luni, 12 mai 2014

Festivalul

                    Transylvania History Days s-a desfășurat în week-end-ul 9-11 mai în Cluj Napoca. Foarte fain și interesant. Organizatorii și-au propus să readucă în prim-planul zilelor noastre pagini vii din istoria strămoșilor noștri, dacii și romanii. În Parcul Central din orașul de pe malul Someșului au fost ridicate adevărate tabere ale celor două mari civilizații, cu ateliere de meșteșuguri, prezentări de arme și echipamente specifice primelor două secole din era noastră.
                   Sâmbătă, 10 mai, în Parcul Central, de la ora 18.00 au avut loc confruntări daco-romane, prin bunăvoința celor de la TERRA DACICA AETERNA, care este prima asociație din România care se ocupă cu reenactment-ul legat de perioada antică (reeenactment-ul este o modalitate prin care istoria este “retrăită” la propriu, prin confecționarea de îmbrăcăminte, arme, unelte, locuinte, etc). Îmi face plăcere să vă prezint mai jos imagini surprinse pe parcursul desfășurării ostilităților:
                  Legiunea a XIII-a Gemina este principala legiune din Dacia, staționată la Apulum (Alba Iulia) între 106-268 d.C.:



                     Legiunea a V-a Macedonica, staționată în castrul Potaissa (Turda) între 166-275 d.C.:



                      Așa cum îi stă bine oricărui invadator, romanii se pregătesc de atac, în cele două tabere:



                        În tabăra dacilor este liniște. De fapt ei nici nu sunt acasă. Cred că erau la muncile câmpurilor:




                         Norii negri ai războiului acoperă cerul. Se duce vestea despre năvălitori, dacii se adună și se pregătesc de luptă. Încet, încet, cele două armate ajung față în față.
                         Dacii:



                         ... și romanii:



                          A sosit vremea să vorbească armele. Conducătorii romanilor dau ordinul de atac, iar cele două legiuni trec la executare:



                          Deși au fost întâmpinați cu o ploaie de săgeți ale dacilor (așa cum se poate vedea mai sus), vitejii ostași romani pătrund peste daci:



                           Dacii nu se lasă impresionați, resping atacul, ba mai mult, trec la contraatac:


                          Este rândul romanilor să se apere:


                             
                        Bătălia este crâncenă:



                       Conducătorii celor două tabere ajung la concluzia că este bine pentru toți să se ajungă la un armistițiu, care să dureze cam un an, până la ediția viitoare, când ostilitățile vor fi reluate, cel mai probabil de unde au rămas. Cu mențiunea că nici un dac, roman sau spectator nu au fost răniți, protagoniștii salută publicul.
                        Romanii:


                        ... și dacii:


                        No bine, no! Foarte fain la Cluj! Am avut parte de o după-amiază de sâmbătă extrem de interesantă. Este o bună dovadă că dacă există voință, aproape orice este posibil! Nota 10 celor care au gândit și realizat acest eveniment! Jos pălăria!


                        P.S. Am avut plăcuta surpriză, răscolind încoace și încolo, să găsesc un filmuleț al celor ce vi le-am descris mai sus. Dacă sunteți curioși și aveți la dispoziție cam 15 minute, sunteți invitații mei să vizionați aici cele întâmplate.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu