miercuri, 17 aprilie 2013

Biletul

              
De călătorie cu mijloacele de transport în comun este de la sine înţeles atunci când mergi cu autobuzul, de exemplu. Evident că existenţa acestuia face diferenţa. Sau nu ....?
Întruna din rarele ocazii în care folosesc transportul public de persoane am fost martorul unei întâmplări care m-a contrariat. La una din staţii a urcat un domn care, după ce s-au închis uşile a compostat ceva care semăna de la distanţă cu un bilet obişnuit, apoi a scos la vedere ceva legitimaţie şi ne-a cerut biletele la control. Prima observaţie: nicio persoană controlată nu a schiţat vreun gest de a ,,verifica" legitimaţia domnului ...bocter ! :) Se strecoară graţios prin autobuzul aglomerat, se cunoaşte antrenamentul zilnic în astfel de situaţii.
În faţa mea sunt doi tineri. Unul mestecă gumă (cu gura deschisă, până la urechi!) şi vorbeşte la mobil, celălalt priveşte plictisit pe geam. Nici unul nu are bilet. Cel cu guma nici nu se sinchiseşte, îi face semn că nu are bilet şi se întoarce spre stânga sa, continuînd convorbirea. Plictisitul scoate cu greu ceva act, dar nu de identitate. Bocterul îi spune că trebuie să coboare la prima staţie şi îl ia la însoţire pe celălalt, care termină convorbirea între timp.
- Biletul dumneavoastră?
- Nu am!
- Păi, de ce circulaţi fără bilet?
- Păi nu am bani!
- Dacă nu aveţi bani de bilet, de ce nu călătoriţi pe jos?
- De obicei aşa fac, dar azi mă grăbesc!
- Vă rog să-mi prezentaţi un act de identitate!
- Nu am la mine!
- Pai, .... cum umblaţi fără acte?
- Nu este treaba dumneavoastră!
Între timp autobuzul ajunge în următoarea staţie şi domnul controlor îi invită pe cei doi să coboare. Odată ajuns pe trotuar, tipul cu guma se întoarce spre dreapta şi pleacă hotărât. Al doilea controlor schiţează un gest timid de a-l reţine, fără succes. ,,O victimă a rămas totuşi" se pare că şi-au spus cei doi: plictisitul. Autobuzul a plecat din staţie şi nu ştiu cum s-a terminat tărăşenia.
A doua observaţie: are sau nu bocterul dreptul să îţi ceară actele de identitate? Parcă era vorba că doar poliţiştii au acest drept.
A treia observaţie: poţi rezolva o asemenea situaţie ... cu mult tupeu? Evident că rişti să o iei pe cocoaşă (la propriu)! Care este soluţia legală, ce pot face controlorii unei persoane care călătoreşte fără bilet compostat, care nu are acte şi refuză să fie ...reţinută? Sau să coboare în staţia unde doresc controlorii? Ştie cineva cum stau lucrurile?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu