duminică, 21 iunie 2015

Filmul

Românesc „De ce eu?”, 2015, în regia lui Tudor Giurgiu, cu Emilian Oprea în rolul principal m-a înfiorat, minut cu minut, recunoscând în tot și-n toate sistemul românesc al relațiilor care mai de care mai ciudate și nefirești din instituțiile statului român. Încrengăturile dintre mai marii procuraturii și interesele lor de a reduce la tăcere un procuror care a îndrăznit să cerceteze pe un finanțator de seamă al politicii sunt pe cât de reale, pe atât de grețoase. Un sentiment real de scârbă instituțională, în dispreț față de orice normă morală și profesională, un sentiment al zădărniciei, o luptă cu morile de vânt .....


La baza scenariului filmului stă povestea reală a procurorului Panait, care s-a sinucis, în anul 2002, după ce a fost desemnat să cerceteze cazul unui alt procuror care a îndrăznit să se atingă de oameni cu relații la cel mai înalt nivel în lumea politică. Dacă punem povestea filmului peste ceea ce știm azi, că prim-ministrul de atunci a făcut între timp închisoare, că politicienii sunt în număr mare la închisoare sau în curs de judecare pentru fapte de corupție, nimic nu ne mai miră.

Nu știu în ce măsură filmul redă realitatea sau nu. O deviație de la faptele reale va putea fi mereu pusă pe seama unor acte artistice sau pe viziunea personală a scenaristului sau regizorului. Un lucru este sigur în ceea ce mă privește: groaza cu care am recunoscut România putredă în care trăiesc și de care nu sunt prea mândru. Din păcate .....

Un film greu, deloc recomandat (doar) pentru umplerea timpului liber, care dorește să transmită mesaje despre complexitatea relațiilor interumane, în general și mai ales la serviciu, care lasă în urmă o ușoară neîncredere în instituțiile care ar trebui să se găsească dincolo de orice îndoială în ceea ce privește onestitatea.

Trailerul filmului este la îndemâna celor care doresc să-ți facă prima impresie dincolo de cuvintele mele:




16 comentarii:

  1. buna prezentare ai facut. o sa caut si eu filmul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! :)
      Rulează pe HBO și este disponobil și pe HBO GO!

      Ștergere
  2. Eu as vrea sa vad filmul al carui scenariu va include si documentele care se vor declasifica dupa ce multi dintre cei implicati in sarada vor fi murit...

    RăspundețiȘtergere
  3. ma dezamagesc filmele romanesti. fie exagereaza anumite zone fie banalizeaza. actorii sunt oricum falsi, ma refer la actorii romani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În opinia mea lucrurile nu stau chiar așa, ar îți respect părerea. În acest film nu aveau ce să caute secvențele în care procurorul isteț și tot timpul în cadrul legii face sex cu o studentă .... este doar un mijloc de a decredibiliza personajul real, cred eu. Dar, un film este doar un film, un act artistic, zic eu.

      Ștergere
    2. perfect de acord. de aia zic ca, in multe momente, filmele romanesti merg pe drumul filmelor americane, si asta nu e ok. o sa incerc sa ma uit la film doar asa, ca sa vad unde au mai ajuns romanii cu filmele (m-am uitat la un serial, cu varul ala din reclame - nu stiu cum se numeste - si iar am fost dezamagit)

      Ștergere
    3. Îți doresc vizionare plăcută!

      Ștergere
  4. la începutul anului am vazut un fragment de interviu cu Sore despre proiectele noului an si... m-a fermecat. In 4 minute cât a durat videoclipul aceasta artista despre care nu auzisem niciodata pâna atunci, m-a fermecat pur si simplu. Era inainte de lansarea piesei „Magnet de frigider” si pomenea deasemenea despre lansarea filmului "De ce eu?". Asa am aflat despre acest film si tare mi-am dorit sa îl vad. Din pacate... pentru mine este greu sa vad filme românesti actuale. Platformele internet (mai mult sau mai putin oficiale) prezinta doar filme românesti mai vechi. "De ce eu?" este un film pe care-l am pe lista "de vazut!" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că merită văzut, este o poveste interesantă despre sfârșitul vieții unui om .....

      Ștergere
  5. Buna prezentarea ta!
    Inca nu am vizionat acest film ,multumesc pt recomandare!
    O zi frummoasa !

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca pot sa ma uit la filme romanesti "de actualitate" cum se zicea prin alte vremuri. De obicei incerc sa ies din lumea asta cand ma uit la un film.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să știi doar dacă te uiți la câteva. Doar zic și eu .... :)

      Ștergere
  7. spun si eu ca Spunsieu...nu stiu daca pot, daca vreau sa ma uit la filme romanesti "de actualitate", filme care evidentieaza partea cenusie a acestei actualitati pe care o traim, cu oameni atat de murdari si urati...
    oricum chiar si ignorata aceasta actualitate exista din pacate...as vrea sa cred ca nu pentru prea mult timp...

    RăspundețiȘtergere
  8. Prea multe filme romanesti nu am vazut... dar am vazut destule. La unele m-am fortat, pentru a sti despre ce vorbesc ceilalti... Nu-mi place jocul celor mai multi actori romani... :( Se forteaza prea mult si nu le iese... Nu-mi transmit nicio emotie - trebuie sa-mi imaginez eu cum e sa fie intr-o situatie sau alta... Am senzatia ca toti au trac! :)
    Ma bucur ca au transpus in film ceea ce ar fi putut fi (se spune ca e) povestea procurorului Panait - am citit mult, am ascultat pe unii si pe altii discutand pe tema...
    Am incercat sa vad filmul, mi-ar placea sa-l vad, dar nu reusesc sa mai trec peste "falsitatea" actorilor - nu reusesc sa se identifice cu personajele... Faptul ca in film as recunoaste "intamplari adevarate" mi-ar placea, chiar daca nu ma dau in vant dupa realitatea din RO :) ... In multe filme sunt prezentate "realitati contemporane", dar romantate, oarecum... Din acest "unghi" filmele romanesti sunt mai... cinstite.
    Iti doresc o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere