o sa plec cu slapii asa!?! Ah, ba da, mi-a raspuns ca are. Si a scos o punguta mototolita, din plastic alb. Si mi-a pretins 250 de lei pentru. Am vrut sa ii amintesc ca ea, vanzatoarea imi era datoare 450, deci as fi putut primi aproape doua pungi dar... dupa mimica fetei mi-a fost clar ca asteapta banii de la mine. Ca in transa, i-am dat. Ce proasta! Dar mi-am spus "esti in concediu, nu te enerva! fii fericita ca nu te confrunti cu astfel de comert in fiecare zi!" Am platit, m-am scuturat ca de un vis urat si am iesit din magazin.

      Ștergere
    3. În privința restului, lucrurile au mai revenit la normal, nu integral, dar ....
      A existat o lungă perioadă în care toate magazinele de la colțul blocului dădeau rest gumă de mestecat, chibrituri, plicuri de cafea solubilă și te mai miri ce minuni! Evident că dacă veneai cu aceste nimicuri de acasă cu intenția de a „plăti” un alt produs, acest lucru nu era posibil, dar în sens invers era mereu o soluție la îndemână! Aveam chibrituri de mă enervau! :))

      Ștergere
    4. apropo de chestia asta cu restul. s-a intors un prieten din america si evident am vrut sa-mi povesteasca....ce i-a placut, ce nu i-a placut....
      azis asa:" toate ca toate, dar sa nu primesc restul pana la ultimul cent!!! asa ceva eu nu am mai vazut! ":))
      in italia nu exista asa ceva....un cent primesti rest daca e si bon! nu exista sa nu-ti primesti restul, oricat de marunt ar fi! si culmea, astia intotdeuna au marunt!!! :))

      Ștergere
    5. Una dintre diferențele esențiale dintre cele două țări (România și Italia) este respectul pentru muncă și de aici, indirect, respectul pentru bani! În România există o mare aroganță la adresa banilor mărunți, fiind în oarecare măsură o reacție la lipsa lor de valoare.

      Ștergere
  2. oribil, absolut oribil!
    Carmen are dreptate, trebuie reclamati dar ma indoiesc ca patronii acestei firme nu au cunostinta cu adevarat de ceea ce se intampla, cu siguranta stiu si inchid ochii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre modul cum s-au purtat șoferii, punctual vorbind despre acest drum, posibil să nu știe ....dar referindu-ne în general la ce se întâmplă în autocarele lor ....

      Ștergere
  3. Dacă ar fi emis bilete nu mai plângeau după 60 de EUR, putând să verifice cine nu a plătit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa s-a dat un vot în alb economiei negre...

      Ștergere
    2. Meteahnă de care cu greu vom scăpa! Culmea este că o parte însemnată a populației solidarizează cu economia neagră, că și așa statul nu-i ajută cu nimic, zic ei!

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Consider că este un compliment la adresa unora care amenință că pornesc căldura în autocar sau rup brațele călătorilor.....:(

      Ștergere
  5. in primul rand nu inteleg de ce transport cu autocarul! cursele lowcost circula foarte bine in Ro....
    toata lumea stie...bilete din timp, pret buuuun, te urci in avion relaxat si cobori la fel de relaxat dupa doua ore....
    in situatia data....ar trebui sa nu plateasca nici un calator biletul fara factura sau bon sau ceva la schimb! e deajuns sa fie unu cu gura mare....si incep si ceilalti! dar eu tot nu inteleg mentalitatea asta a romanului de a se lasa calcat in picioare....! de straini sau de alti romani mai cu tupeu....nu inteleg si pace!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Călătoria cu avionul este extrem de convenabilă și confortabilă în condițiile în care ești la o distanță relativ mică de aeroport sau dacă există posibilitatea să te ducă acolo cineva apropiat, să spunem. A te ruga de persoane mai puțin cunoscute să te ducă mai mult de 100 km (spre exemplu) la aeroport, deși infrastructura este impecabilă, dar scumpă, este o mică provocare. Transportul cu autocarul a redevenit o opțiune de luat în seamă, în cazul familiei mele, după ce cursele low cost s-au mutat de pe aeroportul din Forli.

      Ștergere
  6. Daca tiparul asta nu e tipic romanesc...
    Exista astfel de persoane si pe curse interne. La cursele interne stiu ca se taie doar un anumit numar de bilete si banii luati de la cei carora nu li se taie bilet le intra lor direct in buzunar, stiu ca mergem o data pe o cursa de 120 km pana la Bucuresti si am auzit intamplator, stand pe scaunele mai din fata, o astfel de discutie ceva de genul "pai ce mah ioane, eu sa nu imi fac banii de tigari pe ziua de azi? lasa-i ma ca merge si asa, eu muncesc doar pe salariul ala?"
    Banuiesc ca la cursele externe cu reusesc sa bage in buzunar toti banii luati de la calatorii fara bilet, dar patronilor le convine astfel pentru ca pastreaza mai multi bani si dau mai putini la stat.
    Insa atitudinea soferilor mi se pare cu totul dezgustatoare, cred ca as fi ripostat cumva, sunt o fire mai vulcanica, dar cata vreme au platit pentru serviicile oferite de ei ar trebui sa fie respectati, sunt oameni si merita respect! Ar trebui facuta totusi o sesizare undeva mai sus si cred ca daca se aduna mai multe astfel de sesizari se vor vedea obligati sa ia ceva masuri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea este că mi s-a părut atât de mizerabilă atitudinea, încât m-am cam enervat. După un timp, am ajuns la concluzia că este de ajuns, din punctul meu de vedere, să-i fac de minune în lumea-ntreagă! Sincer, nu am energia necesară să-i sun și să stăm de povești interminabile pentru un fapt pe care îl vor condamna în fața mea și de care sunt șanse, ca în urma mea, să nu le pese nici cât negru sub unghie.

      Ștergere
  7. Asta pentru ca nu se gaseste cineva sa-i filmeze ,cu camera ascunsa, si apoi sa dea publicitatii.Numai ca la noi omul da,numai sa scape si sa nu mai aibe de-aface cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu-mi plac nici mie deloc chestiile astea! Precis sunt cunoscute, dar nu se face nimic pentru ca o fi vreun smecher in spatele afacerii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot să spun nimic despre cel care are afacerea asta, nu-l cunosc, dar întâmplarea descrisă a fost oribilă și spune multe despre nivelul de educație al unora dintre noi, cei care mergem la un moment dat împreună pe un drum sau altul, fără să știm pe cine avem alături! :(

      Ștergere