joi, 1 mai 2014

Gunoiul

                    Menajer este una dintre marile provocări ale vremurilor pe care le trăim. Mai mult, o parte însemnată din ceea ce aruncăm zilnic de la locuințele noastre poate fi redirecționată cu eforturi minime și puțină educație. Din punctul de vedere al mediului înconjurător, educația înseamnă viață!
Chiar dacă ne prefacem a fi indiferenți, nimănui nu-i place așa ceva:

 
                   Soluția problemei este relativ simplă: colectarea selectivă!
 
 
 
                    Ideea principală a acestei noi atitudini este de a cunoaște pașii necesar a fi parcurși pentru o colectare separată corectă:
                    * Identifică;
                    * Presează;
                    * Depozitează;
                    * Depune.
                   Teoria este următoarea: identifică deșeurile de ambalaje din locuința ta; presează bine ambalajele pentru a economisi spațiu; depozitează ambalajele deja presate separat de gunoiul menajer; depune deșeurile de ambalaje în containerele special destinate, pe categorii, astfel: plastic și metal în cele de culoare galbenă, sticlă în cele de culoare verde și hârtia în cele albastre. Atenție la precizările următoare:
                    - sunt deșeuri de sticlă recipientele din sticlă de la băuturi și produse alimentare; sticlele și borcanele. NU fac parte din această categorie următoarele: cristal, oglindă, porțelan, ceramică, becuri și neoane, veselă și pahare;
                   - fac parte din categoria deșeurilor de hârtie: pungile de hârtie, cutiile de carton și ambalajele pentru sucuri și lactate. NU sunt deșeuri reciclabile de hârtie: ziarele și colile de hârtie, deșeurile de ambalaje din carton sau hârtie contaminate;
                   - sunt deșeuri reciclabile din plastic sau metal următoarele: recipientele de plastic pentru băuturi (PET), ambalajele produselor alimentare, cosmeticelor și detergenților, caserolele și farfuriile de plastic sau polistiren spălate în prealabil, pungi de plastic, dopuri metalice, conserve de metal, doze de aluminiu și spray-uri alimentare sau cosmetice. NU fac parte din această categorie: ambalaje de plastic care au conținut de substanțe toxice, corozive sau ulei de motor, seringi, tacâmuri de plastic, ghivece de flori, CD-uri, DVD-uri, jucării, folie de aluminiu, veselă, tacâmuri și pahare de metal, agrafe metalice de hârtie.
                     Acum, că am terminat cu această lungă, dar precisă introducere, iată care este, de fapt, tema postării de astăzi: o nouă competiție este în desfășurare din dorința de a salva ceea ce se mai poate salva. Este vorba despre ORAȘUL RECICLĂRII, ediția a II-a, care se desfășoară pe perioada primelor șase luni ale acestui an.
 
 
 
                        Treizecișidouă de orașe s-au mobilizat la provocarea lansată de Eco-Rom Ambalaje și au pornit la lupta colectării selective. ,,Primăriile înscrise în competiție se vor lupta pe mai multe „fronturi”: cel al calității serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniții” de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile și, în final, al celor mai mari cantități de deșeuri de ambalaje colectate.”  Primarii îndeplinesc rolul de conducător în luptă și au ca principală sarcină să-i convingă pe toți din jur că protejarea mediului nu este o opțiune, ci un principiu de viață! Ei bine, prin acest articol îmi aduc aportul la mediatizarea campaniei printre locuitorii din CLUJ NAPOCA, oraș unde locuiesc și pe care îl susțin în această întrecere pentru viață.
 
 
 
 
                          
                       Tot am stat eu și m-am uitat lung la ceea ce am scris până acum și, deși sunt cam multe fotografii, este musai să mai adaug una. No bine, no! Dooaaaaaaamnelor și dooooomnilor! Marele premiu pentru orașul câștigător este:
 
 
 
                          No, ce ziceți? A, stați să vă spun despre ce este vorba, ca să înțelegeți pentru ce mă strofoc eu aici:  o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.  Ei, cum sună asta? Clujeni, dacă vreți să câștigăm împreună acest extraordinar premiu și să fim cu adevărat prieteni cu mediul, mobilizați-vă, cu mic, cu mare și colectați selectiv deșeurile!  Nu am epuizat cele ce aș putea spune despre acest subiect, dar... mai las și pentru data viitoare! :)
                         Alte detalii despre cele scrise mai sus puteți găsi aici.
 

 
 
 


 
                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu