miercuri, 20 august 2014

Ediția

A cincea a Zilelor Culturale Maghiare este în plină desfășurare la Cluj. În perioada 17-24 august au loc în orașul meu sute de evenimente dedicate tuturor categoriilor de vârstă, care au în prim plan artiști maghiari, dar nu numai.
Eu o să vă scriu despre un singur eveniment (azi): vizitarea turnului cu ceas al Bisercii Sf. Mihail, care este un adevărat blazon al Clujului, peste veacuri.


Construcția acestei biserici a avut două mari etape: 1316-1390 și 1410-1487. Inițial au fost proiectate două turnuri, dar între 1511-1543 a fost construit doar unul, care a fost distrus în urma unui incendiu în 1697. A fost reconstruit în 1744, dar și acesta a fost demolat în 1763 după ce a fost deteriorat în urma unui cutremur, existând un mare risc de prăbușire.În sfârșit, în perioada 1837-1860 s-a construit actualul turn cu ceas, în stil neogotic, a cărui înălțime, cu tot cu crucea din vârf, atinge 80 de metri (sursă informații).


Ei bine, vizitarea acestui turn faimos din Cluj nu este permisă tot timpul, fapt pentru care mie mi s-a părut un prilej de neratat. Intrarea se face liber și niște scări din lemn te așteaptă:


La primul nivel sunt depozitate tot felul de lucruri:

Printre ele există și un trup sculpat în lemn, fără brațe și picioare ...


La nivelul următor se găsesc diverse dispozitive pentru ridicat materiale
și urme ale unei vizite efectuate acum 50 de ani :


Scările și întreaga infrastructură din interiorul turnului sunt din lemn:


Așa se văd din interior ferestrele rotunde de la nivelul patru al turnului:La etajul cinci sunt clopotele, automatizate:În sfârșit afară, pe balconul foarte ...strâmt:Foarte fain și totodată extrem de interesant să vezi orașul din acest punct central, de la această înălțime:
Din păcate, dar din motive lesne de înțeles, nu am avut acces la ultimul nivel, unde este situat ceasul.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu