Dimineață am fost cu ceva treburi la aeroport. Cum ce treburi poți avea la aeroport? Din astea legate de călătorii cu avionul, de exemplu! Am verificat dacă există diferențe între bilete cumpărate online la Wizz și cele cumpărate la ghișeul din aeroport. Da, sunt diferențe: la prețuri totale aproximativ egale, la aeroport ai avantajul că poți achita în euro, ceea ce te ajută să scapi de cursul de schimb dezavantajos în cazul în care ai banii deja. Totuși, dacă te strofoci puțin, ai card cu care poți plăti online și ești atent la detalii, poți reduce prețul biletelor făcând check-in-ul online (10 euro/persoană/zbor), în cazul în care cumperi biletele online. Dar nu acesta este subiectul de azi și se pare că m-am cam luat cu vorba.
Parcarea la aeroport este și prea scumpă și o bună oportunitate pentru ...furtișaguri și chiar evaziune fiscală, după opinia mea. Este o situație similară în care pui ursul de pază la un borcan cu miere și te aștepți să nu se lingă pe buze. Primele 10 minute costă 3 lei, 10-30 minute egal 5 lei, 30-60 minute te costă fix 7 lei și sarabanda leilor continuă amețitor. În fața terminalului plecări este amplasat un foarte fain aparat unde se poate plăti parcarea pe sistemul 1) introduci tichetul de la automatul barierei de la intrare, 2) faci plata, 3) primești înapoi tichetul pe care o să-l folosești la ridicarea barierei la ieșirea din parcare. Observații personale: a) din păcate nu am avut la dispoziție un mijloc pentru a face fotografii, care sunt mai expresive dacât 1000 de cuvinte; b) pe lista cu tarife, în colțul din dreapta jos, este sigla unei firme private (UTI) care cel mai probabil încasează banii și răspunde de buna desfășurare a activității în parcare; mă așteptam ca banii să intre în totalitate în buzunarul Consiliului Județean, care a plătit cu vârf și îndesat modernizarea aeroportului; c) există pe acel automat un buton cu ajutorul căruia primești chitanță; hmmmm, eu știam că este obligatorie eliberarea de chitanță atunci când se încasează bani; sub acoperirea ingenioasă de eficiență maximă în funcționare a mașinăriei, eliberarea acestei chitanțe este opțională, dacă vrei, o ceri, dacă nu, nu; oare nu este un pic suspect? Vă dați seama că un bun IT-ist, în cârdășie cu careva de la firma cu pricina poate oricând să manevreze banii pentru care nu s-au cerut chitanțe, adică cea mai mare parte a lor? Nu, nu sunt cârcotaș, dar consider că ar trebui să fie obligatorie și nu opțională eliberarea chitanței: adică, după ce introduci suma de plată, să se elibereze în mod automat chitanța și nu poți ridica tichetul cu pricina până nu iei chitanța! Dacă nu este o chitanță, acei bani nu există oficial decât prin bunăvoința și corectitudinea operatorilor sau a firmei care administrează echipamentul care încasează bani. Știm cu toții că banul este ochiul dracului, așa că ...
Scriind aceste rânduri îmi dau seama că această chestiune este una destul de des întâlnită la parcări... nici la parking-ul de lângă primărie lucrurile nu stau diferit: aceleași bilete pentru bariere, chitanțe doar la cerere. Oare am găsit Cutia (Pușculița) Pandorei?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu