vineri, 24 mai 2013

Clătitele

                      Sunt deosebit de pretenţioase cu cei care le mănâncă ! Aceştia trebuie să fie , în primul rând , pofticioşi ! Cum sună ceea ce am scris mai sus ? OK , mărturisesc următoarele : îmi propun să vă spun cum fac eu clătite , ce reţetă folosesc şi prin asta să mă alătur campaniei : http://www.beko-innovachef.ro/ .
                      Acestea fiind deja scrise , iată ingredientele necesare : 1 kg faină albă (000) , 1 l lapte , 1,5 l apă minerală (cu bule , cum ar spune cineva !) , sare (după ochi !) , 4 ouă , 150 ml ulei de floarea soarelui (e foarte bun cel de pe la noi ) , dacă vă place coaja rasă a unei lămâi .  Pentru umplutură sunt necesare : dulceaţă de căpsuni , pastă de măceşe , cremă de cacao , smântână (minim20%), caşcaval ras 150 gr şi orice altă combinaţie vă mai place . :) . De exemplu , urdă 300 gr , zahăr 75 gr şi un ...snop de mărar .
                      Întrun vas mare şi fain (neapărat) se pune făina , apoi sarea şi laptele . Urmează ouălele şi 1 l de apă minerală cu multe bule ; cu mixerul se omogenizează cele mai sus menţionate pe vitaza turbo ! După ce la suprafată apare o mică spumă , se pun cam 50 ml ulei ; se continuă amestecarea şi se completează cu apă minerală până se obţine o compoziţie care curge uşor (acest lucru se verifică , bineînţeles , cu un polonic !) . Cei care doresc , în acest moment adaugă coaja de lămâie . Ei bine , abia acum urmează surpriza : tocmai v-aţi făcut de lucru pentru o oră/o oră şi jumătate , la două tigăi ! :) Şi nu mai puţin important , aveţi ocazia să vă împrieteniţi cu toţi vecinii de pe scară ! Îmi pare rău dacă nu zâmbiţi , dar asta este reţeta !
                      Se pun pe foc cele două tigăi în care se toarnă uleiul , la încins . Se pune uleiul întrun bol şi cu ajutorul polonicului turnăm , cu calm şi metodă , cele aproximativ 100 de clătite , în cele două tigăi ! Se coc cu grijă şi atunci cănd se dezlipesc singure , se face manevra aceea amuzantă în care clătita fie se întoarce , fie se lipeşte de tavan ! Se pune un strop de ulei cu ajutorul unei linguriţe înainte de a pune fiecare clătită în tigaie . Şi tot aşa , până când vasul cel mare şi fain se goleşte . :)
                      Pentru umplerea lor sunt mai multe variante :
1 . se ung pur şi simplu cu dulceaţă sau cremă de cacao sau pastă de măceşe .
2 . se ung cu smântână şi se adaugă dulceaţă de căpşuni .
3 . se ung cu smântână ,se pune caş ras apoi o clătită şi iar smântână , caş , clătită , ....  . Construcţia astfel obţinută se pune la cuptorul încălzit bine în prealabil pentru 10 minute .
4 . urda se presară cu zahăr şi se amestecă liniştit ; se adugă trei fire din snopul de mărar şi se continuă mişcarea (musai) liniştită de amestecare . Cum de ce ? Aşa trebuie , n-o să schimbăm noi acum reţeta ! Cu acest amestec se umplu clătitele pe care le împăturaţi în două şi le mai coaceţi un pic în tigăile despre care credeaţi că a-ţi scăpat .
                       No bine , no ! Acum mergeţi şi daţi sfoară-n scară şi chemaţi vecinii la masă . Cel mai bun semn dacă v-au ieşit sau nu este salutul de a doua zi !
                       Promit că prima dată când voi pune în practică reţeta foarte complicată pe care v-am descris-o mai sus , revin cu un articol nou în care o să fie şi fotografii .
                       Cu acest articol m-am alaturat campaniei Blogchef.ro – Gatim ce poftesti!, in care Andreea Patrascu, Cetin Ametcea, Sebastian Bargau si Radu Bazavan se lupta pentru titlul de „Blogchef”, powered by BEKO

2 comentarii: