duminică, 22 iunie 2014

Subiect

Ușor indiferent și îndepărtat pentru americanul de rând, extrem de sensibil pentru europeni: sârbii au comis atrocități în Bosnia în 1992, cu precădere în rândul musulmanilor. Trupele americane, sub stindardul NATO și cu acceptul ONU au ajuns pe teritoriile care au aparținut cândva fostei Iugoslavii cu scopul declarat de a menține pacea, după ce au bombardat, în prealabil, zonele sârbești. Pe acest fond istoric, filmul Killing Season (Sezon de vânătoare), 2013, prezintă o poveste americană în care un sârb care a scăpat cu viață după împușcarea sa și ajunge în USA pentru a-și regla conturile cu cel care a apăsat trăgaciul.Cu Robert De Niro și John Travolta în rolurile principale, pelicula tratează povestea răzbunării în clasicul stil holliwoodian, cu peisaje extrem de frumoase, care aproape îți taie răsuflarea, cu răsturnări de situație aproape previzibile (doar trebuie să adune 91 de minute de film), cu mici trimiteri la destinele schimbate ale militarilor americani după ce au văzut grozăviile războiului. Nu mă pot abține să nu pun o întrebare, care are legătură cu lumea reală: cine i-a rugat să fie jandarmi mondiali? În foarte multe filme tratează subiectul traumelor de după război și în foarte puține motivele pentru care au pornit la el. La război, desigur. 
Una peste alta, am văzut filmul vineri seara și am nimerit-o! Este un film de week-end, cu actori care nu au nevoie de prezentare în cercul iubitorilor de film, cu un subiect care merge ușor și la sfârșitul căruia nu îți pui întrebări existențiale sau de alt gen. Relațiile inter-umane sunt cheia scenariului ...
O observație aproape de necrezut: pe tot parcursul filmului, personajul interpretat de Robert De Niro suferă tot felul de împunsături și tăieturi la piciorul drept, după cum se poate vedea cu ușurință și în fotografia de mai sus. La sfârșit, acesta coboară dintr-un taxi și se îndreaptă spre casa fiului său șchiopătând de piciorul ...stâng! Asta da stângăcie! :))
Dacă sunteți interesați, puteți să vizionați mai jos clipul de prezentare:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu