marți, 25 iunie 2013

Vara

                      A sosit fără nici o urmă de îndoială . Şi nu fac referire la faptul că tocmai a fost sostiţiul de vară , pe 21 iunie (în termeni populari , a fost cea mai lungă zi din an ) , ci vreau să vă spun despre apariţia pepenarilor în Cluj Napoca . Acest minunat oraş în care trăiesc are punctele lui slabe . Deşi unii se tot bagă în seamă cu trompete de genul ,,capitala Ardealului " , ,,oraş de cinci stele" , eu sunt sceptic în a pune o astfel de etichetă . Ei bine , motivele ar fi mai multe : centrul oraşului este sufocat de magazine ,,second hand" (ştiu , nivelul de trai coborât al românilor face să meargă această afacere , dar să fiu scuzat : chiar aşa , să ne îmbrăcăm cu hainele pe care alţii le aruncă ?) , curăţenia stradală lasă de dorit prin cartiere , praful ne-a invadat fără speranţă de aer curat , locurile de joacă pentru copii sunt locurile preferate ale animalelor de companie pentru a-şi satisface necesităţile (asta spune totul despre stăpânii lor , aşa-i ?) , ..... .
                      Peste toate cele enumerate mai sus , subiectul de astăzi sună cam aşa : cum este posibil să transformi zone din domeniul public în adevărate centre de camping pentru vânzătorii ambulanţi de pepeni ? Să vezi pe marginea trotuarului familii întregi care dorm în corturi sau sub cerul liber , fără toalete (oare cum îşi rezolvă acele probleme?) sau apă curentă , înconjuraţi de pungi pline cu resturi de tot felul ...... ăsta da oraş de cinci stele . Această situaţie este peste puterea mea de înţelegere . Deosebit de amuzant ar fi să îi ceri unui asemenea comerciant verificarea metrologică a cântarului ! Miza să fie oare taxa pe care o plătesc către primărie ? Hm , ..... , să nu uităm că un fost primar a fost cercetat inclusiv pentru banii murdari cu miros de pepeni ! Sunt voci care spun că ardelenii sunt mai .... şi mai ....... , ba mai mult , chiar şi ..... . Acesta să fie motivul ascuns pentru care sunt acceptaţi pepenarii să trăiască două-trei luni în asemenea condiţii , să alimenteze părerea bună a unora despre ei înşişi ? Oare dacă accepţi asemenea condiţii de cazare şi igienă pentru alţii , nu cumva ai o problemă ?
                    Ce este de făcut ? Habar n-am ! Nu ar fi de ajuns dacă pepenii ar fi vânduţi în pieţe sau la aprozar ? Condiţiile civilizate de comerţ stradal sunt uitate vara , când , uneori trotuarele sunt pline de pepeni care stau linştiţi la soare în aşteptarea unui muşteriu . Oare câţi clujeni ar fi de acord ca asta să fie ultima vară când ne mai întâlnim cu această situaţie ?
                   O ultimă chestiune : capitală europeană pentru tineret în 2015 ? Cu pepenarii pe marginea străzilor ? Suntem siguri că asta este imaginea corectă (firească) pe care suntem gata să o arătăm participanţilor din cele patru zări ?

                    P.S. Suntem oare nişte persoane respectabile (responsabile) dacă acceptăm această situaţie ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu