luni, 3 noiembrie 2014

Sezonul

Întâi al tururilor ghidate gratuite din frumosul oraș Cluj Napoca a luat sfârșit pe data de 31octombrie. Am mai scris pe blog despre acest grup de oameni inimoși care și-au propus să arate tuturor celor interesați câte ceva din istoria măreață a Orașului Comoară, așa cum era numit Clujul cândva. Am fost onorat să particip la acest ultim tur, pentru care punctul de întâlnire a fost Piața Unirii, în fața celebrei statui așezată aici de mai bine de un secol


În timp ce eu mă tot strofocam să fac ceva poze mai ....de pus pe blog, să nu mă prezint oricum în fața voastră


participanții se adună, unul câte unul sau în grupuri mici (maxim doi!)


La ora stabilită, 18.00 plus câteva minute de îngăduință pentru eventualii întârziați, Lorena ia comanda și începe să ne povestească despre frumoasele monumente (și clădiri) care ....străjuiesc piața centrală a orașului. Printre fapte istorice, monumente, nume de domnișoare celebre (prin frumusețe sau numele pe care îl poartă), sunt strecurate cu mare abilitate mici povestioare care fac deliciul celor prezenți și pun amprenta persoanei care prezintă evenimentele. :)


De exemplu: pentru că în imediata apropiere a locului unde ne aflăm se găsește sediul din Cluj al Băncii Naționale, suntem informați despre motivul pentru care în țara noastră există bani de plastic. Cum, nici voi nu știți? Hmmmmm, no bine, no! În trecutul nu prea îndepărtat, mai marii lumii (Europei) au spus plini de înțelepciune ceva de genul viitorul în lumea banilor este ....plasticul! făcând referire, așa cum v-ați gândit și voi, la cardurile bancare! :)) No, prea-pricepuții bancheri din România au interpretat într-un mod personal mesajul și așa au apărut banii de plastic! :))


În fotografia de mai sus este Lorena, o domnișoară hotărâtă să ne dezvăluie lucruri interesante din istoria Clujului, chiar dacă pentru ea era o zi importantă: ziua de naștere! LA MULȚI ANI! :)) Am aflat asta pe la jumătatea turului, când colega sa, Roxana, i-a luat locul, moment în care, în apropierea Bastionului Croitorilor, la ceas de seară, pe stradă, i-am cântat cu mare drag „Mulți ani trăiască!” :))) M-a luat gura pe dinainte, dar revin și vă spun că, după ce am trecut în revistă monumentele și clădirile din Piața Unirii, am pornit pe strada Universității spre Universitatea Babeș Bolyai, un nume de referință pentru Cluj. 





După ce am l-am vizitat pe Sf. Gheorghe care se luptă cu balaurul de sute de ani, am făcut o oprire la Bastion și apoi am ajuns în Piața Avram Iancu, loc unde la cârma corabiei istoriei era deja Roxana. Am aflat detalii despre nobilimea care a cerut construirea Teatrului Național, apoi despre mometul în care Catedrala Ortodoxă a fost construită. Nu a fost scăpată din discuție nici statuia Crăișorului Munților, Avram Iancu!



Turul a continuat pe Eroilor, poveștile curg de la sine ......


atingând chiar și originea latină a poporului nostru


După o oprire la Muzeul de Artă și trecerea în revistă a bisericilor protestante de pe bulevardul 21 Decembrie, pașii ne-au dus în Piața Muzeului, la Biserica Franciscană, Obeliscul Carolina, Casa Matei Corvin ..... Timpul a trecut repede, frigul aproape că ne-a surprins, drept pentru care, turul fiind încheiat, am fost invitați cu toții într-un bar unde, la pachet, am sărbătorit-o pe Lorena și serbat încheierea primului sezon al tururilor ghidate.... Evident că aici nu am îndrăznit să fac fotografii, pentru a nu fi acuzat că dau din casă, drept pentru care mai sper în invitații la evenimente viitoare! :))

În conformitate cu zicerea conform căreia dacă nu ești pe net, nu exiști, evident că asociația Cluj Guided Tours are propria pagină pe internet. Era să uit: evident că este prezentă și pe Facebook!
Lorena (la mulți ani!) și Roxana, vă mulțumesc pentru seara excelentă petrecută în compania unor oameni faini! :))



















14 comentarii:

  1. Ce stiu eu despre istoria "orasului meu"? :)
    Imi amintesc ca am scris o carte despre el. ;)
    In Cluj, in latura stanga a statuii lui Corvin, este o casa nationalizata de dimensiunile unui hotel, avand curte interioara. Comunistii au ocupat-o cu forta, iar pe proprietar l-au lasat sa traiasca intr-o singura camera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comuniștii au făcut asta multora dintre românii cu stare, cu o mânie proletară greu de înțeles....
      Sunt bucuros să aud că ai scris o carte despre orașul tău! :) Mi-o recomanzi și mie? :

      Ștergere
  2. multumi pentru tur, o sa-mi fie de folos cand voi reveni la Cluj :)
    se pare ca ai avut o seara vesela, la mai multe! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. inteleg ca seara a fost cu zambete, voie buna si povesti!
    si cu sarbatorita!:)
    si noaptea orasul tau arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost, într-adevăr, un început de week-end excelent! :))
      Și mie îmi place orașul noaptea .....are un farmec aparte!

      Ștergere
  4. Foarte fain! Şi în Bucureşti s-au făcut astfel de tururi. Toată vara mi-am dorit să mă duc şi eu, dar nu ştiu cum, n-am găsit deloc timp :(
    O săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim pentru tur.Frumos oras, am fost si eu acolo o data!

    RăspundețiȘtergere