vineri, 27 iunie 2014

Lipsa

Scării de valori morale și sociale, bătaia de joc la adresa diverselor categorii profesionale, disprețul pentru toți cei care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu potenții unei zile au dus țara mea la un dezastru social, moral, politic și de ce nu, educațional. Situația în care este pusă familia președintelui statului este uimitoare și total neașteptată. Că ea se datorează întru totul unor ...relații nepotrivite pe care membrii acesteia le-au avut cu unul dintre clanurile țigănești din România, asta este o altă poveste. Până de curând, politica externă românească susținea sus și tare că problema rromilor este una europeană, nu națională, doar a noastră! Păi cum mai putem afirma asta când scandalul în desfășurare a atins un nivel nemaiîntâlnit până acum în nici un alt stat european?
Ceea ce mă enervează pe mine cel mai tare în tot acest circ televizat (actul de justiție nu se face la televizor sau cel puțin așa cred eu că ar fi normal!) este relația avocat-client în care se află Abraham. Da, acel Abraham, care a fost șeful poliției române, care are o pensie (deloc mică!) de la statul român, cuvenită pentru anii de serviciu în slujba patriei, de cealaltă parte a baricadei! Cel mai temut clan interlop de pe plaiurile românești are ca avocat pe un fost șef al poliției române! INCREDIBIL!
Scară de valori? Moralitate? Mândrie profesională? Hmmm ...
Da, știu, este dreptul oricui să profeseze meseria pentru care este calificat, în condițiile impuse de lege și după bunul plac sau interes! Totuși, o palmă trasă instituțiilor care stau de strajă democrației... un simbol al luptei, de cele mai multe ori surde, dintre bine și rău a fost înclinat definitiv în favoarea răului. Este dreptul fiecărui avocat să-și aleagă orice client dorește, dar nu pot să nu întreb: numai mie mi se pare că putreziciunea iese la suprafață tocmai prin asemenea gesturi? Da, fiecare cetățean are dreptul la apărare, dar ca un lider temut al clanurilor țigănești să fie apărat în instanță de un fost șef al poliției române mi se pare grăitor pentru locul pe scara evoluției morale, sociale și educaționale unde ne aflăm de fapt.
Mai ieri profesorii au fost luați în derâdere de politicieni mai vechi și mai noi: unii au dat legi pentru creșterea salariilor, alții au propus planuri cincinale de recuperare a salariilor stabilite fix de acele legi, deși ele au fost câștigate în instanțe de judecată ... acești profesori sunt puși să-i învețe pe copiii de azi și de mâine despre cinste, onoare, corectitudine, respect, națiune, justiție, moralitate ... problema principală este că, după atâtea încercări, este posibil ca ei însăși să nu mai creadă în ele și astfel ajungem în haos. Fără educație nu putem vorbi despre demnitate și onoare, pentru că nu stăpânim termenii care ar defini aceste calități.
Un alt gând, mai așa, de familie aș putea spune, este următorul: orice bunic își învață nepoții deosebirile dintre bine și rău, spune povești în care, de cele mai multe ori, învinge binele. Un general în rezervă, fost șef al poliției române (știu, este a treia oară când scriu asta!), care și-a dedicat cea mai mare parte a vieții luptei pentru ca binele să învingă, va avea probleme în a-și convinge nepoții despre diferențele dintre bine și rău când a jucat și rolul de apărător al răului, doar așa, de dragul celebrității! Oare ce resort intim te face să dorești să-ți lipești numele de persoane celebre, deși acestea sunt, în realitate, ocolite de toți oamenii zdraveni la cap? Este posibil ca eu să fiu în continuare unul dintre ultimii idealiști sau este la fel de posibil ca la avocați să nu se aplice chestiunea cu poveștile spuse nepoților.
Am recitit cele deja scrise și mi-a atras atenția expresia relații nepotrivite scrisă mai sus. No bine, no!
Prea multă încrâncenare strică la frumusețe... Mai țineți minte în ce situație amuzantă a fost această expresie folosită de cel mai puternic om al planetei de la sfârșitul secolului trecut? Este deosebit de interesant, făcând o paralelă, să aflăm cine va fi la sfârșit, în această poveste românească, Monica și cine Bill! Voi ce credeți? :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu