luni, 28 iulie 2014

Politicienii

Români se dau în spectacol în majoritatea situațiilor în care nu ar trebui să o facă. Poate și pentru simplul fapt că justiția, care este singura instituție care îi poate trage (la răspundere) de mânecă, face cu mare greutate față numărului uriaș de încălcări ale legii. În glumă spus, trebuie să stai la coadă și pentru a fi judecat!
Am scris de mai multe ori despre faptul că o cauză directă a legilor strâmbe elaborate în laboratorul de la palatul parlamentului este slaba pregătire (uneori lipsa totală de pregătire) a celor care propun proiecte și votează legi. Nu de puține ori cred că o altă cauză este fix disprețul lor pentru legalitate. Un asemenea dispreț a fost trâmbițat la sfârșitul săptămânii trecute de toate mediile de informare: la congresul de fiziune a PDL cu PNL, activitatea a început cu intonarea imnului național. Înconștienți sau prost sfătuiți, ori poate din disprețul despre care scriam mai sus, participanții au intonat doar două strofe, deși legea 75/1994 prevede clar la articolul 9: la interpretarea vocală prescurtată, imnul național  se intonează conform anexei 3, unde regăsim patru strofe!
Ideea principală este că imnul național este un simbol al statului și nu poate fi folosit/intonat după bunul plac al participanților la o ceremonie sau alta. Povestea rușinoasă prezentată de presă că inamicii președintelui în funcție nu au dorit să rostească numele Traian din strofa imnului care trebuia intonată în mod obligatoriu, conform legii, ne arată cu câtă ușurință acționează după bunul plac cei care ar trebui să fie un exemplu de respectare a tuturor normelor într-un stat care se dorește de drept, democratic, ...
Lipsa scării de valori își spune încă o dată cuvântul: oricât de bine intenționați sunt unii politicieni, iată că ei reușesc să cadă cu prea mare ușurință în mizeria în care se scaldă cei cu obrazul gros și buzunarul (prea) plin! Habar n-am cine ar trebui să ceară aplicarea unor sancțiuni pentru încălcarea legii, dar pot să fac prinsoare că acest lucru fie nu se va întâmpla, fie va fi tărăgănat la nesfârșit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu