sâmbătă, 25 aprilie 2015

Deoarece

- eu cred cu încăpățânare că schimbarea este în noi, în fiecare dintre cei care o dorim,
- scara de valori morale poate reveni la normalitate prin educație,
- educația înseamnă, printre multe altele, lectură,
am ales să vă scriu azi iarăși despre campania „Cărțile copilăriei pe bicicletă”. Asociația Curtea Veche își propune să promoveze lectura în rândul tinerilor prin donarea de cărți tuturor celor interesați să citească o carte. Mai mult, o „caravană” interesantă, formată din bicicliști, străbate zilele acestea țara, pe un traseu de peste 1000 km, cu scopul de a atrage în mrejele cărților cât mai mulți dintre cei din generațiile cele mai tinere. Plecarea a avut loc joi, 23 aprilie, de ziua internațională a cărții, din Sighetul Marmației, vineri au fost în Cluj, azi vor fi la Alba Iulia, mâine la Sibiu și tot așa, până ce vor ajunge în data de 3 mai la Constanța. Impresionant efort, zic eu!

Cine sunt eroii acestei povești? Ciclistul Alex Ciocan nu are nevoie de prea multă prezentare și este extrem de discret în locurile în care se fac opririle anunțate pe traseul cărților pe bicicletă. Invitatul de onoare este Principele Nicolae al României:


care a dat autografe, tuturor celor care au dorit acest lucru, pe cărțile oferite gratuit de editura Curtea Veche elevilor invitați la acest popas al caravanei, în Parcul Simion Bărnuțiu.



După această pauză binevenită și fotografia de grup


turul ciclist a continuat, conform programului propus și despre care puteți afla amănnunte de aici


Îndrăznesc să sper că viitorul sună bine, nu? :)












12 comentarii:

  1. Schimbarea sta in nivelul de cultura si gradul de civilizatie al fiecarui popor. In Romania sunt 8 milioane de cetateni care n-au pus in viata lor mana pe un calculator, intr-o lume in care multe publicatii (mai ales ziare si reviste) si carti exista numai in mediul on-line.
    Apoi, desi sunt alte milioane de oameni care au pus mana pe un calculator/laptop si au acces la internet, multi dintre ei prefera sa-si cumpere rovigneta de la posta, desi de ani de zile s-a introdus sistemul electronic de cumparare a unei rovignete, prin intermediul internetului. Din pacate exista treimea de 8 milioane care nu poate si alte milioane care se bucura de anumite elemente de civilitatie mai mult pentru a scapa de plictiseala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un prim pas neapărat necesar este să-i determinăm pe tineri să dorească să citească, nu? O carte sau o publicație online pentru copii, la început, urmate la timpul potrivit de alte categorii de informații găsite pe internet ne vor putea scuti, sper, pe viitor, de toate cozile de la bănci pentru plata facturilor, de la administrațiile publice locale pentru plata impozitelor și, evident, de incidentele de la poștă care au loc din dorința de a cumpăra o rovinietă! Insist în a spune că un prim pas ar fi citirea unei cărți!

      Ștergere
  2. un proiect interesant, care sper sa aiba viata lunga!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo lui! Multumim si domnului fotoreporter! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţumiri pentru "doza de optimism"! Este bine când mai sunt oameni care nu disperă şi care (încă) mai cred că lucrurile se pot îndrepta în ţara asta şi că singura şansă este schimbarea prin educaţie - căci numai aşa se poate civiliza un popor...
    Un proiect tare interesant şi util! Astfel de oameni minunaţi dau tonul marilor transformări!
    O zi frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Proiectele acestea sunt minunate. O singura "samanta" daca incolteste si se poate spune ca a fost un proiect de succes.
    Cu ani in urma, cand nu erau atat de vizibile astfel de proiecte, am adunat carti - alaturi de multi altii - si le-am dus la scoli de prin sate, le-am oferit si copiilor, in mod direct... Tristetea care ne-a cuprins cand, dupa un timp, am mai trecut pe acolo nu poate fi descrisa... Cei mai multi copii, desi se bucurasera sa primeasca acele carti, nu le-au citit; unele au fost luate de profi; alte carti zaceau in curtea orataniilor si cu altele parintii facusera focul... :(
    Cu toate acestea, inca sper ca mai multi copii vor dori sa citeasca, ca vor descoperi placerea lecturii...
    Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte tristă povestea ta .... :(
      Sper că ea nu se mai repetă ....

      Ștergere
  6. Un proiect tare fain căruia eu îi doresc viața lunga! Si doresc ca prin intermediul sau cu ajutorul lui sa-si descopere mulți tineri dragul "cetirii"! ;)
    Sa ai seara faina!

    RăspundețiȘtergere