vineri, 14 iunie 2013

Nedreptăţile

                 Sunt prezente zi de zi în viaţa noastră . Deja au devenit ceva obişnuit , încât atunci când acestea lipsesc ajung să mă întreb : oare ce este în neregulă ? Mai mici sau mai mari , acestea ne strică micile bucurii ale vieţii , ne sufocă visele şi ne taie voinţa de a spera la mai bine . În opinia mea , lipsa educaţiei este principalul motiv al faptelor negative prezente peste tot în jur .
                 Exemple ar putea fi multe . Nu am reuşit încă sa înţeleg cum se face că tot mai mulţi dintre noi îşi iau câini de companie . Nu am nimic împotriva animalelor , căţeii îmi sunt chiar dragi , dar a-ţi lua un animal în casă (familie) înseamnă şi obligaţii faţă de ceilalţi . Nu este absolut deloc în regulă să-ţi plimbi necuvântătorul şi să laşi dovezi solide peste tot în drumul tău . Este ilegal şi , mai mult , o lipsă de respect la adresa celorlalţi .
                 La oraş , cei mai mulţi dintre cetăţeni locuiesc la bloc . Unii dintre ei , bătrânele mai ales , hrănesc grupuri mai mici sau mai mari de pisici care trăiesc astfel în jurul scărilor de bloc şi adeseori în apropierea locurilor de joacă pentru copii .Ei bine , pe aici se găsesc aşa numitele gropi cu nisip unde ,,haitele'' de pisici îşi fac nevoile şi le ascund cu grijă , creînd micuţilor adevărate surprize .
                 Viaţa la bloc presupune multe compromisuri . Cheltuielile , spre exemplu , sunt obligaţii ale fiecăruia dintre locatari . No , şi ? Sunt destui pe care acest aspect nu-i impresionează şi drept urmare , nu le plătesc . Proasta legislaţie face acest lucru posibil . Dacă fiecare dintre proprietari ar avea contracte individuale de furnizare a utilităţilor , totul ar fi mai simplu şi este evident că nu ar prea exista rău platnici , deoarece dacă nu plăteşti la timp şi în totalitate , utilitatea reaspectivă îţi este întreruptă . La bloc , cei ce nu plătesc sunt cu greu constrânşi să o facă prin procese interminabile , timp în care vecinii plătesc datoriile la comun . Oare nu este timpul ca domnii din parlament să facă o lege nouă în acest sens ? Ei na , am uitat , ei nu mai locuiesc de multişor la bloc !
                   Despre învăţământ se scriu zilnic zeci sau sute de articole . Prea puţine de bine . În fiecare an , pe parcursul desfăşurării anului şcolar , diverşi indivizi fac tot felul de schimbări ,unele pe ultima sută de metri , din motive adeseori discutabile , doar pentru că pot să o facă . Pentru a se simţi importanţi . Nu contează ce înseamnă asta pentru miile de elevi care au în fiecare an câte o surpriză . Neplăcută .
                   Popimea din România este tot timpul întro întrecere : cine face o biserică mai frumoasă , mai înaltă , cu clopote mai faine sau mai automatizate . Instituţia bisericii a ajuns să lase deoparte componenta socială şi de întrajutorare . Pe fondul scăderii vertiginoase a nivelului de trai , numărul persoanelor care trăiesc în condiţii mizerabile este tot mai mare . Biserica se face că nu vede şi face un obiectiv de performanţă din construirea catedralei mântuirii neamului . Oare nu erau mai mântuiţi copiii din localităţile izolate ale României dacă biserica le cumpăra un microbuz care să-i ducă zilnic la şcoală ? Sau bătrânii care rămân ai nimănui dacă ajung în centre sociale pe lângă bisericile care sunt câtă frunză şi iarbă ? Sau bolnavii în stare gravă , care adesea nu îşi permit un tratament corespunzător din lipsa banilor , ce ar zice dacă ar veni un preot şi ar dona o sumă de bani pentru acoperirea costului tratamentului ? Sau.....? Sau .... ? Realitatea o vedeţi şi voi : atunci când are loc o paranghelie printre popi , la poarta restaurantului te simţi ca la salonul auto de la Detroit . Şi binefacerea înseamnă mai nou un loc prin consiliul local , unde prea cucernicii preoţi încearcă să-şi manipuleze oponenţii politici prin pilde din biblie .
                    Tinerii de azi sunt cei care ne vor plăti pensiile mâine . Sau nu ? O generaţie (sau mai multe) care este lipsită de orice model , care nu are o scară de valori , care este nepoliticoasă şi care se visează ca drăguşanca sau ca mutu cel din fotbal (am scris intenţionat numele cu litere mici , în semn de protest) , care vede cum cei ce fură trăiesc mai bine şi , culmea , fără griji , care primeşte drept model comportamental să stai în faţa blocului , să mănânci seminţe şi să scuipi la fiecare treizeci de secunde este oare în măsură să meargă cot la cot cu generaţiile europene ?
                    Ţiganii care vând legume şi fructe la aproape toate mesele în piaţă , deşi neam de neamul lor nu a pus mâna pe sapă ; taximetriştii care sunt obraznici şi nepoliticoşi , deşi tu îi plăteşti pe ei şi nu invers ; şoferii de autobuz (troleibuz) care conduc mijloacele de transport în comun ca şi când ar avea saci cu cartofi la bord ; cred că ar mai fi .....
                     Dacă doriţi , puteţi să scrieţi şi voi despre ceea ce nu vă place în jurul vostru . Sunteţi invitaţii mei !           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu