Filmul este un mare pas înainte în direcția relațiilor dintre români și țigani și, după modesta mea opinie, va fi un instrument grozav în normalizarea acestora, mult peste proiectele ticluite de politicienii români și europeni, cu bani mulți și efecte aproape invizibile, toate pline de expresii și atitudini îndelung tocate, mărunt, mărunt, ori de câte ori interesul electoral o cere!
Ideea principală este relația dintre doi copii, unul român și unul rom, care trăiesc într-un sat uitat de lume, în Transilvania. Copiii aceștia spun o poveste, fiecare în felul său, pe rând, nu în același timp. Subiectul poveștii? Foarte fain: în sat trăiesc două clanuri de țigani: Ceapă, care cultivă ...ceapă și Usturoi, care se ocupă cu usturoiul. Usturoi are bani și tot ce dorește, Ceapă este sărac lipit. Între doi tineri dintre cele două clanuri apare o idilă, exact ca un Romeo și o Julietă din vremurile noastre... În calea nunții celor doi stă lipsa banilor lui Ceapă, care nu este în măsură să îi dea fetei o zestre pe măsura pretențiilor lui Usturoi. Copilul lui Ceapă crede că o soluție a problemei ar fi un drum la Hollywood (sau la Cluj) unde să se facă actor, statut care i-ar aduce zile de stat în piscină cu fete faine și bani, cu care ar putea plăti zestrea cerută de Usturoi. În această aventură îl atrage pe prietenul său și .... mă opresc aici, nu am nici interesul și nici talentul și nici nu mi-am propus să vă povestesc filmul. Cu poante excelente, personaje pitorești, grai dulce ardelenesc, filmări făcute în Cluj, sunet de o calitate impecabilă, o coloană sonoră de invidiat, personaje care te provoacă să nu stai încruntat, filmul este cu adevărat altceva, la ani lumină distanță de comediile românești difuzate pe diverse canale tv.
Premiera a vut loc la Casa TIFF, pe parcursul desfășurării Festivalului Internațional de Film din Transilvania care a are loc în fiecare an în Cluj, ca un mic omagiu adus faptului că prezintă frumosul oraș în multe scene ale filmului. Pe măsură ce se apropie ora difuzării, emoțiile cresc:
Sosesc, pe rând, actorii:
Unul dintre ei (Gabriel Oană, alias Gaben) și-a intrat repede în rol și a trecut la controlul biletelor:
Cum care bilete? Chiar dacă intrarea a fost liberă, biletele au fost acestea:
Ultimele pregătiri
Aglomerație mare, mon cher!
Câteva cuvinte de introducere, emoții uriașe...
Și a început filmul! :)) Deși este bine știut de toată lumea că la film nu se aplaudă la replicile pline de inspirație, marca Groparu, de mai multe ori am aplaudat cu toții....da, da, este în regulă... filmul este excelent... comedie spumoasă....cel mai probabil toți cei prezenți au fost încântați de ceea ce au văzut!
Deși am mai scris asta, felicitări Radu! Ție și întregii tale echipe, care a făcut adevărate minuni din dorința de a demonstra că se poate și altfel!
După film, am avut ocazia să-i vedem în fața ecranului de proiecție pe toți cei care au fost prezenți din marele grup care au gândit și creat Usturoi-ul:
Cam asta a fost. Fain! Umblă vorba prin târg că următoarea difuzare pentru publicul românesc va fi în cadrul Festivalului de Film Internațional Comedy Cluj, ediția a VI-a, care va avea loc în perioada 10-19 octombrie 2014. La Cluj, desigur! :))
Mai bine decât oricine altcineva vorbește despre film chiar Radu Băzăvan, cu ocazia unui interviu pentru o televiziune:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu