marți, 30 decembrie 2014

Întâmplările

Amuzante (pentru mine) se țin lanț, aproape de fiecare dată când merg la cumpărături. Luni dimineață, la raionul de servire asistată a brânzeturilor din Carrefour, un client mai brunețel, cel mai probabil uitat pe plajă când era mai mic, plin de ifose și de figuri acum, în pragul sărbătorilor de iarnă, a cerut cașcaval și a rugat-o pe vânzătoare să i-l felieze! :)


M-am uitat, curios și amuzat, cum vânzătoarea a îndepărtat ambalajul de pe paralelipipedul dreptunghic de cașcaval și s-a luptat minute bune să-l felieze, la mașinăria care eu credeam că se folosește (doar) pentru mezeluri, în bucățele nici prea groase, nici prea subțiri! Așa cum mă așteptam, rezultatul nu a fost deloc mulțumitor, evident că feliile aveau forme amuzante, nu erau egale și domnul client a strâmbat din nas ..... a fost chemată o colegă să încerce să rezolve problema, dar și aceasta i-a spus tipului că unele tipuri de brânzeturi nu se pot felia, spre exemplu cel solicitat ....... după încă două-trei figuri, negriciosul se întoarce și le lasă pe vânzătoare cu feliuțele de cașcaval nevândute! 

Curios din fire, mă frământă o întrebare: oare vânzătoarea va fi pusă la plată? 

9 comentarii:

  1. :)) depinde de seful magazinului, însa asa cum stiu eu de aici de pe la noi, raionul mezeluri-brânzeturi îsi poate permite o anumita pierdere, deci vânzatoarea nu va fi taxata. In general, produsele feliate si ramase nevândute se ambaleaza sub denumirea "mixt pentru micul dejun" si se vor pune în vânzare la un pret tentant... Vânzatoarea însa este vinovata, pentru ca datorita lipsei de pregatire profesionala, nu a stiut cum se taie acel cascaval. La noi, vânzatorii fac o scoala de calificare de 3 ani si pe durata ultimilor doi sunt specializati pentru produsul pe care îl vor vinde. Ei devin mai mult decât vânzatori, ei sunt vânzatori-consilieri.
    De cele mai multe ori nu am timp si cumpar rapid ceea ceea ce cunosc deja, dar daca doresc sa probez ceva nou, atunci apelez la sfatul vânzatorilor. Pâna acum 10 ani, credeam ca vânzatoarele sunt acele femei fara pregatire care nu au mai vrut sa fie casnice... Imi amintesc prima mea descoperire în fata raionului de brânzeturi. Am spus ca doresc 6 tipuri de brânzeturi pentru un platou si începusem sa arat cu degetul care anume, din zecile de tipuri expuse în vitina frigider. Vânzatoarea a început prin a-mi povesti despre consistenta si gustul fiecareia, dupa provenienta pe regiuni, referindu-se cu numele fiecarui tip de brânza... Mi-a dat si sa gust si am observat câta dreptate are. Am ramas foarte surprinsa de bogatele ei cunostinte! La fel s-a întâmplat si într-o librarie, acum multi ani, când intrasem sa cumpar cadouri pentru Craciun. O tinerica m-a întrebat politicos daca doresc sa ma ajute si pe mine numai ca nu m-a bufnit râsul gândindu-ma "cum sa ma ajute daca nici eu nu stiu ce vreau?!"... I-am spus doar ca mi-e greu sa aleg, caut ceva interesant pentru prietenii fiicelor mele. M-a întrebat ce vârsta au, în ce domeniu lucreaza, ce hobby-uri au si dupa câteva minute a reaparut lânga mine cu un brat de carti - stia câte ceva despre fiecare si mi-a spus de ce crede ca se potrivesc persoanelor pe care le-am descris. Am ales si în seara de Ajun, mi s-a confirmat câta dreptate a avut, baietii au fost mai mult decât fericiti. Dar culmea culmilor a fost ca - fara sa vreau sa o testez pe vânzatoarea aceea tinerica, am spus ca as dori si pentru mine ceva nou de citit, i-am spus câteva nume de autori si titluri de romane si a aparut zâmbind cu o carte în mâna (semnata de un autor necunoscut de mine), spunând ca este sigura ca lectura aceastat ma va fascina. Si asa a fost! Am întrebat-o cum reuseste sa stie atâtea despre miile de carti ce se afla în magazin si mi-a explicat ca pe lânga pregatirea speciala pe care o are, la fiecare doua saptamâni participa la seminarii în care le sunt prezentate cartile noi... De atunci mi-am schimbat mult impresia despre meseria de vânzator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jos pălăria în fața micului articol scris de tine aici!
      Nu știu exact ce nivel sau formă de pregătire avea doamna, dar eu până în acel moment nu am văzut niciodată pe cineva să taie cașcaval la mașinăria aceea pentru feliat mezeluri. La prima vedere, este puțin probabil să ai rezultate bune, dar precizez că este doar o opinie de ...pe margine, aș îndrăzni să spun! :)
      În rest, despre clienți, numai de bine! :)

      Ștergere
  2. Nu cred ca va plati,dar trebuia sa refuze feliatul.Eu acum cateva zile am stst sa iau un pic de slanina pentru sarmale.Cel din fata mea vroia cam un kg. de toba. si arata de care.Vanzatoarea cu tupeu,i-a pus vreo 3 resturi,ca nu poate sa-i taie din altele.Omul umil le-a luat.Sa fi fost eu...La multi ani cu sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de aceeași părere, cred că nu trebuia să încerce să felieze .....
      Întâmplarea ta arată fix cealaltă parte a aceleiași probleme! :)

      Ștergere
  3. ma gandesc ca cea mai in masura sa spuna clientului ce se feliaza si ce nu , e chiar vanzatoarea.....
    ea decide! asa ca , aici pare sa fie greseala ei....
    pentru ca asa, toata lumea poate veni si cere fel de fel de cai verzi pe pereti, nu?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Verzi, pe pereți și feliați așa, nici prea gros, nici prea subțire ...... :))

      Ștergere
    2. :)))
      Gros, subtire! Floare la ureche! Dar daca cere vreo gospodina vreo felie in forma de octagon....:)))

      Ștergere
  4. Băiatul care a vrut să-ți vândă oale a dorit să vadă cum se feliază cașcavalul. :)

    RăspundețiȘtergere