sâmbătă, 21 martie 2015

Lunetistul

American, în original „American sniper”, filmul realizat de Clint Eastwood, pe ecrane din ianuarie 2015, cu un premiu Oscar 2015 pentru cel mai bun montaj de sunet și alte 12 nominalizări la aceeași competiție, este o poveste tulburătoare despre războiul modern, așa cum a fost el dus în Irak, văzut/filmat din partea americană. Este de-a dreptul cutremurător faptul că la baza scenariului acestui film stă povestea reală a lui Chris Kyle, lunetistul cel mai celebru din istoria militară americană, cu peste 160 de victime confirmate din rândul inamicului.



Un film greu de digerat, cu imagini înfricoșătoare dintr-un război care a existat cu adevărat, în care se întâlnesc două lumi cu totul diferite, două civilizații adeseori opuse din punctul de vedere al obiceiurilor și convingerilor. A face totul pentru a-ți apăra țara este un principiu nobil când este rostit, dar să tragi cu arma într-un copil de câțiva ani deja este deja o mare provocare. Ideea de a-i vedea pe cei din bătaia armei ca fiind doar niște ținte, care pun în pericol pe camarazii de front, dincolo de faptul că sunt oameni cu familii și joburi obișnuite în lumea lor, străbate tot filmul, de la un capăt la altul. Două ore de încordare, de confruntare cu grozăviile din război și cu opinia celor mai mulți dintre combatanții americani că au în față „niște sălbatici”.


 Axa filmului este confruntarea permanentă dintre Kyle și un lunetist din cealaltă tabără. După patru misiuni, americanul reușește să-și încheie socotelile cu războiul și se întoarce acasă unde cu mare greutate se adaptează la noua sa condiție, de civil obișnuit, care nu se află în pericol permanent de a-și pierde viața. Soț și tată, viața de familie îi intră cu greu în normalitate.

Finalul filmului m-a surprins, am căutat și povestea din spatele filmului și am rămas de asemenea cu un gust amar. Nu intru în mai multe detalii deoarece nu doresc să stric vizionarea cuiva. Un film greu, cu amănunte de război care îți arată că pe front nu este de glumit și traumele învingătorilor sunt uriașe .... Ca de obicei, vă invit să vedeți trailerul, dacă doriți, desigur:





9 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nu sunt în competiție cu nimeni în ceea ce privește vizionarea filmelor „noi”, așa că nu cred că este bătrân ......

      Ștergere
  2. am recomandat filmul inaninte de a fi premiat cu Oscar, de aceea voi adauga frumoasei prezentari facuta de tine, comentariul meu de atunci referitore la film: "American Sniper" este un film biografic, scenariul fiind adaptat la autobiografia scrisa de lunetistul american Chris Kyle si publicata un an înainte de decesul acestuia. Este un film dur, un film care ofera posibilitatea unui civil de a întelege ce înseamna participarea la razboiul din Irak, care sunt calitatile pe care le are un bun soldat, care sunt problemele cu care se confrunta acesta în timpul misiunilor dar si dupa razboi, care sunt sacrificiile pe care le face el si familia. Pelicula ofera imagini impresionante, actorul Bradley Cooper - nominalizat dealtfel la categoria "Cel mai bun actor în rol principal" - interpreteaza rolul cu multa naturalete, reusind sa emotioneze puternic. Regizorul filmului este Clint Eastwood, iar rolul Tayei Renae Kyle - sotia veteranului United States Navy SEAL, este interpretat de Sienna Miller. Nota mea: 9

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mult, actorul Bradley Cooper a obținut acordul lui Kyle pentru rolul din acest film, înainte ca acesta din urmă să treacă în neființă ....

      Ștergere
  3. l-am vazut! sfarsitul m-a luat in surprindere si pe mine! nu ma asteptam...:)
    un film bun! :)
    ciao!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După ce am văzut filmul, contrariat de sfârșitul său, am căutat povestea lui Kyle ...

      Ștergere